16 septembrie

Ziua Mondială a Protejării Stratului de Ozon

CaleidoscopMonica

Ziua în care ne dăm aere

În 1994, la Adunarea Generală ONU, dorința de a face ceva pentru protejarea stratului de ozon plutea în aer. Așa că, fiind la mijloc și aniversarea zilei în care a fost semnat Protocolul de la Montreal împotriva substanțelor care afectează stratul de ozon, data de 16 septembrie a fost aleasa care urma să dea o nouă gură de oxigen activităților de conștientizare din lumea întreagă.

Stratul de ozon, această pelerină delicată care îmbracă Pământul și îl protejează de acțiunea nocivă a radiațiilor solare, este paznicul care stă de strajă la bariera vieții de pe Terra. Utilizarea controlată a substanțelor care afectează stratul de ozon ne ajută să lăsăm o moștenire viabilă generațiilor viitoare și să gestionăm eficient fenomenul schimbărilor climatice.

Fiecare om poate contribui la protecția mediului, prin fapte mici, cu impact mareProtecția mediului, prin consumarea și promovarea de produse naturale, organice, reducerea emisiilor și reciclare e cea mai importantă bătălie a vremurilor noastre

O-ZONE

Ozonul (O3) aflat în partea superioară a atmosferei absoarbe radiațiile ultraviolete de la soare, protejând astfel organismele vii de efectele nedorite ale acestora. Termenul „gaura din stratul de ozon” se referă la spațiul de deasupra zonelor polare, unde grosimea învelișului care ne protejează a scăzut îngrijorător. Oamenii, animalele și plantele care trăiesc în aceste regiuni suferă din cauza intensității radiațiilor, sănătatea lor fiind serios afectată.

Gaura din stratul de ozon nu este cauza directă și singulară a încălzirii globale. Noxele pe care le trimitem zilnic în aer și emisiile de carbon cauzate de activitatea umană, de la cărbunele ars pentru a obține electricitate până la gazele de eșapament ale mașinilor pe care le conducem, opresc căldura soarelui să se întoarcă în spațiu, rezultând ceea ce numim efectul de seră.

Honda FCX Clarity - o gură de hidrogen pentru mediul înconjurătorHonda FCX Clarity, o mașină care merge cu aer, alimentată de celule cu hidrogen, care produc energie electrică nepoluantă, un pas spre un viitor mai verde

Deși nu pare la prima vedere, aceste vești au și o parte bună și anume faptul că, dacă noi suntem cei care cauzează în principal problemele de mediu înseamnă că tot în puterea noastră stă și rezolvarea lor. Așadar, ce putem face pentru a reduce poluarea și pentru a readuce Pământul pe orbita echilibrată a unui mediu stabil?

Bicicleta care se transformă în mașină se numește PodRideVremea capricioasă din Suedia a inspirat inventarea unei biciclete care se comportă ca o mașină și se numește PodRide

Noi vrem Pământ

Cei care nu doresc să se mute pe Marte, au la îndemână câteva trucuri simple, prin care ne putem asigura că vom putea respira ușurați la noi acasă și în anii care vin:

  1. Înlocuiește becurile clasice cu cele economice (becuri cu LED); acestea consumă cu până la 70% mai puțin curent și au o durată de funcționare mai mare.
  2. Mergi mai puțin cu mașina, sau împarte mașina cu mai mulți care merg pe același traseu (carpool); pe lângă economia de combustibil, mai economisești și niște gaze de eșapament care altfel s-ar adăuga stratului și asa destul de gros care există deja.
  3. Redu, reutilizează, reciclează; redu nevoia de a cumpăra produse noi sau consumă mai puțin, pentru a reduce cantitatea de deșeuri și cumpără produse biodegradabile. Reciclează sau reutilizează tot ce se poate, de la sticle la pungi.
  4. Soarele ne dă gratis toată energia de care avem nevoie, nu trebuie decât să o folosim, așa că, dacă aveți posibilitatea, treceți la alimentarea cu această formă de energie ieftină și nepoluantă.
  5. Cumpără aparate cu consum energetic mic; economisești energie, bani și reduci amprenta de carbon care ne dă bătăi de cap.
  6. Folosește mai puțină apă caldă și reglează căldura în casă cu câteva grade mai jos, pentru a reduce cantitatea de energie consumată cu producerea ei.
  7. Stinge lumina. E simplu, când nu ești în camera, nu e nevoie să ardă becul; scoate din priză aparatele electrice când pleci de acasă.
  8. Plantează un copac azi, ca să nu ajungem mâine în pom; copacii ne dau oxigen consumând, prin fotosinteză, dioxidul de carbon, principalul inculpat în procesul încălzirii globale.
  9. Dacă tot mergi cu mașina, alege una care funcționează cu combustibil ecologic (ulei vegetal sau alimentată electric) sau optează pentru cea mai curată benzină sau motorină; verifică periodic presiunea în roti; dacă nu sunt bine umflate, mașina va consuma și polua mai mult.
  10. Nu risipi apa; deși pare lipsit de importanță, gândește-te că apa irosită de americani la spălatul pe dinți, pentru că lasă robinetul deschis, ar alimenta alte 23 de națiuni. Un duș scurt de 5 minute, în loc de o baie lungă, ar fi o altă variantă grozavă de economisire.
  11. Mănâncă mai puțini hamburgeri; pe lângă dioxidul de carbon, metanul eliberat în aer e o altă sursă majoră vinovată de încălzirea globală; mare parte din acest metan este produs de industria crescătoare de animale și cea a prelucrării produselor din carne. Cu cât mănânci mai natural și mai sănătos, cu atât planeta și propriul organism îți vor mulțumi.
  12. Mersul cu bicicleta sau pe jos face si piciorul și mediul înconjurător mai frumos.
  13. Convinge-i și pe prietenii tăi să facă la fel sau învață-i pe copii să respecte aceste reguli simple.

Referințe:

ucsusa.org

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept