Cât de gros îmbrăcăm copiii iarna?

CopiiAna Maria

Tradiții de pe la noi: înfofolitul

Baba Dochia e una din legendele dragi românilor și asta se reflectă de multe ori în deciziile vestimentare pentru cei mici. Cele nouă cojoace din poveste se transformă în pulovere, hanorace, fleece-uri, bluze, colanți, pantaloni, veste, geci și căciuli în care copilul este ambalat pentru a pune cât mai multe straturi între el și frigul de afară. Aerul rece, frigul și zăpada nu sunt inamicii copilului. Da, cei mici au nevoie de protecție, dar într-un mod flexibil, adaptat vârstei, temperaturilor și activităților pe care le desfășoară. Înainte de a transfera întregul șifonier pe umerii copilului, analizați aceste aspecte și acționați în consecință.

Cum îmbrăcăm copiii iarna

Nici iarna nu mai e ce a fost

Odată cu încălzirea globală s-au dus și anotimpurile cu care eram obișnuiți din copilărie. Vara plouă câte o lună, ninge de Paști, iar de Crăciun e primăvară. Din păcate, ca părinte, temperaturile oscilante te debusolează și habar nu mai ai cum să îți îmbraci copilul să nu răcească. De frica răcelii, mulți părinți aleg fie să nu iasă din casă, fie să îi înfofolească excesiv pe cei mici. Îmbrăcându-i mult prea gros, abia se mai pot mișca, se simt inconfortabil și transpiră. Astfel, în loc să îi protejăm, obținem exact rezultatul opus.

Cum ajutăm sistemul imunitar să lupte cu răcealaÎn acest sezon, vremea ne tratează, uneori cu răceală. Guturaiul dă de lucru sistemului imunitar, aflat în luptă cu infecțiile virale, care plutesc în aer.

La români, imediat ce termometrul scade sub 15 grade, iese din dulap întregul arsenal de iarnă. Cu cât mai multe rânduri de haine, cu atât mai bine. Și, din păcate, atunci când vremea e rece, unii părinți aleg să își țină copiii înăuntru, la căldurică, fără să știe că astfel îi sensibilizează și îi expun la mai multe riscuri decât dacă ar ieși cu ei afară. Mai mult, aleg să îi plimbe în spații închise, considerate „sigure”, cum ar fi mall-urile, dar unde colcăie viruși și bacterii de la numărul mare de persoane pe metrul pătrat.

Cu excepția zilelor când temperatura coboară extrem (mai jos de -10 - 15 grade Celsius), când e ceață, burniță sau vânt puternic, ieșitul la aer curat (chiar dacă rece) e benefic pentru toată lumea. Temperaturile mai scăzute sunt asociate cu o mai bună calitate a somnului și cu creșterea poftei de mâncare. La copiii mai mari, care deja merg și se joacă, activitățile în aer liber sunt aur curat pentru o formă fizică de zile mari.

Patinaj în familie

Reguli de aur pentru o ținută ... beton

Există câteva reguli simple, verificate și eficiente, care ne permit să apreciem cât de gros trebuie să îl îmbrăcăm pe cel mic înainte de a ne avânta cu el în ger. Una din aceste reguli spune că la copii, e necesar un rând de haine în plus față de adulți. De ce? Deoarece corpul lor, fiind mai mic pierde căldură mai repede, având mai puțină masă care se răcește. Atenție, însă, regula e valabilă cam de la 1 anișor în sus. Până atunci, bebelușul e mai static, în cărucior sau port-bebe și are nevoie de ceva protecție suplimentară, o păturică sau un sac de dormit.

Odată ce a pornit pe propriile picioare, devine de neoprit! La activitățile în aer liber va face muuuult mai multă mișcare decât noi, cei mari, care adesea realizăm că nu putem ține pasul cu energia lor debordantă. Așadar, ținuta trebuie adaptată pentru a permite libertatea de mișcare.

Pe patine, pe schiuri și pe sănii, copiii mici și mari se bucură de iarnăSporturile de iarnă - ski, patinaj, snowboard sau săniuș - sunt o adevărată școală unde copiii învață să fie mai responsabili, mai disciplinați, își dezvoltă rezistența și condiția fizică.

Regula celor trei straturi este, și ea, extrem de utilă atunci când vrem să facem alegerile corecte pentru vestimentația hibernală a copilului. Cele 3 rânduri asigură o protecție eficientă, deoarece aerul este cel mai bun izolant termic, iar între articolele de îmbrăcăminte se formează „pungi de aer” ce vor menține temperatura corpului.

Primul strat este alcătuit, de regulă din bluzițele de corp sau body-uri. Cu toată aprecierea față de fibrele naturale și, mai ales, față de bumbac, preferatul nostru în ceea ce privește lenjeria, iarna lucrurile se schimbă puțin. Bumbacul nu este un bun izolant termic (de aceea e grozav vara, când ne ajută să ne răcorim). În plus, bumbacul reține apa, ceea ce va crea o senzație de umed și rece pe piele, în cazul în care copilul transpiră, iar riscul de îmbolnăvire crește. În concluzie, variante ideale pentru hainele aflate în direct contact cu corpul copilului sunt cele din materiale sintetice sau lână. Pentru cei mici, cea mai bună variantă este lâna merinos, deoarece este confortabilă chiar și pentru cea mai sensibilă piele, pe când alte fibre sintetice la copiii foarte mici pot cauza eczeme sau alergii.

Al doilea strat protector e bine să fie dintr-un material ce menține căldura, așa cum este polarul (fleece).

Al treilea strat e obligatoriu să fie impermeabil și să ofere protecție împotriva vântului. La fel, mănușile și încălțările trebuie să protejeze extremitățile copilului de umezeală și frig. Dacă îi ducem la zăpadă, copiii nu vor rezista să nu se tăvălească prin ea sau să se bată cu bulgări. Și care ar farmecul unei ieșiri cu copiii dacă nu i-am lăsa să se bucure din plin? Tocmai de aceea, materialele impermeabile sunt de neînlocuit. Din fericire, azi avem materiale care sunt impermeabile și călduroase, fără a fi foarte groase, oferind astfel suplețe și flexibilitatea micilor aventurieri. Capul și urechile trebuie protejate cu căciuli din fleece sau glugă, iar ghetele / cizmele să nu fie fixe, ci cu o jumătate de număr mai mari.

Joaca în zăpadă

Atingem acum și punctul nevralgic al unui obicei, care, ce-i drept, a mai pierdut teren, dar este încă destul de frecvent întâlnit. Fularul pus peste nasul și gura copiilor nu reprezintă o alegere prea inspirată și, în niciun caz, nu îi protejează, dimpotrivă. E bine să știți că organismul nostru (evident, e valabil și pentru cei mici) are mecanisme inteligente de protecție. Nasul are propriul sistem care filtrează și încălzește aerul, pentru a nu afecta căile respiratorii, o treabă pe care fularul, o simplă țesătură, în fond, nu are cum să o facă. În același timp, din cauza respirației, fularul se umezește, oferind un cadru propice pentru diverși viruși și microbi. Iar o senzație de rece și umed pe obraz nu e chiar visul unui copil într-o zi geroasă de iarnă.

Tips & tricks!

Atunci când plecați cu mașina, nu uitați să dezbrăcați copilul de geacă. Aerul reținut în geacă se va comprima brusc în cazul unui accident, iar centurile nu-i vor oferi protecția necesară. În plus, va transpira și se va supraîncălzi.

E bine să verificați, din când în când, temperatura corpului, nu cu termometrul, ci cu propriile mâini. În cazul fericit în care copilul se simte confortabil, degetele de la picioare sunt ceva mai reci, iar burtica e călduță. Dacă picioarele sunt gheață și burtica e rece, atunci e clar că organismul luptă să se încălzească. Dacă, dimpotrivă, e fierbinte și simțiți că a transpirat, neapărat e nevoie să mai renunțați la niște straturi de îmbrăcăminte.

Se pare că o masă consistentă și o hidratare corespunzătoare, înainte de a ieși afară la joacă, ajută organismul celui mic să se adapteze mai eficient la temperaturile scăzute.

Căldura din farfurie asigură încălzirea globală a organismuluiAtunci când temperatura devine tot mai rece, există alimente care ne pot furniza căldura necesară pentru ca organismul să funcționeze eficient

Spor la joacă și multă veselie!

Pentru mămicile cu spirit de competiție, avem acum Campionatul de mămicie, la care vă puteți chiar aici înscrie!

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept