Credem sau nu în Moș Crăciun?

CopiiAna Maria

Moș Crăciun cu plete dalbe, încotro vrei s-o apuci?

Moș Crăciun, personajul fermecat al copilăriei, care răsplătește cumințenia adunată cu greu peste an, a devenit, la rândul lui, subiect de dezbatere. De câțiva ani, a apărut un nou trend în parenting care spune că nu este bine să îl duci de nas pe cel mic, în legătură cu existența lui Moș Crăciun, pentru că l-ar afecta emoțional și i-ar periclita relația cu părinții, distrugându-i încrederea în aceștia. Așa o fi?

A fi sau a nu fi... Moș Crăciun

Ce spun specialiștii?

Un studiu efectuat pe un eșantion de 1.500 de copii, cu vârste cuprinse între 7 și 13 ani a arătat că cei mai mulți dintre copii află singuri că Moș Crăciun nu există. Sub 40% dintre ei află direct de la părinți, alții, de la copii mai mari sau pur și simplu își surprind părinții.

Deși 22% dintre copii sunt dezamăgiți că acesta nu există, dar mai puțin de 6% dintre ei se simt trădați sau mințiți!

Chiar și după ce află adevărul, copiii își doresc în continuare să creadă în Moș Crăciun iar dacă au frați mai mici, acceptă să nu le spună adevărul (simțindu-se ajutoarele părinților).

Copiii care cred în Moș Crăciun mai mult timp sunt mai fericiți, mai creativi și cu o imaginație bogată, comparativ cu cei cărora nu le este permisă visarea, spun alte studii.

Imaginația este cea mai frumoasă cale pe care un copil pășește spre viațăCopiii, prin imaginație și creativitate, creează o lume plină de povești, în care totul e posibil și în care și noi, cei mari, putem deveni eroi

De unde vine ideea de a primi cadouri de Crăciun?

Obiceiul de a oferi cadouri de Crăciun a pornit de la cei 3 Magi care au călătorit până în Bethleem, pentru a-i oferi cadouri pruncului Iisus Hristos. Cadourile aveau însemnătate simbolică și semnificau urările de bine, de viață binecuvântată și fericită pentru cel care le primea.

Cei trei magi, oferind cadouri pruncului Iisus

Afectează sau nu relația cu părintele?

O relație solidă dintre un părinte și copilul său nu se va distruge după ce copilul află adevărul despre Moș Crăciun. Un copil care visează, se va simți ușor dezamăgit, dar își va dori să viseze în continuare așa cum visează la zâne sau super eroi. În același timp, pot înțelege.

Le spunem sau nu adevărul?

Moș Crăciun poate fi un personaj care ne ajută mult să îi învățăm pe copii ce înseamnă dragostea, generozitatea și ajutorul oferit celor din jur. În același timp, este o modalitate de a recompensa comportamentul pozitiv al copiilor sau de a „monitoriza” micile scăpări.

Între 2 și 6 ani, copiii trăiesc într-o lume imaginară, fără probleme, restricții sau frustrări. Ei visează mult cu ochii deschiși, inventează jocuri și personaje și se simt fericiți făcând aceste lucruri.

De sărbători, dulciurile pot aduce nu doar bucurie, ci și problemeVrem ce este mai bun pentru copiii noștri, dar uneori, din prea multa iubire, putem alege greșit. Există variante sănătoase și delicioase pentru deserturile de Crăciun?

Totuși, după vârsta de 7 ani, creierul lor este mai dezvoltat și copilul se raportează la o altă formă de imaginar, mai logic, mai conștient, mai realist. Cei mai mulți dintre copii vor începe să pună întrebări despre Moș.

E momentul în care puteți tatona terenul să aflați ce simt micuții voștri în legătură cu Moșul pentru a ști cum să răspundeți. Modul în care le transmitem informațiile face diferența. Varianta cea mai blândă pentru copil este sa îi spuneți că fizic Moș Crăciun nu există dar că are ajutoare în părinți, prieteni, rude și că așa cum iubirea nu se vede dar se simte, la fel și Moș Crăciun trăiește pentru cei care cred în el.

Moș Crăciun e cel mai bun

O greșeală care distruge încrederea copilului în părinte este ca după această vârsta (7 ani) când copilul vine cu întrebări sau chiar certitudini este să fie mințit de părinți ca ar exista.

Pentru cei mai mulți dintre noi Moș Crăciun a existat (și încă există), aducea zâmbet și lumină pe chipul nostru când eram mici, colora sărbătorile și transforma finalul de an într-o perioadă magică, în care visele deveneau realitate. De ce ați răpi copiilor voștri asemenea momente fermecate?

Pentru mămici, tătici și chiar pitici, de toate pentru toți, informații, povești, trucuri și lucruri numai bune de folosit zi de zi, găsiți în palatul de cleștar, construit cu drag și har de... Zâna Scutecel

Referințe:

sciencedaily.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept