22 septembrie 1791

se naște omul de știință Michael Faraday

CaleidoscopMonica

Începe o zodie norocoasă pentru știință

Michael Faraday, un băiat dintr-o familie săracă, a îmbogățit cunoașterea științifică cu valori inestimabile. Realizările sale sunt cu atât mai remarcabile, cu cât au venit într-o perioadă în care studiul și cercetarea erau privilegii de care se bucurau doar cei avuți. Posteritatea îi este recunoscătoare, denumind unitatea de măsură a capacității electrice faraday, cu simbolul F, în cinstea sa.

Născut la 22 septembrie 1791, la Londra, Michael a fost al treilea copil al cuplului James și Margaret Faraday. Tatăl său era fierar, însă problemele de sănătate îl împiedicau adesea să lucreze, iar mama sa fusese servitoare. Situația familiei nu era dintre cele mai strălucite, însă o stea se pregătea să facă lumină în lumea științei. Până la 13 ani, Michael Faraday a urmat cursurile unei școli locale, însă după aceea, a început să lucreze la o librărie - editură ca și curier, pentru a-și ajuta financiar familia. Fiind harnic și conștiincios, după un an, patronul său l-a promovat ca ucenic legător de cărți.

Tesla, Edison, Marconi, marii inventatori ai lumii moderneNikola Tesla, o minte luminată, a împărțit cu noi toți din cunoașterea sa, prin invențiile care au schimbat lumea, de la curentul alternativ, la radio

Legătura cu știința, prin cărți

Munca cu cartea s-a dovedit benefică pentru tânărul ucenic, mereu dornic să studieze și să învețe mai mult. După munca grea de peste zi, Michael își petrecea timpul liber citind cărțile care le legase, în special cele științifice. Două lucrări l-au captivat în mod special: Encyclopedia Britannica și Conversations on Chemistry - 600 de pagini de chimie pe înțelesul tuturor, de Jane Marcet. Era atât de pasionat încât a început să cheltuie o parte din puținii săi bani, pentru a-și cumpăra aparatură cu care să experimenteze ceea ce citise. Își dorea din suflet să ia parte la conferințele de „filozofie naturală” (în termenii de azi, fizică) susținute de cunoscutul om de știință John Tatum, însă taxa de participare de 1 șiling era peste posibilitățile lui financiare. Fratele său mai mare, fierar, impresionat de devotamentul lui Michael pentru studiu, i-a plătit acel șiling și bine a făcut.

Jane Marcet (sursă imagine)

Cercetare cu C mare

Faraday a urcat la nivelul următor când William Dance, un client al editurii la care lucra tânărul l-a întrebat dacă și-ar dori să meargă la conferințele susținute de Sir Humphry Davy, unul dintre cei mai faimoși cercetători din lume, la Institutul Regal. Faraday a îmbrățișat șansa cu ambele mâini și a participat la patru conferințe pe tema celor mai noi descoperiri în domeniul chimiei. Aceasta era lumea lui, iar entuziasmul resimțit s-a tradus în 300 de pagini de notițe pe marginea conferințelor, pe care le-a legat într-o carte și le-a trimis lui Davy, ca un omagiu. Între timp, Faraday a construit, în micul său laborator de la editură, o baterie electrică, folosind monede de cupru și discuri de zinc, separate de soluție salină, cu care descompunea produse chimice cum ar fi sulfatul de magneziu. Acesta era tipul de chimie inovatoare promovată și de Sir Humphry Davy.

Einstein, geniul care a dovedit că totul e relativAlbert Einstein a întors lumea fizicii pe dos cu viteza luminii, dovedind, prin teoria relativității, că energia și imaginația pot schimba limitele Universului

Un ghinion... cu noroc

O întâmplare nefericită pentru Sir Humphry Davy i-a adus lui Faraday fericirea mult așteptată. Cercetătorul a fost rănit într-un experiment și și-a pierdut temporar abilitatea de a scrie, drept pentru care Faraday și-a oferit serviciile. Impresionat de cartea pe care tânărul i-o trimisese anterior, omul de știință l-a acceptat, iar ulterior l-a angajat ca asistent pentru experimentele de de chimie. Acest job era, pentru Faraday, raiul pe Pământ, așa că la 21 de ani, plin de speranțe și planuri, și-a început activitatea la Institutul Regal al Marii Britanii, în data de 1 martie 1813. Avea să lucreze aici 54 de ani, ajungând profesor de chimie. Viața sa era deja mult mai roz, avea un salariu bun și primise o cameră în care să locuiască la institut. Experimentele rămâneau, însă, sport extrem, iar Faraday și Davy au mai fost răniți în lupta dreaptă cu triclorura de azot, care provocase și primul accident, înainte de a renunța la această substanță care se dovedea atât de nervoasă. După numai 7 luni la institut, Davy l-a luat pe Faraday cu el, într-un voiaj de 18 luni prin Europa. Pentru tânăr, călătoria a fost o adevărată școală, întâlnind unii dintre cei mai mari oameni de știință ai epocii: André-Marie Ampère în Paris și Alessandro Volta în Milano.

Sir Humphry Davy (sursă imagine)

Cariera lui la Institutul Regal a cunoscut o constantă evoluție, începând să predea și devenind profesor cu drepturi depline, membru al Societății Regale. Locul de muncă i-a fost și casă, chiar și după ce s-a căsătorit, locuind într-un apartament de la institut, împreună cu soția sa, Sarah Barnard. Deși pe vremea sa, lumea începuse să utilizeze termenul „fizician”, Lui Faraday nu îi plăcea acest cuvânt, prezentându-se ca „filozof”. A fost un om devotat descoperirii prin experimentare și era faimos pentru încăpățânarea de a merge până la capăt cu încercările de a-și demonstra ideile care se bazau pe intuiția sa științifică.

Prima fotografie color, o revoluție în imaginiJames Clerk Maxwell, unul din cei mai mari fizicieni ai lumii, a realizat prima fotografie color pentru a demonstra cum procesează ochiul uman imaginile

Faraday every day

Poate că de multe ori nu ne dăm seama, dar descoperirile lui Faraday ne fac viața mai ușoară zi de zi, pentru că stau la baza multor aparate care ne asigură confortul de azi.

În 1821 descoperă rotația electromagnetică, prima portiță care s-a deschis către conceperea unui motor electric.

Michael Faraday alături de soția sa, Sarah (sursă imagine)

1823 e anul în care Faraday a demonstrat fenomenul lichefierii gazului și al refrigerării. Adresați-i un gând bun ori de câte ori deschideți frigiderul.

1825 pasionatul cercetător descoperă benzenul în reziduurile uleioase rezultate de la producerea gazului care asigura iluminatul în Londra. Benzenul este folosit la producerea de noi materiale (de exemplu, mase plastice) și ca aditiv în benzină.

Newton a studiat optica pentru a crea primul telescop reflectorSir Isaac Newton, membru în Societatea Regală, și-a citit lucrarea în care studia optica și lumina în fața colegilor, fiind apreciat de unii și criticat de alții

1831 un pas uriaș - descoperirea inducției electromagnetice. Aceasta a fost una dintre cele mai importante descoperiri științifice din toate timpurile. Faraday a arătat că energia cinetică (obținută prin mișcare) poate fi transformată în energie electrică. Centralele electrice de azi, indiferent că funcționează pe bază de apă, cărbune, energie nucleară sau eoliană folosesc acest principiu pentru a produce curent electric.

În 1834 apar Legile lui Faraday privind electroliza. Reacțiile eletrochimice dintre electrozi, care stau la baza bateriilor moderne sunt explicate de aceste legi.

1836 este anul când mintea sa neobosită a creat cușca Faraday. Descoperind că, dacă un conductor electric este încărcat, orice altă sarcină suplimentară va rămâne în exterior, Faraday a deschis drumul către construirea unei incinte special concepute pentru a proteja de efectul undelor electrice si electromagnetice din exterior sau pentru a impiedica un aparat să polueze mediul înconjurător.

1846: Efectul optico-magnetic descoperit de Michael Faraday în anul 1846 și care îi poartă numele a reprezentat prima dovadă experimentală a existenței interacțiunii dintre lumină și câmpul electromagnetic. Pe baza acestui efect, James Clerk Maxwell și-a conceput ecuațiile din 1864, stabilind că lumina este o undă electromagnetică.

1845 marchează descoperirea diamagnetismului ca proprietate a întregii materii. Diamagnetismul este proprietatea unor lucruri (obiecte ori organisme vii) de a crea un câmp magnetic ce determină un efect de respingere, ca reacție la prezența unui alt câmp magnetic, ceea ce poate conduce la o reacție de levitare.

Einstein, geniul care a dovedit că totul e relativAlbert Einstein a întors lumea fizicii pe dos cu viteza luminii, dovedind, prin teoria relativității, că energia și imaginația pot schimba limitele Universului

Întreaga viață și toate descoperirile lui Faraday s-au bazat pe crezul pe care cercetătorul l-a enunțat: „Natura este cel mai bun prieten al nostru și cel mai competent critic în știința experimentală, cu condiția să ne deschidem mintea fără prejudecăți către cele mai intime resorturi ale sale”. MICHAEL FARADAY, 1791 - 1867

S-ar putea umple un volum cu descoperirile lui Faraday și cu impactul incredibil pe care acestea l-au avut în evoluția lumii așa cum o cunoaștem astăzi. Nu e de mirare că Albert Eisntein ținea pe biroul său fotografiile a 3 oameni de știință pe care îi admira: Isaac Newton, James Clerk Maxwell și Michael Faraday.

Referințe:

famousscientists.org

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept