08 octombrie 1957

Jerry Lee Lewis înregistrează piesa „Great Balls Of Fire” în Memphis, Tennessee

CaleidoscopMonica

Big balls artist

Jerry Lee Lewis a fost unul din pionierii rock'n'rol-ului, cu o educație creștină destul de rigidă, care a luptat să împace convingerile sale religioase cu implicațiile morale ale muzicii pe care o compunea și interpreta. Din focul luptei cu religia sau, mai degrabă, cu reprezentanții ei, s-a născut o creație artistică, pentru care fanii genului au un adevărat cult. La un asemenea succes, sigur a fost și un strop de inspirație de sus. În data de 8 octombrie 1957, Jerry Lee Lewis era exclus din școala biblică pe care o frecventa, dar, în compensație, lansa piesa legendară „Great Balls Of Fire”, după ce dragostea pentru muzică și puterea de convingere a lui Sam Phillips, șeful de la Sun Records au câștigat bătălia cu conștiința artistului.

Lumea muzicii, pusă pe jar

Jerry Lee Lewis și-a făcut intrarea la Sun Records în septembrie 1956, sperând să prindă același tren norocos care îl dusese spre glorie și pe Elvis Presley. Rezultatul primei sesiuni de înregistrări, în noiembrie 1956, a fost piesa destul de modestă „Crazy Arms”. Șase luni mai târziu, însă, Lewis și Phillips au dat lovitura cu „Whole Lotta Shakin' Goin On”, care s-a vândut într-un milion de exemplare. Stilul caracteristic, cu interpretarea puternică la pian și scenele electrizante, l-au transformat pe Jerry Lee Lewis într-un star aproape peste noapte. Celebritatea nu a pus capăt îndoilelilor sale cu privire la contradicțiile dintre principiile religioase și rock'n'rol. Această frământare a lui era în plină desfășurare când a intrat în studio pentru a înregistra piesa „Great Balls Of Fire”, în 1957.

Rock&Roll Hall of Fame, locul unde muzica aduce oamenii împreunăRock & Roll Hall of Fame e un spațiu dedicat muzicii și idolilor pe care aceasta îi produce, dar și un loc al înțelegerii universale prin artă.

Cu câteva ore înainte de începe înregistrările, artistul se certa cu Sam Phillips, afirmând că piesa e prea „păcătoasă” pentru ca el să o interpreteze. Cum strigau unul la altul, Phillips încerca să îl convingă că acest gen de muzică poate reprezenta o forță a binelui:

Phillips: „You can save souls!”
Lewis: „No, no, no, no!”
Phillips: „YES!”
Lewis: „How can the devil save souls?... I got the devil in me!”

Jerry Lee a reușit cumva să facă pace cu el însuși, devenind chiar entuziasmat și reușind să dea o interpretare memorabilă piesei care avea să devină al doilea lui mare hit.

Jerry Lee Lewis (sursă imagine)

Dilemele morale ale lui Jerry Lee Lewis au continuat de-a lungul agitatei sale cariere, însă, la apogeul celebrității sale, în perioada de după lansarea piesei „Great Balls Of Fire” era, fără discuție, o personalitate magnetică și influentă a zonei artistice. Don Dixon afirma într-un interviu „Little Richard era amuzant, Elvis era grozav, dar Jerry Lee Lewis era înspăimântător”.

The King of Rock & Roll domnește pe micile ecraneRegele muzicii Rock & Roll, Elvis Presley știa ce înseamnă o apariție spectaculoasă și a dovedit asta în cadrul unor emisiuni TV memorabile

Walk of fame

Lewis și-a făcut debutul pe scenă la 14 ani, într-o trupă de muzică country și western, gen la care a revenit în a doua parte a carierei sale. Orientarea către rock'n'rol i-a fost sugerată de cei de la Sun Records in 1956, care tocmai pierduseră contractul cu Elvis Presely și căutau un înlocuitor.

Cu toată educația sa strictă, porecla lui din liceu era „The Killer”. Maturizarea nu l-a schimbat prea mult, el având în continuare o reputație de „bad boy”, din cauza show-urilor în care cânta foarte agresiv la pian, cu scheme complicate, adesea urcând pe instrument și cântând cu picioarele. Dorindu-și tot timpul să fie cel mai spectaculos pe scenă, nu a ezitat să dea foc pianului - la propriu - într-un concert, în timp ce interpreta „Great Balls of Fire”, doar pentru „a-i lua fața” lui Chuck Berry, cu care evoluase în același spectacol.

În decembrie 1957, Lewis a făcut cea mai mare greșeală din carierei lui. S-a căsătorit cu fiica în vârstă de doar 13 ani a unui verișor de-al lui, care era și basistul din trupa sa. Myra Gale Brown a fost cea de-a treia lui soție și cu care a fost împreună timp de 14 ani. Însă cariera lui a avut mult de suferit din cauza impactului negativ pe care această legătură a avut-o asupra opiniei publice. În total, artistul a fost căsătorit de șase ori.

Membrii trupei The Beatles și fenomenul global BeatlemaniaIstoria muzicii a fost rescrisă de patru tineri din Liverpool - John Lennon, Paul McCartney, Ringo Starr și George Harrison, pe scurt, THE BEATLES

Cu toate că nu a mai fost la fel de popular după această căsătorie, a fost totuși printre primii zece artiști incluși în Rock and Roll Hall of Fame în 1986.

Referințe:

history.com songfacts.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept