23 septembrie 1846

Este descoperită planeta Neptun

CaleidoscopMonica

Neptun intră în sistem

Astronomul german Johann Gottfried Galle descoperă planeta Neptun, la Observatorul Astronomic din Berlin. Prezența acestui corp ceresc în sistemul solar fusese anterior dedusă pe baza unor calcule matematice de astronomul englez John Couch Adams (în 1845) și de astronomul francez Urbain-Jean-Joseph Le Verrier. Acesta din urmă a calculat poziția probabilă a planetei, studiind perturbarea gravitațională din mișcarea lui Uranus. Uranus este destul de strălucitor pentru a fi observat cu ochiul liber, dacă știi unde să te uiți. Neptun, însă, nu poate fi văzut decât prin telescop, de aceea a fost mai întâi găsit teoretic și abia când evoluția tehnică a creat uneltele necesare, am putut face cunoștință cu el.

La 23 septembrie 1846, Le Verrier l-a informat pe Galle cu privire la rezultatele obținute și, în aceeași seară, astronomul german și asistentul său, Heinrich Louis d'Arrest, l-au identificat și legitimat pe Neptun, care reușise până atunci să înșele vigilența cercetătorilor. Observându-i mișcarea în raport cu stelele din spatele său, au avut confirmarea că e vorba de o planetă. Planeta era situată la doar 1° de locul pe care îl prevăzuseră calculele lui Le Verrier și la 12° de cele ale lui Adams.

Korolev, mintea genială din spatele zborului cosmic al lui Iuri GagarinIuri Gagarin a fost primul om care a zburat în spațiu, la bordul navetei Vostok, deschizând drumul cosmic pentru întreaga omenire

A opta planetă de la Soare

Deși nu face mare caz, că e din gaz, uriașul albastru are un diametru de patru ori mai mare decât al planetei noastre (asta în cazul în care vi se părea că distanțele terestre sunt mari). Datorită culorii sale, a fost botezat cu numele zeului roman al mărilor și oceanelor. E net superior nouă la capitolul iluminat nocturn, beneficiind de 13 luni (sateliți naturali, nu calendaristice), dintre care Triton e cea mai cunoscută. Pe Neptun e ușor să întreții atmosfera, aceasta fiind compusă, în mare parte din hidrogen heliu și metan. Metanul din straturile superioare ale atmosferei neptuniene absoarbe spectrul roșu al luminii solare și reflectă lumina albastră înapoi în spațiu, ceea ce conferă planetei culoarea specifică.

John Couch Adams, Urbain-Jean-Joseph Le Verrier și Johann Gottfried Galle (sursă imagine)

Neptun, acum

Neptun este a treia planetă din sistemul solar, ca masă, a patra ca diametru și ocupă locul doi după Jupiter, la capitolul forță gravitațională.

Călătoria lui Neptun în jurul Soarelui durează 164,8 ani pământeni. La 11 iulie 2011, Neptun și-a încheiat prima rotație completă în jurul Soarelui, de la descoperirea sa.

Primii astronauți pun piciorul pe LunăLa 20 iulie 1969, Neil Armstrong, comandantul misiunii Apollo 11, punea în premieră piciorul pe solul lunar, deschizând noi porți către Univers pentru întreaga omenire

Orbita lui Neptun echivalează de 30 de ori distanța dintre Pământ și Soare.

Cea mai mare lună neptuniană, Triton, a fost identificată la doar 17 zile de la descoperirea planetei. Surpafața sa este acoperită cu nitrogen, metan și praf. Adevărați vulcani înghețați aruncă în spațiu aceste materiale, care îngheață și cad pe Triton sub formă de fulgi de zăpadă. Unul dintre vulcani aruncă material până la 8 km înălțime. Triton este unul dintre cele mai reci corpuri din sistemul solar, cu temperaturi de -240°C, fiind singurul care se rotește în jurul planetei în sens invers față de ceilalți. Se crede că a fost o planetă pitică, prinsă în mrejele gravitației neptuniene.

Planetele și planetele pitice din Sistemul Solar (sursă imagine)

Pe Neptun se înregistrează activitate meteorologică, cel mai cunoscut fenomen fiind o furtună similară cu Marea Pată Roșie de pe Jupiter și care are aproximativ diametrul Pământului.

Neptun se rotește foarte rapid în jurul propriei axe, în aproximativ 18 ore.

Doar o navetă spațială, Voyager 2, a făcut naveta prin această zonă, în 1989. Atunci au fost surprinse cele mai apropiate și exacte imagini de pe Neptun. A fost nevoie de 246 de minute (4 ore și șase minute) pentru ca semnalul de pe Voyager să ajungă pe Terra.

După ce au mers în jurul lumii, oamenii cuceresc sistemul solarDe la prima telegramă trimisă în jurul lumii, la călătoria navetelor spațiale Voyager în sistemul solar și dincolo de el, omenirea a făcut progrese uriașe în doar câteva zeci de ani

Clima nu e ceea ce ți-ai dori pentru o vacanță, având în vedere că s-au înregistrat viteze ale vântului de până la 2.100 km/oră și furtuni cu durata de 5 ani, în condițiile unor temperaturi de -214°C. Se pare că Neptun nu se încurcă cu jumătăți de măsură și un anotimp durează 41 de ani tereștri.

Și lui Neptun îi plac podoabele, așa că are un sistem de inele dar e mai discret decât prietenul său Saturn și nu le etalează așa ostentativ. Ele sunt 5 la număr, iar la nume, unul și unul: Galle, Leverrier, Lassel, Arago și Adams. Inelele se află situate de la 41.900 km până la 62.930 km depărtare de planetă, fiind alcătuite, predominat, din praf.

Referințe:

heplanets.orghistory.com astro-urseanu.ro

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept