și ulcica întoarnă vatra,
și vatra întoarnă soba,
soba întoarnă grinzile cu horna
și grinzile întoarnă podelele
... și crângurile întoarnă pe Sânziene.
Și Maica Domnului să întoarne inimile celor împricinați
unul asupra altuia
cu cugetele și cu dragostea
să se împăciuiască!”...
În Ardeal, se mai spune că, în ziua de Sânziene, pot fi căutate comori vechi, îngropate în pământ, deoarece, în noaptea dinainte, deasupra locului unde sunt ascunse s-ar aprinde un foc.
În noaptea de Sânziene, înflorește și feriga, a cărei floare strălucitoare se păstrează pentru vrăji, descântece și leacuri. Tot atunci, la miezul nopții, înflorește și iarba-fiarelor, cu care se pot descuia toate lacătele, motiv pentru care e se află la mare căutare.
Cu ajutorul florilor de Sânziene, gospodarii încercau să afle care le va fi norocul la animale. În seara din ajunul sărbătorii, agățau cununi de Sânziene la colțul casei orientat către răsărit și dacă a doua zi în coronițe erau prinse fire de păr, puf sau pene, anul era prielnic pentru creșterea animalelor.
Tot acum, e momentul în care se pot face previziuni meteorologice: în funcție de momentul în care răsare Constelația Găinușei, se determina perioada prielnică pentru semănatul grâului de toamnă.
Credincioșii ortodocși sărbătoresc pe 24 iunie Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. După Solstițiul de vară, din 21 iunie, ziua începe să scadă și noaptea să crească. Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, într-un moment în care ziua se micșorează, este un semn că Legea Vechiului Testament (Legea Talionului) începe să apună, pentru că vine Legea Iubirii, Legea lui Hristos. Pe de altă parte, Nașterea lui Iisus este prăznuită pe 25 decembrie, după Solstițiul de iarnă din 22 decembrie, când ziua începe să crească, un simbol evident al Legii noi.
Tot pe 24 iunie, în Bucovina se sărbătorește cu mare fast Aducerea moaștelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. În această zi, se adună mii de pelerini pentru a participa la ceremonia scoaterii moaștelor sfântului.
Referințe:
hotnews.ro descopera.ro mediafax.ro romanialibera.ro
Statuia Libertății din New York este un simbol al demnității umane și o sursă de inspirație pentru susținătorii democrației din întreaga lume
Papa Francisc, o binecuvântare pentru motoare, dar și un exemplu de toleranță, arătând că, indiferent de pasiuni și credințe, avem cu toții ceva în comun - umanitatea.
Magna Carta, un document semnat în 1215 a pus bazele sistemului legislativ democratic modern și a inspirat luptătorii pentru drepturile omului timp de secole.
Fiecare dintre noi poate deveni un salvator de vieți, oferind un strop de sănătate și speranță. „Ce poți să faci? Donează sânge. Donează acum. Donează frecvent!”
Deși considerăm egalitatea între sexe ceva normal, mai există regiuni ale lumii în care femeile trebuie să lupte pentru drepturi care pot părea banale, precum acela de a conduce o mașinăD
The Globe, primul teatru care a găzduit piesele lui William Shakespeare, pe vremea reginei Elisabeta I, a reintrat în circuitul artistic, fiind redeschis de regina Elisabeta a II-a