Cum îi învățăm pe copii să se înțeleagă ca frații?

CopiiAna Maria

Unde-s mulți, distracția crește

Se spune că o casă cu mulți copii este o casă fericită. Este plină de zâmbete, iubire dar și multă ceartă, inevitabilă, între frați. Eu am crescut cu 2 frați, recunosc cinstit că nu mi-am dorit surori niciodată. Sunt mai egoistă din fire și nu știu cum ar fi fost să am o soră.

Copiii sunt teritoriali și într-o casă în care doar ei au existat și au fost centrul atenției părinților, vor accepta cu greu alt copil. Cu cât copilul este mai mare cu atât va fi mai grea acomodarea.

Părinții oferă copiilor modele de comportament pe care cei mici le vor copiaCopiii învață imitând comportamentul părinților, de aceea, cea mai bună metodă educativă este exemplul pozitiv pe care îl putem oferi prin vorbe și fapte

Iubirea frățească se învață acasă

Părinții au o mare influență asupra comportamentelor copilului cu frații săi, tocmai de aceea ar trebui evitate anumite lucruri.

Fără comparații!

Una dintre cele mai mari greșeli și mai dureroase pentru un copil este să fie comparat cu fratele sau sora lui. „Ia uite ce cuminte e Maria”, „Ai văzut că Maria a luat 10, tu de ce nu ai luat?”, „Maria a mâncat tot și tocmai de aceea ea va crește mare și tu vei rămâne mic”.

Nu încurajați competitivitatea dintre ei.

Foarte mulți părinți cred că își stimulează copiii să facă mai multe dacă vor fi în competiție. Din păcate, competiția naște gelozie, invidie și supărare.

Între frați, nu trebuie să existe gelozie (sursă imagine)

Nu faceți diferențe.

Nu faceți diferențe punând accentul pe acel „Tu ești mare și nu ai voie”. Nu uitați că amândoi sunt copii, iar nevoile și dorințele sunt aceleași.

Să vorbim corect pe limba copiilor, cu cuvintele noastreToți copii vor vorbi mai devreme sau mai tarziu, însă depinde de noi să pronunțe cuvintele într-un mod cât mai corect

Părinții dau tonul

Părinții trebuie să găsească maniera în care să poată jongla între ei, timpul pentru copii: joacă împreună dar și separat, timp pentru ei ca și cuplu.

Pregăti-vă copilul cel mare pentru venirea celui mic. Povestiți-i pe toată perioada sarcinii despre cum se dezvoltă, luați-l la controale cu voi. Deși mulți recomandă ca atunci când cel mic se naște și vine acasă să aducă o jucărie celui mare. Eu nu încurajez asta. Cel mare poate asocia jucăriile cu cel mic și mai târziu să se poarte frumos cu fratele doar dacă este recompensat. Iubirea nu se cumpără, ci se câștigă prin atașament, timp petrecut împreună și multă grijă pe care o avem unul față de celălalt.

Prima întâlnire e întotdeaună plină de emoție (sursă imagine)

Oferiți-i mai multă grijă și atenție la lucruri care nu par importante pentru voi dar sunt pentru ei.

Aveți grijă la perioada de regresie a celui mare. Regresia se manifestă prin faptul că, indiferent de etapa de dezvoltare în care a ajuns copilul mare, acela își va dori să fie iar bebeluș. Este foarte important să îi dați voie să aibă momentele lui de bebelușie, altfel el se va simți respins și neiubit (crezând că doar bebelușii pot fi iubiți). Dacă vor dori să le dați iar în guriță de mâncare, deși mănâncă singur de 2 ani, îndepliniți-i dorința. Dacă vrea și el să fie legănat, faceți-o pentru că vrea să se simtă mic și iubit.

Niciodată să nu îi refuzați aceste momente și cu atât mai mult nu îi spuneți că „el este mare și bebelușul este bebeluș”. Din micile diferențe se nasc geloziile, care, de altfel, pot fi evitate doar de către părinți.

Dragostea nu are vârstă

Deși studiile spun că rivalitatea dintre frați este mai accentuată atunci când diferența de vârstă este mică, eu cred că, dacă copiilor le sunt satisfăcute nevoile de mai sus, gelozia nu va apărea sau va fi redusă mult.

Comunicarea non-verbală, de la bebeluși la copii mari, ne oferă o cheie pentru descifrarea comportamentuluiLimbajul nonverbal este cel mai bun manual de instrucțiuni pentru comunicarea eficientă cu bebelușul tău și, ulterior, cu copilul care a crescut.

Tot ceea ce ține de educația copiilor pornește de la părinți, inclusiv sentimentele negative pe care le pot avea frați.

Nu toate cazurile sunt la fel, aici fiind doar informații generale și orientative. Nu toți frații se bat! Nu toți frații se împing și nu toți frații sunt geloși!

Când copiii se au ca frații, totul merge ca pe roate (sursă imagine)

După perioada de acomodare vor trece la perioada de „secrete” și „comploturi” ca între frați. Merită încurajați, pentru că este minunată această perioadă în care ei se vor „uni” câteodată, chiar și „împotriva” părinților. Relația lor se va suda și va deveni mai puternică!

Prin atitudinea lor, părinții, dau contur mai departe comportamentelor celor mici.

Pentru mămici, tătici și chiar pitici, de toate pentru toți, informații, povești, trucuri și lucruri numai bune de folosit zi de zi, găsiți în palatul de cleștar, construit cu drag și har de... Zâna Scutecel

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept