02 octombrie 1608
Hans Lippershey cere patentarea primului telescop
Să privim lumea cu alți ochi
Cine suntem și care e locul nostru în Univers? Întrebări care ne-au frământat întotdeauna, dar de abia de prin secolul al XVII-lea au început să vină și răspunsurile. În principal, sub formă de invenții. Una dintre cele mai grozave din istoria omenirii rămâne telescopul. Acest aparat, aparent simplu, care schimbă distanțele, a schimbat și perspectiva noastră asupra lumii. Care e mintea în care a încolțit ideea ce a dat startul odiseei spațiale, nu se știe nici azi cu precizie. Probabil că s-a ajuns la concluzia că două lentile fac mai mult ca una, după încercări și experiențe, pe măsură ce tehnica de producere a sticlei se îmbunătățea, la sfârșitul secolului al XVI-lea.
Telescopul scuză mijloacele
Prima persoană care a patentat un model de telescop a fost un sticlar, producător de lentile, din Olanda, pe nume Hans Lippershey (sau Lipperhey). În 1608, Lippershey cerea dreptul de a fi considerat inventatorul unui aparat care mărea de trei ori. Telescopul său conținea o lentilă convexă, aliniată cu o lentilă concavă. Se spune că ideea i-a venit privind doi copii care se jucau la el în magazin cu lentilele și le-au suprapus, pentru a vedea mai bine o giruetă aflată la distanță. Alții îl acuză că a furat conceptul de la un alt sticlar, Zacharias Jansen.
Copernic a deschis porțile sistemului solar pentru omenireNicolaus Copernicus a pus planetele la locul lor în sistemul solar, dovedind că Pământul se învârte în jurul Soarelui și nu invers
Jansen și Lippershey locuiau în același oraș și erau amîndoi în branșa meșterilor de instrumente optice. Nu există dovezi că Lippershey nu ar fi inventat telescopul independent de cercetările colegului și rivalului său, așa că posteritatea îi acordă lui creditul pentru invenția pe care a cerut să o patenteze. Jansen nu rămâne nici el de căruță, pentru că i se atribuie inventarea microscopului. Amândoi au contribuit ulterior și la perfecționarea instrumentelor pe care le-au creat.
Pentru a spori confuzia, un alt olandez, Jacob Metius, a solicitat patentul pentru inventarea unui telescop la câteva săptămâni după Lippershey, iar guvernul a respins ambele cereri, nefiind clar cui i se cuvenea dreptul de inventator. Aparatul era ușor de copiat, ceea ce făcea dificilă identificarea clară a celui care l-a produs primul. În final, Metius a primit o mică recompensă financiară, dar Lippershey a primit o sumă mare de bani de la guvern pentru a produce mai multe exemplare din telescopul său.
Galilei a pus Pământul în mișcare, împotriva voinței bisericiiGalileo Galilei, matematician, astronom și filozof din Pisa, a susținut teoria lui Copernicus, care contrazicea principiile bisericii cu privire la sistemul solar
Galileo intră în scenă
În 1609, Galileo Galilei a auzit despre „sticla olandeză cu care vezi departe” și, în doar câteva zile, a meșterit și el propriul telescop, fără ca măcar să îl fi văzut pe cel original. A adus o serie de îmbunătățiri modelului inițial, sporindu-i capacitatea de mărire de până la 30 de ori. Și-a prezentat creația în fața Senatului venetian, care i-a oferit un post de lector pe viață la Universitatea din Padova, dublându-i salariul.
Galileo a fost primul care îndreptat telescopul către cer, descoperind sateliții lui Jupiter și craterele de pe Lună. Mai puțin inspirat, l-a îndreptat și către Soare, ceea ce avea să îi afecteze serios vederea. Tot el a rostit celebra frază „Și totuși se mișcă”, arătând că Pâmântul se învârte în jurul Soarelui, nu invers, cum se credea. Inchiziția nu a primit cu același entuziasm decoperirile lui, considerate eretice și pedepsite cu arest la domiciliu.
Big Bang, o teorie a nașterii UniversuluiPoate fi calculată vârsta Universului? Putem afla ziua de naștere a galaxiilor? Acum câteva sute de ani, un mare om de știință credea că este posibil...
Peste tot în Europa, oamenii de știință au început să lucreze la perfecționarea telescoapelor. Johannes Kepler a studiat optica și a creat un telescop cu două lentile convexe, care făceau ca imaginea să apară răsturnată. Continuând cercetările lui Kepler, sir Isaac Newton a realizat că e mai bine să construiești un telescop din oglinzi decât din lentile și și-a construit propriul telescop reflector, în 1668.
Newton a studiat optica pentru a crea primul telescop reflectorSir Isaac Newton, membru în Societatea Regală, și-a citit lucrarea în care studia optica și lumina în fața colegilor, fiind apreciat de unii și criticat de alții
De la Galileo la Hubble
Primele telescoape au fost foarte căutate de comercianți, care le foloseau pentru a observa când se apropie corăbiile de mărfuri, sperând astfel să ajungă acolo înaintea concurenței. Tot cu ajutorul telescopului, a început dezvoltarea primei rețele de comunicare rapidă la distanță. Semnalele luminoase erau văzute de la kilometri distanță, mesajul parcurgând astfel distanța într-un timp mult mai scurt decât orice curier.
Telescoapele au crescut și în performanțe și în dimensiuni, în 1845 Irlanda având deja unul de 40 de tone, numit „Leviathan din Parsonstown”. Vremea capricioasă de aici nu a permis, însă utilizarea lui. Observațiile astronomice s-au mutat, cu tot cu echipament, pe vârfurile munților și în deșerturi. Pentru a urca pe Muntele Wilson din California telescopul Hooker, aproape 200 de oameni cu frânghii au ghidat camionul pe un traseu cu serpentine, care durat 8 ore. Dar a meritat efortul. Telescopul Hooker a dovedit existența altor galaxii și faptul că Universul se extinde.
Hubble umple Universul cu galaxiiEdwin Hubble, unul din cei mai cunoscuți astronomi ai lumii, a demonstrat că în Univers există mai multe galaxii, nu numai Calea Lactee, cum se credea
De aici până la telescopul Hubble, care ne permite să vizionăm Universul de la el de acasă, lucrurile au evoluat cu viteza luminii. Proiectul Hubble a fost lansat de NASA cu 7 ani întârziere și o depășire a bugetului de 2 miliarde de dolari. Oglinda de 2 metri și jumătate a lui Hubble a necesitat o lustruire continuă de un an, pentru a atinge acuratețea de 10 nanometri, aproximativ 1/10.000 din grosimea firului de păr. Din păcate, oglinda a fost lustruită greșit, cu un rezultat dezastruos de 2,200 de nanometri. Problema a fost rezolvată în 1993, prin instalarea de lentile corectoare. Hubble a devenit sursa a 25% din toate lucrările de astronomie publicate de la lansarea sa.
Referințe: