Ai carte, ai parte... de un an mai bun

CopiiAna Maria

Începe anul cu o carte

Una din dorințele mele cele mai dragi este să încep noul an cu o carte bună la îndemână. Atunci când începi să parcurgi filele unui nou volum e o aventură către o lume din care vei ieși mai câștigat ca experiență de viață. Parentingul este un domeniu care a generat o producție înfloritoare de literatură de specialitate. Unele chiar remarcabile, asigură o lectură plăcută și aduc informație, dar și emoție. Iată câteva titluri pe care le pot recomanda cu drag:

Nu aduce anul ce aduce cartea:

Tatăl celuilalt copil de Parinoush Saniee și Copila de zăpadă de Eowyn Ivey

  • Tatăl celuilalt copil, de Parinoush Saniee. O carte care ne dă o temă de gândire majoră, raportat la valorile și stilul de viață din zilele noastre. Adesea, convingerea că asigurarea confortului material înseamnă esența îndatoririlor părintești conduce, de fapt, la îndepărtarea de nevoile reale, afective ale copilului și familiei.
  • Copila de zăpadă, de Eowyn Ivey. Un altfel de Pinochio, care te ajută să vezi cât de mult îți schimbă viața un copil. O poveste sensibilă despre o familie din anii '20 ce trăiește în Alaska.

Copilul invizibil, de Gaspar Gyorgy și Mitul copilului răsfățat, de Alfie Kohn

  • Copilul invizibil, de Gaspar Gyorgy. Un volum dedicat copiilor uitați din noi, care așteaptă de multă vreme să fie văzuți, auziți și simțiți - care tânjesc să ajungă acasă. Cartea este o invitație la descoperirea de sine cu ajutorul stării de mindfulness sau de prezență conștientă, scrisă pentru părinți și viitorii părinți.
  • Mitul copilului răsfățat, de Alfie Kohn. Prea mulți părinți își cataloghează copiii ca fiind răsfățați, fără să le înțeleagă comportamentul sau impactul propriilor lor gesturi asupra celor mici. Despre aceste lucruri și multe altele veți descoperi citind.

Să vorbim corect pe limba copiilor, cu cuvintele noastreToți copii vor vorbi mai devreme sau mai tarziu, însă depinde de noi să pronunțe cuvintele într-un mod cât mai corect

Secretele inteligenței, de dr. John Medina și Educația prin iubire, de Ross Campbell

  • Secretele inteligenței, de dr. John Medina. O lucrare care face legătura între studiile oamenilor de știință și experiența de viață a părinților. Cu umor și înțelegere, dar și cu seriozitatea muncii de cercetare, autorul oferă un ghid agreabil despre modalitatea de a crește un copil isteț și fericit de la 0 la 5 ani.
  • Educația prin iubire, de Ross Cambpell. Autorul cărții propune o nouă metodă de educație proactivă: educația prin reacție. Aceasta se axează pe identificarea nevoilor elementare ale copilului, anticiparea lor și satisfacerea acestora. Iubirea necondiționată de care copilul are nevoie pentru a se maturiza stă la baza unei educații sănătoase, prezentate cu exemple concrete și cu dovezi clare de iubire.

Eu te-am făcut, eu te omor și Împreună. Soluții de joacă și iubire la probleme mici și mari.

  • Eu te-am făcut, eu te omor, de Michiela Poenaru. Scriitoare și editoare, a publicat 27 de cărți, cele mai multe fiind dedicate copiilor. Autoarea atrage atenția asupra modului în care convingerea strămoșească potrivit căreia bătaia e ruptă din rai justifică acțiunile agresive ale părinților împotriva propriilor copii și, în plus, le creează convingerea că autoritatea părintească se manifestă sub forma tiraniei și abuzului. Părinții vor, de regulă , ca fiii și fiicele lor să ajungă ceea ce ei au visat să devină și, dintr-un motiv sau altul, nu au reușit.
  • Împreună. Soluții de joacă și iubire la probleme mici și mari, de Ioana Chicet-Macoveiciuc. Cartea conține zece episoade simpatice cu soluții de dialog și joacă la tot atâtea situații problematice care apar în viața celor mici. De exemplu, nașterea unui frățior. Sau începerea grădiniței. Ori statul în scaunul de mașină, conflictele cu copii războinici, crizele de furie, spălatul pe dinți sau adormitul seara. Toate aceste hopuri sunt depășite grațios, cu glume și iubire, iar în cele din urmă, familia se bucură de timp frumos împreună.

Asigură sănătatea copilului tău, pas cu pasOrganismul bebelușului știe cel mai bine când este pregătit să facă următorul pas, așadar nu îl grăbiți, pentru că îi riscați sănătatea!

Mami, tati, mă auziți? de Jacques Salome

  • Mami, tati, mă auziți?, de Jacques Salome. Autorul ne invită să descoperim incredibila bogăție a limbajelor prin care copilul încearcă să se dezvăluie și să se familiarizeze cu o lume plină de neprevăzut și de pericole. Când copilul are acces la exprimarea verbală, acesta dobândește puterea de a se face auzit, cu condiția să știm să-l ascultăm.

Pentru mămici, tătici și chiar pitici, de toate pentru toți, informații, povești, trucuri și lucruri numai bune de folosit zi de zi, găsiți în palatul de cleștar, construit cu drag și har de... Zâna Scutecel

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept