01 iunie

Copiii fac lumea mai bună

CopiiMonica

Toți oamenii mari au fost mai întâi copii, dar puțini dintre ei își mai aduc aminte” - Antoine de Saint Exupery

Nu e nevoie să fii mare, ca să faci lucruri mărețe. De multe ori, vorba „eu sunt mic, nu știu nimic” se dovedește total greșită. Există tendința de a subestima ceea ce poate face un copil, considerând că nu are experiența de viață și înțelepciunea pentru a fi în stare de mari realizări. Copiii, însă, au ceva ce adulții pierd de multe ori, din cauza „experienței” de care sunt atât de mândri: suflet. Copiii cred în miracole și, de aceea, au puterea de a le face să se întâmple. Azi, de 1 Iunie, să îi sărbătorim cu încredere și să încercăm să privim lumea prin ochii lor. Pentru că inocența și imaginația sunt materialele din care se croiesc visele, iar visele împlinite ne fac oameni mari, iată câțiva copii care au fost mari de mici:

Kenneth Shinozuka

Pentru majoritatea copiilor, abilitățile creative se concentrează pe depășirea următorului nivel la jocurile video. Kenneth Shinozuka, de numai șase ani, a dus inventivitatea la următorul nivel al performanței. Copilul-minune a creat un sistem de detctare a mișcării, pentru a ajuta un prieten de familie, care suferise un accident în baie. Kenneth a dezvoltat conceptul, realizând produse care se dovedesc extrem de utile persoanelor în vârstă, cu boli care le afectează memoria și capacitatea de orientare. Ideea a pornit de la dorința micuțului de a-și ajuta bunicul, afectat de maladia Alzheimer. În cadrul unui eveniment organizat la New York, a fost prezentat aparatul numit Safe Wander, care se atașează la piciorul pacientului și îi alertează pe îngrijitori sau aparținători, atunci când acesta se îndepărtează prea mult. Invenția a fost primită foarte bine la Google Science Fair, în 2014, câștigând și premiul în valoare de 50.000 de dolari oferit de organizația Scientific American Science in Action.

Imaginația este cea mai frumoasă cale pe care un copil pășește spre viațăCopiii, prin imaginație și creativitate, creează o lume plină de povești, în care totul e posibil și în care și noi, cei mari, putem deveni eroi

Priyanshi Somani

Priyanshi Somani, o fetiță din India este un adevărat calculator uman, adică un geniu în stare să facă operațiuni matematice complexe, mai repede decât le putem noi tasta pe computer.

Priyanshi Somani (sursă imagine)

A început să se distreze cu acest hobby, la vârsta la care majoritatea află cu surprindere că 1+1=2, adică pe la șase ani. La 11 ani era deja cel mai tânăr participant la Cupa Mondială de Calcul Mental din 2010 și a luat titlul fără drept de apel. A fost singura, dintre toți concurenții, care a avut o acuratețe de 100% (adică 0 greșeli) la probele de adunare, înmulțire și extragere a rădăcinii pătrate și atunci, și în anii următori. A câștigat „Pogo Amazing Kids Awards 2010”, la categoria genii. Numele ei apare în Limca Book of World Records și în Guinness Book of World Records. Somani este azi ambasador al matematicii, promovând această materie și încurajând noi generații de copii înzestrați să iubească și să studieze tainele cifrelor.

Elaina Smith

O mică vorbăreață, Elaina Smith, a devenit cel mai tânăr consilier sentimental radiodifuzat al Marii Britanii, la doar șapte anișori.

Elaina Smith (sursă imagine)

Postul local de radio i-a oferit posibilitatea de a-și exercita talentul, după ce micuța a sunat să răspundă unei ascultătoare care intenționa să își uite fostul iubit și nu știa cum să depășească problema. Sfatul dat de Elaina era simplu și eficient: „Du-te la bowling cu prietenii și bea o cană mare cu lapte”. Jurnaliștii au fost atât de impresionați de prezența de spirit a copilei, încât i-au pus la dispoziție spațiu săptămânal de emisie, pentru a oferi consiliere, îndrumare și consolare numeroșilor ascultători, aflați în vreun impas emoțional.

Michael Kevin Kearney

Cunoscut și drept cel mai tânăr absolvent de facultate, Michael Kevin Kearney a venit pe lume în 1984 și nu a stat prea mult pe gânduri până să se apuce de treabă.

Michael Kevin Kearney (sursă imagine)

A rostit primele cuvinte la doar 4 luni, iar la șase luni, îi explica pediatrului său: „Am o infecție la urechea stângă”. La 10 luni, între două schimbări de scutec, învăța să citească. După ce și-a finalizat studiile superioare la 10 ani, a mai bifat un record și a devenit profesor universitar la 17 ani. În 2008, a câștigat 1.000.000 de dolari la emisiunea televizată „Vrei să fii milionar?”

Cum să îi faci pe copii să iubească școalaPoți să îți ajuți copilul să iubească școala și să obțină rezultate bune la învățătură, urmând câteva sfaturi simple și eficiente.

Gregory R Smith

Un alt elev precoce, care intra la facultate la 10 ani este Gregory Smith, născut în 1990. La 14 luni, știa pe de rost și recita cărți întregi.

Gregory R Smith

A devenit cel mai fraged absolvent de master al Universității Virginia. Această tânără speranță a călătorit ca ambasador și activist pentru pace și drepturile copiilor, primind Premiul Nobel la 12 ani. A fondat organizația International Youth Advocates, care promovează principiile conviețuirii și cooperării pașnice între tinerii din întreaga lume.

Aelita Andre

Născută la 9 ianuarie 2007, Aelita Andre e o mică artistă din Australia, ale cărei lucrări au fost catalogate ca apaținând expresionismului abstract.

Aelita Andre (sursă imagine)

Cu ambii părinți artiști, Aelita a învățat să picteze înainte de a învăța să meargă, la nouă luni. Primele sale creații au făcut parte dintr-o expoziție colectivă, la puțin timp după ce a împlinit doi ani. Prima expoziție personală a tinerei pictorițe de doar patru anișori, a fost vernisată la New York, în iunie 2011.

Cleopatra Stratan

Cleopatra Stratan (sursă imagine)

Că talentul nu are vârstă, a mai dovedit-o și Cleopatra Stratan, fiica interpretului Pavel Stratan. Cleopatra a venit la portiță și a intrat cu brio în topuri, fiind cea mai micuță artistă care a primit un premiu MTV și care s-a situat pe locul 1 în topurile muzicale ale unei țări, cu o piesă proprie („Ghiță”). Albumul „La vârsta de trei ani” a fost un adevărat succes comercial, Cleo ajungând să fie cea mai bine plătită cântăreață, la categoria ei de vârstă, cu 1.000 de euro pe piesă. A reușit și performanța de a concerta două ore în fața unei audiențe extrem de numeroase, într-o etapă a vieții în care, de regulă, aparițiile în public se produc sub forma serbărilor de la grădiniță.

Akrit Jaswal

Cu un IQ de 146, Akrit Jaswal, este considerat cel mai inteligent băiat de vârsta lui din India, o țară care are peste un miliard de locuitori.

Akrit Jaswal (sursă imagine)

A intrat în atenția publicului în 2002, când, la 7 ani, a efectuat o intervenție chirugicală în propria lui locuință. A operat cu succes o fetiță de opt ani, care suferise arsuri severe la mână, iar familia ei nu își permitea să apeleze la serviciile medicale profesionale. Akrit și-a concentrat fenomenala inteligență pe studiul medicinei, fiind admis la Universitatea Punjab, la 12 ani. Nu e de mirare, dacă luăm în considerare „antecedentele” lui: umbla și vorbea la 10 luni, citea și scria la 2 ani și parcurgea operele lui Shakespeare, în engleză, la 5 ani. Odată cu intrarea în rândul studenților mediciniști, a anunțat că se află în pragul descoperirii unui tratament pentru cancer.

Reuben Paul

La 9 ani, acest mic expert în cybersecurity, a atras atenția presei, demonstrând cum un telefon Android poate fi „spart” în câteva minute, pentru a arăta breșele de securitate care pot afecta utilizatorii. Nu a făcut asta în fața colegilor, ci în timpul unui discurs susținut la Conferința Security B-sides. Reuben nu e genul de copil pe care îl pui la colț pentru că e dezordine la el în cameră, fiind CEO al propriei sale companii, Prudent Games.

Paul Reuben (sursă imagine)

Obiectul de activitate: creșterea conștientizării cu privire la amenințările din domeniul securității cibernetice, prin aplicații și programe software educaționale. Produsele companiei includ jocuri precum Cracker Proof, care îi învață pe micii IT-iști cum să eficientizeze parolele sau Crack Me If You Can, prin care sunt dezvăluite metode de apărare împotriva atacurilor informatice. Pe lângă lupta cu răufăcătorii cibernetici, Reuben este și cel mai tânăr deținător al unei centuri negre de Shaolin Do Kung Fu. Așadar, nu vă puneți cu el!

Ești mai deștept decat telefonul tău Dependeța de smartphone este o realitate și se dovedește periculoasă atât pentru adulți, dar, mai ales pentru copii, afectându-le dezvoltarea

Param Jaggi

Param Jaggi (sursă imagine)

Param Jaggi s-a lansat în bătălia pentru protejarea mediului înconjurător, de la vârsta de 13 ani. Prima sa invenție importantă a fost Algae Mobile, un aparat care se atașează la țeava de eșapament a mașinilor și transformă emisiile de dioxid de carbon în oxigen. A obținut patentul pentru născocirea sa în 2013. A fost inclus de două ori în topul Forbes dedicat persoanelor sub 30 de ani și și-a înființat propria companie, EcoViate. Prin intermediul acesteia, dorește să își transpună ideile inovatoare în practică.

Kim Ung Yong

Kim Ung Yong este considerat geniul absolut al lumii. Născut la 8 martie 1962, în Coreea, a spart recordul Guinness cu un IQ de 210. Albert Einstein avea un IQ de 160, la fel ca Stephen Hawkins.

Kim Ung Yong

La 4 ani, citea fără probleme în coreeană, japoneză, engleză și germană, iar ca divertisment, în timpul liber, rezolva probleme de calcul diferențial. Între 3 și 6 ani, renunțând la frecventarea grădiniței, s-a mulțumit să fie student invitat al Universității Hanyang, cu o specializare simplă: fizică. La 7 ani, NASA îi oferea oportunitatea de a merge în Statele Unite, unde și-a finalizat studiile superioare, luându-și doctoratul în fizică la 17 ani. Din datele disponibile, este posibil ca tânărul Kim să fie cel mai deștept om care a trăit vreodată.

Să nu uităm că vârsta inocenței poate fi și vârsta marilor descoperiri, dacă acordăm copiilor încrederea noastră. De aceeași părere era și fizicanul Robert Oppenheimer, care afirma: „Există copii jucându-se pe stradă, care ar putea să îmi rezolve unele din cele mai complicate probleme de fizică, întrucât ei posedă o percepție senzorială simplă, pe care eu am pierdut-o de mult”.

Referințe:

wonderslist.com goexplore.net

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept