Cumpărături, fără strigături, cu cei mici alături
Nici terapia prin shopping nu mai e ce era...
... înainte de a veni copiii pe lume. Nu e un secret pentru nimeni, femeile adoră cumpărăturile. Sunt relaxare, energizare, tratament și divertisment. Ca orice terapie, e bine să o practici ori de cât ori se poate. Însă, după ce în viața ta apar copiii, pare-se că e posibil tot mai rar să ai parte de un asemenea răsfăț. Unde sunt zilele când petreceai liniștită ore în șir, alegând perechea perfectă de pantofi pentru următoarea serată, când luai o pauză de cafea sau de prânz cu cea mai bună prietenă și după aceea vă distrați de minune pe la cabinele de probă? Acum, când programul tău e guvernat de nevoile copiilor, oare își mai pot găsi cumpărăturile loc pe lista ta de priorități? Cu ajutorul soțului, părinților sau al bonei, le poți include în program. Adică doar și când pot fugi de lângă copil. Ce te faci, însă, dacă ești singură cu cei mici și e OBLIGATORIU să cumperi cele necesare? Cu puțină strategie, cumpărăturile cu copiii lângă tine nu sunt misiune imposibilă și pot fi chiar amuzante și educative.
Imaginația este cea mai frumoasă cale pe care un copil pășește spre viațăCopiii, prin imaginație și creativitate, creează o lume plină de povești, în care totul e posibil și în care și noi, cei mari, putem deveni eroi
Planificare și organizare
Ca orice treabă bine făcută, cumpărăturile de succes împreună cu cei mici, au nevoie de un plan. Ideal ar fi să eviți mersul la magazine după ora 5 după-amiaza în timpul săptămânii sau în zilele de weekend. Înghesuiala e un factor de stres și pentru tine și pentru copii, ca să nu mai punem la socoteală riscurile de a încasa o viroză.
Stabilește-ți un meniu pentru o săptămână atât pentru cei mici cât și pentru tine. Asta te va ajuta să știi ce să pui pe lista de cumpărături. Clasifică produsele de pe listă în funcție de locul de unde le cumperi (piață, hiper-market, farmacie etc.) Implică și copiii mai măricei în completarea listei sau încurajează-i să își facă propriile liste. Vei ști astfel ce își doresc și veți putea discuta dacă dorințele lor pot fi îndeplinite sau dacă sunt cu adevărat necesare sau potrivite. Asta va reduce din potențialele cereri neașteptate în fața rafturilor și toate discuțiile care pleacă de aici.
Cumințenia trece prin... stomac
Un copil hrănit e un copil (mai) liniștit. După cum știm, copiii sunt foarte sensibili la nevoile fiziologice, pe care încă nu le țin prea bine sub (auto)control. Atunci când decizi să te aventurezi pe drumul cumpărăturilor împreună cu cei mici, trebuie să te asiguri că sunt pregătiți fizic pentru o asemenea experiență. Asta înseamnă că sunt dormiți, hrăniți, schimbați (aș îndrăzni să spun și cu nevoia de nr. 2 deja satisfăcută, ca să nu ai surprize pe drum, asta dacă deja sunt suficient de mari încât să aibă cât de cât o oră stabilită).
Un scaun de mașină ales inteligent și atent poate salva viețiScaunul de mașină a devenit un must have al părinților și copiilor din zilele noastre, datorită frecventelor deplasări și a nevoii de asigura protecția micilor călători.
Așteptări realiste
Stabilește niște obiective realiste pentru tine și pentru copii. Spune-le ce aștepți de la ei și cum ai dori să se comporte, înainte de a ajunge la magazin. Fiecare mamă își cunoaște copilul, îi știe temperamentul și îi poate evalua reacțiile, așa că încearcă să nu îi pui într-o situație în care știi că nu vor reacționa corespunzător. Ei trebuie să știe ce e bine să facă și ce nu au voie să facă și întotdeauna să se simtă implicați, pentru a putea accepta și micile interdicții. De pildă: „Poți să mă ajuți să iau lucrurile de pe raft, dar nu ai voie să pleci pe un alt rând fără mine”.
Știi din experiențele anterioare cam ce interval de timp rezistă copilul la cumpărături și îți poți programa traseul astfel încât să te încadrezi și să nu îi forțezi limitele. Și răspunde corect la veșnica și repetitiva întrebare „Cât mai avem?” Dacă știi că mai durează o jumătate de oră, nu e bine să îi spui „5 minute”, pentru că va insista mereu și va deveni nerăbdător.
De acasă la casă
Ia de acasă mici jucării, animăluțe de pluș, cărticele de colorat, care să îi ocupe timpul, dacă se plictisește. E o idee bună să împachetezi și câteva gustări, cu care să rezolvi eventualele plângeri, dacă i se face foame. Dacă e micuț, ia port-bebe-ul cu tine, va fi mult mai folositor decât un cărucior. Și nu uita de apă.
Educație, în orice situație
Orice prilej e binevenit când dorim să îi învățăm pe copii lucruri noi. La cumpărături, își pot îmbogăți și exersa cunoștințele despre numere, culori, cuvinte, forme și acțiuni. Dacă sunt mai mari, deja îi putem implica în alegerea unor produse, în compararea prețurilor, le putem explica de ce alegem anumite produse (pentru că sunt mai sănătoase, cu conținut scăzut de grăsimi, fără coloranți etc). Raionul de legume-fructe e cadrul ideal pentru o mică lecție de nutriție sănătoasă.
Orice sarcini le dai, trebuie să fie în concordanță cu vârsta și posibilitățile lor. Dacă vor reuși să îndeplinească misiunea, vor dobândi încredere în propriile forțe, în caz contrar, însă, vor deveni nesiguri și temători.
Copiii implicați de mici în treburile casnice devin adulți responsabiliFamiliile în care copiii care își ajută părinții în gospodărie sunt mai active, mai vesele, petrec mai mult timp împreună și învață unii de la alții într-un mod plăcut și amuzant
Du-ți copiii cu vorba
Pentru a alunga plictiseala, o conversație este cât se poate de binevenită. Încearcă să le distragi atenția de la rutina cumpărăturilor vorbind cu ei despre următoarea petrecere, serialul lor favorit de la TV, muzică, prieteni sau cărți. Pe lângă faptul că vei face ca timpul să treacă mai repede, e un prilej minunat de a afla mai multe despre preocupările copiilor și a menține o legătură caldă cu ei. Din când în când, fă câte o mică pauză în care să le acorzi lor întreaga atenție.
Răbdare și iar răbdare
Dacă frumoasele tale planuri dau greș și copiii își dau, totuși, în petec, nu reacționa agresiv. Trage aer în piept, numără până la zece și încearcă să rezolvi problema cu calm. Asta nu înseamnă să permiți copilului să se dea cu fundul de pământ pentru că nu a primit cel mai scump lego, ci să încerci să îi explici de ce nu s-a întâmplat asta, arătând că îi înțelegi sentimentele, dar nu poți schimba situația. Țipetele vor agrava reacțiile copilului, în timp ce o atitudine calmă, dar fermă, are mult mai multe șanse de succes.
Dacă problemele sunt de natură fiziologică sau fizică (de exemplu, a căzut și s-a lovit) le va prinde foarte bine să îi iei în brațe. Îmbrățișările eliberează endorfine care reduc durerea, stresul și contribuie la o stare generală mai bună.
Dacă stabilești de la început niște reguli clare și le respecți tu, în primul rând, copiii le vor primi ca pe o normalitate a vieții de zi cu zi și le vor accepta fără proteste. Nu uita că dacă tu te abați de la propriile reguli, copiii vor ști să folosească această slăbiciune. Una peste alta, cumpărăturile cu copiii pot fi un exercițiu de diplomație, o porție bună de divertisment și chiar o metodă educativă de a-i pregăti pentru viață.
Spor în toate și distracție la cumpărături!
Pentru mămici, tătici și chiar pitici, de toate pentru toți, informații, povești, trucuri și lucruri numai bune de folosit zi de zi, găsiți în palatul de cleștar, construit cu drag și har de... Zâna Scutecel