Ce și cât de multe dulciuri dăm copiilor de sărbători?

CopiiAna Maria

Crăciunul, o sărbătoare dulce

Cu toții ne aducem aminte de Crăciunul de dinainte de '89. Sub brad stăteau portocalele și bananele, pe care cu greu le găseau părinții noștri. Ciocolata era deja o raritate. Lucrurile s-au schimbat și copiii de ieri, deveniți azi părinți, și-ar dori ca micuții lor să nu mai jinduiască la o delicatesă dulce, fără să o poată avea. De aceea, poate din prea multă dragoste, avem adesea tendința de a exagera cu „bunătățile” pe care le așternem sub brad. Ce-i drept, și oferta e generoasă, magazinele fiind invadate de specialități care de care mai apetisante, care ne fac și pe noi să ne lase gura apă. Sărbătorile de iarnă sunt un timp al îngăduinței și ce Crăciun ar fi acela fără saloane, fursecuri, acadele și moși înveliți în staniol? Cum e mai bine să procedăm? Facem dulciurile în casă, cumpărăm, gătește vecina?

Specialista în nutriție, Florina Badea, ne povestește cum stă treaba mai bine cu dulciurile și dacă le interzicem de tot sau nu.

Deserturi ingenioase din fructe

Desert la sfert

Este perfect adevărat că noi, părinții de acum, am visat adesea la dulciuri care atunci păreau de domeniul fantasticului și azi le găsim la orice magazin. Era vremea când pofteam și aveam la dispoziție ciocolată doar de Paști și de Crăciun. În rest, ne bucuram de deserturi delicioase preparate de iscusitele noastre mame și bunici. Pe atunci, desertul chiar avea înțelesul lui corect - acela de tratație ocazională, adică din când în când, la zile mari. De aceea, nici nu se punea așa de mult problema controlului dulciurilor la copii și a efectelor nocive pe care acestea le puteau avea asupra lor.

Cu anii însă, accesul la dulciuri a devenit „liber”. Astăzi, am ajuns să mâncăm la fiecare masă desert și chiar între mese, în fiecare zi. Devine o problemă de dependență și pentru noi părinții. Pentru copii însă, modelul nostru e cel mai important. Nu le putem interzice lor să mănânce, iar noi ne înfruptăm zilnic, în cantități generoase, din toate categoriile de dulciuri. Prin urmare, desertul a devenit un fel de mâncare omniprezent atât în casă, cât și la școală, la grădiniță sau în meniurile de vacanță. A dispărut deci înțelesul acela de „tratație ocazonală” și, odată cu el, și relexarea părinților de pe vremuri. Deja vedem copii obezi și copii cu diabet la vârste din ce mai în ce mai mici. Poate nu numai din cauza mult-iubitului desert, dar, cu siguranță și el contribuie la aceste probleme.

De la cacao, la ciocolată, o istorie dulceDacă vă place ciocolata (și sigur vă place), puteți gusta din delicioasa istorie care a transformat boabele de cacao din America în desertul iubit de o lume întreagă!

Ochi dulci, pentru deserturi sănătoase

Cu toate acestea, copiilor le place gustul dulce și le va plăcea mereu. Dulce a fost laptele mamei, pe vremea când erau ei bebeluși. De aceea ei preferă și fructele dulci și zemoase sau legumele dulci. Prin urmare, să profităm de aceasta și să îi ținem pe copii cât mai mult departe de dulciuri procesate. Nu e nicio pierdere pentru ei. Copiii nu poftesc până pe la 5 ani, spun specialiștii. Când sunt mici mănâncă practic ce le oferim noi sau mediul în care stau. Să îi ținem departe nu înseamnă să le interzicem și să demonizăm dulciurile în discursuri teoretice pompoase, prin care să nu reușim decât să îi facem și mai interesați de ele, ci să îi conducem blând și iubitor către alternative, pe care să le consumăm și noi. Să nu uităm, părinții sunt cel mai bun exemplu!

Bucuria de sărbători în familie

Așa este, nu se poate să trăim sărbători fără dulciuri. Dar avem la îndemână gătitul acasă, împreună cu cei mici: cozonac, check, brioșe, biscuiți. Este și o activitate distractivă și putem controla și ingredientele, mai ales cantitatea de zahăr. Cu puțină imaginație, putem înlocui de tot zahărul cu unele condimente: pudră de rășcove sau scorțișoară, cocos. Puneți la cale cu familia și prietenii cu care petreceți să excludeți dulciurile procesate din cadouri și să le înlocuiți cu fructe uscate eventual. Acasă puteți prepara bomboane din fructe uscate - se fac foarte ușor din prune sau curmale, cu stafide și fulgi de cocos. Sau mere coapte cu scorțișoară și nuci.

Vă puteți distra fără grijă cu cei mici în bucătărie, purtând șorțurile fermecate oferite de Zâna Scutecel: pentru fetițe și mame.

Și, nu uitați, sărbătorile nu sunt despre mâncare! Sărbătorile sunt despre iubire, despre timp în familie, cu prieteni, despre bunici și dragostea lor, despre sporturi de iarnă, călătorii și noi experiențe. Dacă le aducem în suflet copiilor aceste valori, ciocolata poate trece, cu siguranță, pe planul doi! :)

Referințe:

Florina Badea - Health Coach & Health Blogger (blog de viață sănătoasă)

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept