28 octombrie

Ziua Desenelor Animate

CaleidoscopMonica

Gala desenului animat

Ziua Internațională a desenelor animate (International Animation Day) ne bucură pe toți, mici și mari, în fiecare an, la 28 octombrie. Filiala franceză a Asociației Internaționale a Filmului de Animație a decis ca, din 2002, anual să fie marcat momentul când, în 1892, a fost prezentată publicului prima tehnică de animație. Sunt proiectate filme de desene animate, sunt organizate workshop-uri și evenimente dedicate acestei arte. De la primele cadre până la operele complexe de azi care concurează împreună cu filmele artistice la Oscar, animația e o artă care animă orice inimă.

Desenul animat întră în scenă

La 28 octombrie 1892, Charles-Émile Reynaud arăta unui public uimit al său Teatru Optic, la Muzeul Grevin, din Paris. Invenția sa prefața alte născociri mărețe ce aveau să urmeze în cel mai scurt timp: kinetoscopul lui Thomas Edison din 1893 și cinematograful fraților Lumière, din 1895. Cinematograful, atât de iubit, avea să însemne falimentul pentru inventatorul animației. Cu toate acestea, spectacolul său a intrat în istoria divertismentului vizual. Reynaud a prezentat trei dintre filmulețele sale cu imagini animate, singurul supraviețuitor fiind Pauvre Pierrot, care avea 500 de cadre, primul film care a folosit pelicula perforată. Nu a proiectat fotografii, imaginile fiind desenate direct pe bandă transparentă. Aparatul care făcea magia se numea praxinoscop.

Primul desen animat - Pauvre Pierrot - 1892 (sursă imagine)

Povești adevărate

De atunci, generații întregi de creatori talentați au adus copiilor bucuria personajelor desenate alături de care au trăit aventuri fantastice.

Șoricelul Mickey Mouse, o vedetă lansată de DisneyMickey Mouse, șoricelul ieșit din laboratorul creativ al lui Walt Disney, este singurul star de animație cu propria stea pe Walk of Fame.

Cel mai iubit desen animat al tuturor timpurilor rămâne Albă ca Zăpada lui Walt Disney, din 1937. Pe vremea aceea, desenatorul și-a ipotecat casa pentru a face rost de cei 1,5 milioane de dolari, cât a fost bugetul filmului. Toate „îmbujorările” de pe chipul Albei ca Zăpada au fost desenate manual. O parte din artistele studioului au folosit propriile rujuri și farduri, pentru a crea un look cât mai natural. Când Walt Disney le-a întrebat cum se face că le-a ieșit atât de bine, ele au răspuns „Cam ce crezi că am făcut noi toată viața?”.

Primul Oscar pentru un film de animație a fost acordat în anul 2001, lui Shrek. Totuși, anterior, un premiu onorific al Academiei de Film fusese primit de Walt Disney pentru Albă ca Zăpada și cei șapte pitici. De-a lungul timpului, au mai primit nominalizări Frumoasa și Bestia, Up și Toy Story.

Bugs Bunny, starul urecheat de la Warner Bros.Bugs Bunny, iepurele isteț și fermecător, cu câte o replică acidulată pentru fiecare situație, rămâne un personaj care a distrat generații întregi de copii și părinți

Onorurile acordate personajelor animate nu se opresc aici. Bugs Bunny a fost primul care a apărut pe o emisie de timbre poștale, iar Popeye are o statuie ridicată în onoarea sa. Sperăm că pe soclul statuii se depun buchete de spanac.

Desenele animate nu sunt povești de adormit copii, cer îndemânare, muncă și precizie. Atât de multă, încât toți cățeii din 101 Dalmațieni au exact 32 de pete. Fiecare mișcare a unui personaj are în spate o armată de artiști care îi dau viață - să ne gândim doar la faptul că Sully, monstrul albastru din Monsters, Inc. are peste 2 milioane de fire de păr animate. Creativitatea e un ingredient de bază în „prepararea” unui personaj. Astfel, rețeta pentru Bestia din Beauty and the Beast include: coamă de leu, capul și barba unui bivol, colți și nas de mistreț, frunte de gorilă, picioare și coadă de lup, trup de urs. Nu e calea către titlul de Mister Universe, dar a fost calea către inima micilor și marilor fani.

Popeye eliberează forța din cutia de spanacPopeye the Sailorman a apărut pentru prima dată în revista de benzi desenate Thimble Theatre, a lui Elzie Segar, devenind celebru în scurt timp

Televiziunea a deschis și mai larg ușa tărâmului fermecat al desenelor animate, cu mâna familiei Flinstone, primul serial de animație difuzat la TV. Pe micul sau pe marele ecran, la orice vârstă, desenele animate ne oferă un refugiu în afara timpului, un loc în care bucuria și binele înving întotdeauna.

Referințe:

express.co.uk smatterist.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept