Desenele animate, amici sau inamici pentru copii?

CopiiAna Maria

Desenele copilăriei

Cine poate uita momentele magice ale dimineților de duminică, dinaintea anului de grație 1989, când minutele petrecute în compania lui Tom și Jerry, Popeye sau Woody erau cu adevărat magice? Lucrurile s-au schimbat, iar minutele de atunci s-au transformat în ore de vizionare pentru copiii zilelor noastre. Ceea ce altădată era un cadou, azi e ceva obișnuit, care ne intră non-stop în case. Copiilor li se pun desene de la câteva luni, „pentru a sta cuminți”, iar la câțiva anișori, deja nu se mai pot dezlipi de lumea colorată de pe micile ecrane. Unii părinți consideră desenele animate o bonă convenabilă și accesibilă, alții le aruncă în cârcă toate problemele de comportament ale copiilor. Ca și în cazul oricărei invenții, beneficiile sau necazurile pe care le aduce animația sunt determinate de modul în care e folosită. Desenele pot stimula copiii sau îi pot transforma în mici zombi rupți de lume, în funcție de calitatea, cantitatea și modul în care consumă diversele programe televizate.

Animație în educație

Fugărirea șoricelului în jurul casei a evoluat în forme mult mai dramatice de conflict. Eroii animați contemporani luptă cu tot armamentul din dotare, nu pentru o bucățică de cașcaval, ci pentru cucerirea altor planete, pentru stârpirea monștrilor sau pentru salvarea omenirii. Scopurile, unele chiar nobile, sunt însă puse în practică într-un mod destul de agresiv. Având în vedere că timpul alocat de cei mici vizionării TV a crescut, modelele de comportament oferite prin intermediul micului ecran devin tot mai importante.

Să vorbim corect pe limba copiilor, cu cuvintele noastreToți copii vor vorbi mai devreme sau mai tarziu, însă depinde de noi să pronunțe cuvintele într-un mod cât mai corect

Studii efectuate în SUA au arătat că numărul orelor petrecute de copii în școală, din momentul în care încep viața de elevi și până la absolvire, este undeva în jur de 13.000. Tot în acest interval, copiii petrec aproximativ 18.000 de ore în fața televizoarelor. Așadar, părinții care doresc să știe ce face copilul la școală, ar trebui să ia în calcul și preferințele televizate ale celor mici, care ocupă, adesea, un loc mai important în cizelarea lor decât procesul didactic.

Cât timp petrec copiii la televizor? (sursă imagine)

Care sunt beneficiile și care sunt problemele pe care desenele animate le aduc în viața copiilor noștri?

Dezvoltarea imaginației

Știm cu toții că desenele animate reprezintă o lume imaginară, diferită de realitate, dar ele oferă copiilor acel strop de magie, în care am vrea și noi să credem. Așa cum ne dorim să creadă în Moș Crăciun, așa își doresc și ei să intre în lumea zânelor, a animalelor care vorbesc și a dorințelor care se împlinesc ca prin farmec. Creativitatea lor are mult de câștigat în procesul de a urmări și dezvolta acțiunea care se întâmplă pe ecran. Să crezi că iubirea poate transforma un monstru într-un prinț, cere multă imaginație, dar oferă și o bună lecție de viață cu privire la compasiune, înțelegere și oferirea afecțiunii precum și la aprecierea valorilor care stau dincolo de aspectul fizic.

Captain Planet

Dorința de a obține rezultate remarcabile

Multe personaje animate muncesc din greu pentru a atinge performanțele ieșite din comun, care stârnesc admirația micilor fani. Unii sunt sportivi, alții genii într-ale invențiilor, în timp ce alții se străduiesc să facă lumea un loc mai bun. Cu toții le arată copiilor că trebuie să fii serios dacă dorești să obții rezultate cu care să te poți mândri. Captain Planet, de pildă, a oferit unor întregi generații lecții valoroase despre ce înseamnă să te dedici protejării mediului, dobândind atât apreciere, cât și beneficii pentru întreaga omenire.

Pot avea efect pozitiv asupra sănătății

Copiii se distrează de minune urmărind aventurile animate și replicile amuzante ale personajelor. De multe ori, nici noi, adulții nu rezistăm unor dialoguri memorabile precum cele din Ice Age sau Aladdin. Și, după cum știm, râsul e terapie curată, atât pentru psihic, cât și pentru întregul organism. O repriză sănătoasă de distracție face bine întregii familii. Mai mult, sunt personaje care îi împrietenesc pe cei mici cu anumite obiceiuri alimentare sau cu activități pe care altfel nu le-ar primi cu mare entuziasm. Spanacul din farfurie pare mai apetisant, după ce ai vizionat câteva secvențe cu Popeye, de pildă.

Istoria desenelor animate e o poveste în sineDesenele animate sunt o bucurie și pentru copii și pentru adulți, aducând cu ele o lume a fanteziei în adevărate opere de artă

Învățarea

Desenele animate pot aduce copiilor informații prețioase, pe care aceștia să le accepte cu mai multă ușurință, datorită impactului pe care îl are imaginea, dublată de sunet, dar și a influenței pe care personajele îndrăgite o exercită asupra lor. Pot fi lecții de istorie (Pocahontas), despre alte culturi și civilizații (Moana), despre viața animalelor (Madagascar) sau despre adevăratele valori (Frumoasa și bestia). Vocabularul copiilor are și el de câștigat, prin învățarea de noi cuvinte, expresii și cântece, care vor fi îndrăgite venind pe calea animației preferate.

Liant al familiei

Multe seriale animate sau filme au ca temă valorile familiei, părinți și copii apar ca personaje și relațiile dintre ei oferă modele sau contramodele din care avem cu toții de învățat (Inside Out e un bun exemplu). Mai mult, urmărirea unei producții animate se poate transforma într-o plăcută activitate îi care reunește pe cei mici și pe cei mari. Adulții au astfel prilejul de a le oferi copiilor explicații suplimentare cu privire la morala acțiunilor de pe ecran. Mai mult, astfel pot și influența alegerile celor mici, optând pentru desene educative și de bună calitate.

Familie la televizor

Agresivitatea

Din nefericire, multe desene animate înfățișează scene violente. Chiar personajele pozitive sunt angrenate frecvent în conflicte și lupte. Ce-i drept, răul este, cel mai adesea, învins, dar nu de tot, el revenind la fel de proaspăt în episodul următor. Așa se întâmplă, de pildă, în Țestoasele Ninja, care, după corecțiile pe care le aplică inamicilor au de-a face, din nou, cu ei, în alte și alte scene. De multe ori, copiii nu fac diferența între film și realitate, crezând că un act de violență nu e neapărat ceva rău. De asemenea, ei nu realizează care sunt consecințele unui asemenea gest, considerând că pot lovi, sări sau chiar zbura, la fel ca și personajele lor preferate. Fără explicații adecvate, prin care să li se lămurească celor mici asemenea situații, riscăm să ne trezim că încearcă să aplice în viața reală ceea ce văd pe ecran.

Copiii se pot crede super eroi

Pot avea efect negativ asupra sănătății

Secretul succesului stă în echilibru. La fel, și timpul petrecut în fața televizorului trebuie drămuit, pentru a nu crea alte probleme. Sedentarismul este, oricum o boală a societății în care trăim și nu e bine să ne lăsăm copiii să stea la nesfârșit pe canapea sau fotoliu, pierduți în lumea animației. Jocurile în aer liber, sportul, compania altor copii nu pot fi înlocuite cu nimic. Desenele pot rămâne o modalitate de a petrece o mică parte a timpului liber, dacă sunt alese cu grijă și nu depășesc, după cum recomandă medicii, o medie de jumătate de oră pe zi.

Un animal e o companie de nota 10Animalele de companie sunt niște prieteni de nădejde care ne dăruiesc iubire necondiționată și ne ajută să ne păstrăm sănătatea

Părintele este cel mai în măsură să decidă dacă își lasă copilul la desene animate și cât timp. E bine să ia în calcul mai multe aspecte: personalitatea copilului, disponibiltatea părintelui de a-și petrece timpul cu cel mic, vârsta acestuia și genul desenului animat. De asemenea, pot aplica o strategie în câșiva pași simpli, pentru a reduce riscurile și a mări beneficiile pe care desenele animate le pot aduce în viața copiilor:

  1. Să urmărească singuri desenele animate ÎNAINTE de a le arăta copiilor și să vadă despre ce este vorba.
  2. Să caute desene educative, de la care copilul are ce învața și pune în aplicare (dacă este posibil).
  3. Să caute desene animate potrivite vârstei la care se uită copilul (un copil de 3 ani percepe diferit un desen animat decât un copil de 6 ani, el nefăcând diferența între ficțiune și realitate).
  4. Să îi facă program celui mic de privit la TV (medicii fac recomandări în funcție de vârstă).
  5. Să vorbească cu copilul despre desenul animat urmărit (astfel va afla și ce influență are asupra copilului).
  6. Să nu îi dea voie să vizioneze desene animate care conțin scene de violență sau limbaj urât (copilul poate fi ușor influențat și pot exista repercursiuni asupra atitudinii lui, de multe ori trezind tot felul de frici).
Ce desene animate educative există acum pe piața televizată?

Există unele serii animate care sunt, într-adevăr prietenoase cu micii lor urmăritori. Iată câteva sugestii pentru părinții care caută programe din care copiii să învețe câte ceva, într-un mod agreabil și non-agresiv:

  1. Familia. DE CE? Este o serie franceză apărută în 1996. Fiecare episod are 5 minute centrat pe o întrebare științifică pusă de copilul Victor. Aceasta este urmată de un răspuns cuprinzător al unui membru al familiei, fiecare cu o experiență în domeniul de activitate al subiectului întrebării.
  2. AdiBoo, aventuri în corpul omenesc. Este un serial pentru copiii de 4-10 ani care vine în ajutorul copiilor și părinților pentru a răspunde la întrebări despre corpul omenesc.
  3. Doctorița Plușica. Are în prim-plan o fetiță care poate „vindeca” jucării, cu ajutorul prietenilor ei de pluș. Acesta își ajută prietenii să se simtă mai bine, verificându-le starea de sănătate, punându-le diagnostice etc. Fiecare episod are 11 minute.

Pentru mămici, tătici și chiar pitici, de toate pentru toți, informații, povești, trucuri și lucruri numai bune de folosit zi de zi, găsiți în palatul de cleștar, construit cu drag și har de... Zâna Scutecel

Referințe:

mycity4kids.com scirp.org azernews.az www.awn.com majidva.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept