1 septembrie 2016

Eclipsa de soare

Caleidoscop Monica

Grevă solară de avertisment

Luna contraatacă și ia fața Soarelui, în timpul eclipsei care se produce la 1 septembrie. Astrul nopții se interpune între fratele său mai mare și Terra, conturând un cerc strălucitor de lumină solară, fenomenul fiind cunoscut sub numele de eclipsă inelară, deoarece Soarele nu este complet acoperit de discul selenar.

Avem o eclipsă. Cum procedăm?

Locurile la lojă pentru acest spectacol sunt, însă, puțin cam departe de noi, în zona de Sud a Africii și Oceanului Indian. Dacă aveți drum prin Tanzania, mai conduceți 10 ore înpre sud de la Dar es Salaam și veți viziona eclipsa în toată splendoarea ei. Aveți grijă cum vă aruncați ochii înspre cer în timpul eclipsei, astfel încât să îi mai si prindeți inapoi pentru a-i folosi ulterior. Privitul direct către Soare, chiar și în cazul unei eclipse inelare, fără echipament adecvat, poate provoca orbire sau afecțiuni permanente ale ochilor. E nevoie de ochelari speciali, cei de soare, chiar cu protecție UV nu asigură protecție suficientă. Cei care doresc să fotografieze fenomenul, trebuie, la rândul lor, să utilizeze filtre anume create pentru așa ceva.

În cazul în care pierdeți avionul de Tanzania, vă puteți consola urmărind evenimentele chiar de acasă, pe nasa.gov.

Mersul eclipselor - mic îndreptar

Eclipsele se produc atunci când Luna se interpune între Pământ și Soare și se aliniază cu acesta din urmă. ceea ce face ca discul solar să devină partial sau total invizibil de pe Terra. Aproximativ o dată la 18 luni, se produce o eclipsă vizibilă de undeva de pe planeta noastră. Nu de fiecare dată când Luna se strecoară între noi și Soare apare o eclipsă, deoarece orbita selenară este cu 5 grade mai înclinată decât cea a Pământului și are o formă eliptică mai accentuată decât orbita planetei noastre.

Cum o eclipsă nu vine niciodată singură, cea de la 1 septembrie le anticipează pe cele de anul viitor: în februarie 2017 o ”geamănă” inelară și cea totală din august, ambele vizibile de pe continentul american.

Eclipse care au făcut istorie

Cuvântul ”eclipsă” provine de grecescul ”ekleipsis”, care înseamnă ”a fi abandonat”. Lucru valabil și pentru buna reputația acestor fenomene, care le-a cam părăsit de-a lungul timpului, fiind asociate cu tot soiul de nenorociri care le-au fost, pe nedrept, aruncate în cârcă. Juriul oamenilor de știință le-a dat verdictul ”nevinovat”, mai ales că eclipsele dat o mână de ajutor la dovedirea teoriei relativității.

Eclipsa totală de soare din 29 mai 1919 a furnizat dovezi pentru a susține descoperirile lui Albert Einstein. Astronomul britanic Sir Arthur Eddington a fotografiat un grup de stele, clusterul Hyadelor, situat ”în spatele” Soarelui, observând că razele de lumină se curbează în apropierea unui obiect cosmic masiv, ceea ce dovedește că gravitația poate curba lumina. Efectul se numește ”lentila gravitațională”. Cu ajutorul acestui efect putem vedea astăzi galaxii aflate la distanțe uriașe de Pământ.

Eclipse care au făcut istorie

Multe evenimente importante s-au produs concomitent, în preajma sau datorită eclipselor, ceea ce le-a sporit aura de mister.

Referințe:

bibalex.orgspace.com

Lecturi suplimentare

Publimix folosește cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept