Citești, crești și te însănătoșești

CaleidoscopLarisa

Carte de vizită pentru o idee nobilă

Un proiect de suflet, pentru suflete. „Citești, crești și te însănătoșești” propune amplasarea unor biblioteci pentru copii în cât mai multe spitale din țară. În mai puțin de o lună, am reușit să bifăm trei spitale din vestul țării: Secția Oncohematologie din Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Louis Țurcanu, Secția Pediatrie din Spitalul Județean de Urgență Drobeta Turnu-Severin, Secția Pneumologie din Spitalul Dr. Karl Diel din Jimbolia.

Sigla proiectului

Ideea de vară vine în țară

După o lungă vară în care am schițat proiectul și am gândit toate detaliile, de curând am reușit să punem în aplicare tot ceea ce a prins contur pe foaie. Eu și Anca ne-am întâlnit vara trecută în America, unde ne-am cunoscut și am descoperit că ne întorceam amândouă în Timișoara, orașul unde locuim. A fost o vară plină de discuții cu și despre cărți, cu planuri, dorințe și multe speranțe că o să reușim în tot ceea ce ne propunem.

Huckleberry Finn și Tom Sawyer, capodoperele lui Mark TwainE mai bine să meriți laude și să nu le primești decât să le primești fără să le meriți. - Mark Twain

Mi-a povestit foarte mult despre zona în care studiază, adică medicina, am avut fel și fel de discuții, dar ne-am oprit la episodul care a făcut-o să-și dorească să facă ceva mai mult pentru copiii internați în spitale. Pe când era în stagiul de practică în secția de pediatrie, a dat peste o fetiță internată care zilnic îi cerea cărți. Cu tot dragul din lume îi făcea pe plac. Își dorea mult să amplaseze biblioteci, ca să ajute nu doar un copil, ci pe toți cei care au fost și vor fi nevoiți să stea internați în spital. Răspuns prompt venit din partea mea: hai să facem!

Am știut clar că în trei spitale ajungem, începem cu Timișoara, apoi Drobeta Turnu-Severin, locul natal al Ancăi, iar apoi Jimbolia, orașul meu de suflet. Așa a și fost!

Fiecare pas al nostru este privit și încurajat de Patricia Lidia Popescu, membru fondator și președinte al Asociației Bastionul ArtLitTim. Îi mulțumim atât ei, cât și celor care au crezut în proiectul nostru și au donat cărți sau ne-au transmis un gând bun.

Biblioteca de la Spitalul de Copii Timișoara

Bucurie ca la carte

Bibliotecile au un rol important, ele distrag copiii de la toate etapele unei internări în spital, ele sunt suportul și sursa de cultură, ele colorează fiecare zi petrecută acolo. La propriu, prin cărțile și creioanele de colorat, dar și la figurat, cu multitudinea de cuvinte și ilustrații potrivite vârstei lor.

În parenting, cărțile sunt la fel de importante ca experiența de părinteCărțile având ca temă educarea copiilor ne ajută să înțelegem mai profund nevoile și așteptările celor mici, să devenim părinți mai înțelegători și mai fericiți.

Că tot am ajuns la vârstă, fiecare bibliotecă amplasată de noi conține patru rafturi, pentru patru categorii de vârstă: 2-6 ani, 6-10 ani, 10-14 ani și 14+, unde includem și cărți pentru adulții aparținători. Fiecare raft are un cod de culoare, iar pe fiecare carte lipim un sticker într-o culoare alocată categoriei respective de vârstă. În felul acesta, copiii știu spre ce raft să se îndrepte, ce cărți să citească și unde să le pună când termină lectura.

Biblioteca de la Spitalul din Drobeta Turnu–Severin

Pentru viitor - dăm în cărți

Ce facem de acum? Ne canalizăm energia și resursele spre următoarea bibliotecă, Secția Psihiatrie Infantilă Timișoara. Încă avem nevoie de cărți, cărți noi deoarece este un mediu steril. În momentul de față pregătim urne pe care să le „împânzim” în Timișoara, un mod la îndemâna oricui va dori să doneze cărți. Anunțăm curând locurile exacte unde vom lăsa urnele.

Maia pleacă în căutarea unui visO poveste despre căutarea drumului care duce la împlinirea unui vis, despre prietenie și micile gesturi care fac marile diferențe

Până atunci, ne găsiți pe pagina de Facebook a proiectului „Citești, crești și te însănătoșești” https://www.facebook.com/cititulvindeca/

sau pe e-mail cititulvindeca@gmail.com.

Pentru donații în bani, este disponibil contul RO58CECETM1630RON0850253, al Asociației Bastionul ArtLitTim. Din sumele strânse, vor fi achizționate rafturi, produse de papetărie și jocuri educative, care să aducă un strop de culoare celor care au atât de multă nevoie de ea. Mulțumim tuturor!

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept