31 octombrie

Halloween din plin

CaleidoscopMonica

O noapte de pomină

Cea mai înficoșătoare noapte din an se apropie mai rapid decât o vrăjitoare călare pe mătura fermecată. Dovleci, pisici negre, baghete magice, vampiri și demoni de toate națiile, zâne și spiriduși ies de unde nu te aștepți. E o inflație de elemente paranormale și mare prilej de câștiguri supranaturale. Pentru unii enervant, pentru alții amuzant, Halloween-ul are o istorie care îl face cel puțin interesant.

Celții vechi și noi

Dacă am putea călători în timp, i-am vedea pe vechii celți pregătindu-se de Samhain, sărbătoare considerată străbunica Halloween-ului de azi. Ei credeau că, în această perioadă a anului, bariera dintre lumea celor vii și lumea spiritelor se ridică și locuitorii de dincolo vin să ne viziteze. De aici, obiceiul de a purta costume și măști, cu cât mai înspăimântătoare cu atât mai bine, pentru a speria musafirii nepoftiți, în special pe aceia considerați malefici. Tot prin sărbătoarea Samhain-ului, celții marcau sfârșitul sezonului de recoltare și începutul iernii.

Luna aprilie dă startul nebuniei de primăvară și frâu liber la farse și păcăleliZiua nebunilor, care marchează începutul lunii aprilie are o istorie proprie, marcată de farse și păcăleli, de la cel mai simple și mai vechi la cele sofisticare din zilele noastre

Deși considerat de mulți o sărbătoare păgână, Halloween-ul își trage numele de la sărbătoarea cât se poate de creștină a tuturor sfinților. All Hallow's Eve reprezintă o sărbătoare catolică, cu durata de trei zile, în care toți sfinții sunt onorați și se înalță rugăciuni pentru sufletele celor decedați de curând. De la sfârșitul secolului al XI-lea, printr-un decret papal, s-a stabilit ca această sărbătoare să fie marcată în perioada 31 octombrie - 2 noiembrie, probabil și pentru a contracara practicile păgâne, moștenire a Samhain-ului. De la All Hallow's Eve s-a ajuns la Hallowe'en în secolul al XVIII-lea și la Halloween-ul de azi.

Anul Nou vrăjitoresc

Halloween e mare sărbătoare și pentru vrăjitoare, pentru că acum sărbătoresc ele Anul Nou. Cuvântul „vrăjitoare” din limba engleză, „witch” însemna la început „femeie înțeleaptă” adică „wise woman”. De la înțelepciune au ajuns costume. De Halloween. Nu doar vrăjitoarele sunt simboluri ale acestei sărbători, ele vin însoțite de un întreg alai. Pisici negre, păianjeni, lilieci, toate își semnificația lor și au însoțit istoriile cu vrăji și vrăjitoare de-a lungul timpului. În Evul Mediu orice vrăjitoare care se respecta avea în dotare așa ceva. Astăzi, mai stârnesc doar frica de ghinion cu care bietele animale nevinovate sunt asociate adesea.

Halloween - vrăjitoare [credit: skim.gs]

Dovleacul contraatacă

În mare vogă acum e dovleacul, dar se pare că a ajuns așa popular profitând, cum se întâmplă adesea în viață, de necazul altora. Dacă ar fi să respectăm legenda, ar trebui să sculptăm în napi. Originea dovleacului/napului de Halloween, cu o lumânare înăuntru, se găsește în povestea celtică a unui fermier cărpănos, Jack, care avea ca principală distracție să joace farse diavolului. Diavolul s-a făcut al naibii și l-a pedepsit pe Jack să rătăcească, în calitate de suflet pierdut, având ca sursă de lumină doar o bucățică de tăciune din iad. Jack a scobit un nap, a pus tăciunele înăuntru și a fabricat astfel o lanternă care să-i ghideze sufletul pe cărările străbătute. Mitul a ajuns în America prin imigranții irlandezi, dar, pentru că la începutul secolului al XIX-lea foametea era mare și napii greu de găsit, dovleacul a profitat, adjudecîndu-și rolul principal în filmul de Halloween.

Thanksgiving, cu curcanul în rolul principalÎn ultima joi din luna noiembrie, americanii aniversează Thanksgiving, o sărbătoare de familie, dedicată recunoștinței și bunei înțelegeri

Sărbătoare picată din lună

Nu toate simbolurile de Halloween își fac datoria în viața reală. În mai toate filmele și pozele, luna plină e un accesoriu de nelipsit în noaptea de Halloween, ca să pună mai bine în evidență silueta vrăjitoarelor și fața fioroasă a monștrilor. De fapt, astronomia nu prea ține cont de ce zice cinematografia. Fenomenul de lună plină în noaptea de Halloween a foarte rar. Cele mai recente au fost în 1955 și 2001, iar următoarea va veni de abia în 2020.

Ne dați ori nu ne dați e mai vechi decât credeați

Încă din Evul Mediu exista obiceiul ca grupuri de copii și adulți costumați să umble pe străzi cerând mâncare și bani și oferind în schimb cântece și rugăciuni. În engleză se numea „souling” și întruchipa o procesiune a sufletelor. Aceste obiceiuri au fost exportate în America de către familiile de irlandezi stabilite aici și au avut mare succes. Odată cu al doilea război mondial, însă, zahărul a fost raționalizat și bomboanele au cam dispărut de pe piață și din coșulețele de Halloween. După ce restricțiile au fost ridicate, în 1947, revista pentru copii „Jack and Jill”, programul radio „Aventurile lui Ozzie și Harriet”, și benzile desenate „Peanuts” au promovat toate tradiția de a purta costume și de a oferi bomboane copiilor veniți la ușă. Nu a durat mult și Halloween-ul a fost din nou pe val, de unde nu a mai coborât până azi.

Trick or treat?

Cheltuieli de speriat

Halloween este a doua cea mai profitabilă sărbătoare din America, din punct de vedere comercial. Industria americană a bomboanelor câștigă aproximativ 2 miliarde de dolari anual, datorită Halloween-ului (producând peste 40 de milioane de kilograme de ciocolată). Americanii investesc în jur de 6 miliarde de dolari pe an în echipamente de Halloween: costume, bomboane și decorațiuni. La așa sume, cu siguranță, și spiritele se sperie și o iau la goană.

Referințe:

businessinsider.com

history.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept