24 octombrie
Ziua Organizației Națiunilor Unite
ONU la toată lumea
Organizația Națiunilor Unite (ONU) este o organizație internațională, fondată la 24 octombrie 1945, de către 51 de țări. Astăzi, numără 193 de țări membre. Toți cei care fac parte din ONU lucrează împreună pentru a menține pacea în lume și pentru a lupta cu probleme fundamentale precum foametea, bolile, războaiele civile, discriminările de orice natură. Ziua de 24 octombrie marchează anual, prin conferințe, concerte și diverse evenimente, importanța acestui organism mondial în menținerea echilibrului politic și social în întreaga lume.
Cine este și ce face ONU
După încheierea celui de-al doilea război mondial, Carta Națiunilor Unite a fost ratificată de cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate (Franța, China, Uniunea Sovietică, Marea Britanie și Statele Unite) și de marea majoritate a celorlalte 46 de state membre. Două conflicte mondiale au reprezentat lecții aspre pentru umanitate și dorința generală era de a evita riscurile să se ajungă din nou la asemenea tragedii. De aceea, ONU acționează ca un fel de guvern mondial, încercând să rezolve pașnic conflictele și problemele majore cu care se confruntă o țară sau mai multe.
Ziua Europei e ziua în care a fost lansată Declarația SchumanDeclarația lui Robert Schuman, din 1950, pune bazele Uniunii Europene și stabilește principii de colaborare între state care sunt valabile și astăzi
Organizația Națiunilor Unite are patru obiective principale:
- Să mențină pacea în lume;
- Să dezvolte relații de prietenie între diferite țări și popoare;
- Să ajute statele să lucreze împreună pentru a îmbunătăți viața celor care trăiesc sub limita sărăciei, oriunde în lume, să contribuie la lupta împotriva bolilor, foametei, analfabetismului și să promoveze drepturile și libertățile fundamentale ale omului;
- Să fie nucleul și coordonatorul eforturilor internaționale pentru atingerea acestor obiective.
Fiecare stat membru are câte un reprezentant în toate organismele care alcătuiesc ONU și fiecare țară, indiferent cât de mică sau mare, are un vot pentru fiecare propunere sau proiect de acțiune. Aceasta înseamnă că fiecare țară are dreptul să își exprime opinia asupra unor teme de interes general, precum încălzirea globală sau economia.
Magna Carta, certificatul de naștere al democrațieiMagna Carta, un document semnat în 1215 a pus bazele sistemului legislativ democratic modern și a inspirat luptătorii pentru drepturile omului timp de secole.
Bârfe de senzație, din organizație
Bunicul ONU, Liga Națiunilor, nu a avut o carieră prea strălucită. Deși s-a născut la finele primei conflagrații mondiale, cu scopul declarat de a pune capăt altor conflicte ulterioare, nu a putut opri ascensiunea nazistă și fascistă, care, peste doar 30 de ani, avea să ducă la al doilea mare conflict al lumii.
Churchill era în baie, în cadă, în 1942, atunci când președintele american, Franklin Delano Roosevelt, i-a propus ca aliații din cel de-al doilea război să poarte numele comun de Națiunile Unite, o expresie folosită de poetul Lord Byron, în descrierea bătăliei de la Waterloo.
Rockefeller a făcut organizației un cadou de miliardar: terenul pe care s-a construit cartierul general al Națiunilor Unite din New York, de fapt donând banii cu care acesta a fost achiziționat. Terenul pe care e situat sediul și clădirea în sine sunt considerate teritoriu internațional. În treacăt fie spus, construcția nici nu întrunește toate condițiile de siguranță contra incendiilor și regulilor de urbanism care se aplică clădirilor din New York.
Cum a devenit numele Rockefeller sinonim cu filantropiaJohn Rockefeller Junior, împreună cu soția sa, Abby, au donat milioane de dolari pentru opere de caritate de care se bucură azi lumea întreagă
Capul Națiunilor Unite este secretarul general, care este ales prin rotație, dar niciodată din cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate.
Începând cu 1 ianuarie 2017, actualul secretar general este António Guterres, fost Prim-ministru al Portugaliei între 1995 - 2002. Alegerea sa marchează două situații inedite, fiind primul secretar general al ONU care a deținut anterior o funcție de prim-ministru și, de asemenea, primul secretar general al ONU care s-a născut (la 30 aprilie 1949) după crearea organizației. Înainte sa, funcția a fost ocupată de Ban Ki-moon, din Coreea de Sud. Fire introvertită, a surprins pe toată lumea în momentul când alegerea sa a fost anunțată, cântând o versiune proprie a melodiei „Santa Claus is Coming to Town”, cu versurile „Ban Ki-moon is coming to town” .
Kofi Annan, fost secretar general, are un frate geamăn, lucru foarte respectat în Ghana, țara sa de origine. Locuitorii de aici își numesc adesea copiii după numele zilei din săptămână în care s-au născut. Numele său, Kofi, este dat băieților care s-au născut vinerea.
Africa își sărbătorește ziua la caldZiua Unității Africane, o sărbătoare colorată pentru un continent cu sânge fierbinte și suflet de copil
Boutros Boutros-Ghali, și el fost secretar general, avea, într-adevăr un nume amuzant. Atât de amuzant, încât o echipă islandeză de fotbal si-a botezat clubul după numele politicianului egiptean. Dar nu e singurul nume ciudat care s-a perindat pe la cârma ONU. Un concurent puternic este și fostul secretar U Thant, originar din Myanmar. În limba din țara natală, „U” e un titlu onorific, însemnând „domnul”, numele său, fiind, de fapt, doar Thant.
Merită să fii angajat ONU?
Secretariatul organizației are 15.000 de angajați în întreaga lume (în comparație, Pentagonul are 23.000 doar în Washington D.C.). Salariile sunt stabilite după principiul: muncă egală, retribuție egală, indiferent de nivelul veniturilor din țările unde își desfășoară activitatea. Aceasta se traduce în sume care pleacă de la 32.000 $/an, salariul de bază și ajung până la 113.000 $/an pentru adjunctul secretarului general. Banii organizației provin de la membri, fiecare plătind în funcție de puterea economică. Deși Statelor Unite le revine cel mai mare procent de plată din bugetul național, se dovedesc uneori răi platnici, fiind în urmă cu achitarea sumelor. Nu sunt singurii, însă. Se pare că doar vreo 40 din cei 193 de membri sunt cu taxele la zi. Deja ne simțim mai bine!
Referințe: