Animalul de companie, cel mai bun amic din copilărie

CopiiAna Maria

Ce îi face pe copii fericiți?

Dacă ar fi să punem această întrebare celor mici, majoritatea ar răspunde că animalul de companie este cel care le aduce zâmbetul pe buze. Căței, pisici, hamsteri, peștișori, țestoase sau papagali sunt, pentru copii, adevărate personaje de basm care coboară în viața reală pentru a le sta alături la bine și la rău. Confidenți, parteneri de joacă, complici la micile comploturi, perne pufoase și, mai presus de orice, rezervoare nesecate de iubire, animalele de companie ale copiilor vor rămâne mereu în albumul celor mai frumoase amintiri. Cu toate acestea, adulții ezită uneori să accepte intrarea unui prieten necuvântător în familie. Da, un animal de companie înseamnă asumarea unor responsabilități, cheltuieli suplimentare, mici neajunsuri, modificarea tabieturilor, poate teama legată de anumite probleme de sănătate. Părerea celor mai mulți specialiști, însă, arată că avantajele de a crește alături de un animăluț sunt mult mai numeroase decât inconvenientele. Interacțiunea cu acesta face adevărate minuni pentru dezvoltarea socială, emoțională, fizică, și cognitivă a copilului.

Dezvoltare, pe patru picioare

Copiii și părinții care au animale sunt mai fericiți, mai relaxați și mai deschiși la cei din jur. Prietenii noștri, cu blăniță, puf, solzi sau pene sunt pedagogi înnăscuți și oferă celor mici o zestre întreagă de abilități, într-un mod plăcut și atractiv.

Un animal e o companie de nota 10Animalele de companie sunt niște prieteni de nădejde care ne dăruiesc iubire necondiționată și ne ajută să ne păstrăm sănătatea

Care sunt acestea?

  1. Empatia. Relația dintre copil și animalul de companie se bazează pe comunicarea nonverbală, dezvoltându-le micuților inteligența emoțională. Copilul devine empatic învățând să recunoască nevoile și emoțiile animalului său.
  2. Suport emoțional. Animalul oferă iubire necondiționată și siguranță, iar copilul va ști că se poate baza oricând pe prietenul său necuvântător. Un animal îl poate ajuta să treacă prin perioadele mai grele ale vieții (depinzând de etapa de evoluție: separarea de părinți, mersul la școală, examene etc.).
  3. Responsabilitatea. Un copil care îngrijește un animal va deveni responsabil mult mai devreme decât cei care nu au beneficiat de o asemenea experiență. Atunci când știe că trebuie să îl plimbe, să îl hrănească cu un program fix, că o altă ființă depinde de el, își va forma anumite deprinderi care îl vor ajuta să devină o persoană pe care te poți baza.
  4. Stima de sine. Sarcinile pe care le implică îngrijirea unui animal nu sunt foarte complicate, așadar, copilul le va putea îndeplini cu ușurință și va fi mândru de realizările lui. Mai mult, pentru micuții care au probleme cu încrederea în propriile forțe, e mult mai simplu să interacționeze și chiar să vorbească cu un animal decât cu alte persoane. Cățelul sau pisica nu îi vor judeca pentru greșelile care le fac, pentru felul în care arată sau pentru ceea ce spun.
  5. Socializare și comunicare. E adevărat, câinele rămâne cel mai bun prieten al omului, însă e un amic generos, care ne ajută să ne apropiem și de semenii noștri Pentru copii, în special, animalele de companie sunt catalizatori grozavi ai procesului de socializare. Cei mici se simt mai încurajați să se apropie de alți copii, dacă aceștia se joacă cu un animal. De asemenea, pot povesti colegilor de grădiniță sau școală despre animalul lor de companie, pot face compuneri despre cel mai bun prieten și vor fi în centrul atenției când ies în parc la plimbare. Mai mult, chiar, animalele răspund la jocuri la fel ca și copiii mici, astfel că un copil care a crescut lăngă un animal învață mai ușor lucrurile.
  6. Generozitate. Copiii învață să împartă de la vârste foarte mici tot ce le e drag cu animalul de companie și, implicit, le va fi mai ușor să o facă și cu alte persoane.
  7. Capacitate mai mare de învățare. Mai multe studii au demonstrat că școlarii care au citit cu voce tare în prezența animalului lor de companie (majoritatea, câini) au făcut progrese mai mari decât cei care au făcut același lucru în prezența unor adulți. Câinii au darul de a reduce nivelul de stress și oferă apreciere, fără a critica.
  8. Stare de sănătate mai bună. Este dovedit științific că atunci când mângâiem un animal, noi suntem mai fericiți, lucru care ajută în perioadele de convalescență, grăbind vindecarea. În plus, copiii care dețin animale de companie vor face mai multă mișcare în aer liber și sunt mult mai activi, pentru că au un partener mereu dispus să înceapă o nouă partidă de joacă.

Asigură sănătatea copilului tău, pas cu pasOrganismul bebelușului știe cel mai bine când este pregătit să facă următorul pas, așadar nu îl grăbiți, pentru că îi riscați sănătatea!

De ce se tem părinții?

De riscul de îmbolnăvire a copiilor (dacă aceștia sunt prea mici), de pericolul unui comportament agresiv din partea animalului (dacă acesta are o personalitate puternică), de alergii, de pericolul înghițirii părului (de exemplu, când este vorba de pisici), de lipsa timpului pentru îngrijirea animalului.

O familie fericită

Păstrează amintirile care contează în paginile albumelor create de Zâna Scutecel

Fiecare din aceste probleme poate avea o rezolvare fericită, dacă suntem dispuși să facem un mic efort de informare și documentare înainte de a alege un prieten devotat pentru copilul nostru. Există și animale de companie care nu provoacă reacții alergice, un câine poate fi ales în funcție de temperament sau educat să accepte copiii, luăm în calcul vârsta și personalitatea copilului când decidem ce i se potrivește, iar timpul și banii investiți în îngrijirea animalului sunt recompensate din plin prin beneficiile pe care le obținem, pe termen lung, pentru dezvoltarea armonioasă și echilibrată a copilului. Un prieten ales cu înțelepciune va fi o adevărată minune pentru copilul de azi și adultul de mâine.

Referințe:

huffingtonpost.com sheknows.com parents.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept