31 decembrie

De Anul Nou în jurul lumii

CaleidoscopMonica

Anul Nou vine când vrea el

În majoritatea țărilor lumii, celebrarea Anului Nou începe la 31 decembrie și continuă până la 1 ianuarie din anul care vine. Însă nu peste tot 31 decembrie aduce cu sine un calendar proaspăt. Fiecare popor are propriile tradiții și superstiții, pe care le practică și le respectă, pentru ca anul care vine să le aducă sănătate și noroc. Sărbătoarea de Anul Nou e un prilej grozav pentru mâncare, băutură, călătorii, petreceri, evenimente și cam tot ce îți poate trece prin cap, indiferent unde și când se celebrează. Plecăm și noi într-o călătorie a diversității cu care oamenii întâmpină debutul unui alt turneu în jurul Soarelui.

Anul Nou la New York

În Statele Unite, cel mai cunoscut eveniment dedicat Anului Nou este arborarea și coborârea unei mingi uriașe în Times Square, din New York, exact la miezul nopții din 31 decembrie. Milioane de oameni din lumea întreagă urmăresc evenimentul, care a avut loc aproape în fiecare an, din 1907 și până în prezent. De-a lungul timpului mingea, care semnifică Anul Nou, a evoluat, de la un glob din fier și lemn, cântărind 300 de kilograme, la o sferă strălucitoare, cu un diametru de peste 3 metri și cântărind 5 tone. Din 2008, mingea ține pasul cu tehnologia, folosind leduri, mai eficiente și economice, devenind o atracție turistică permanentă și pentru alte momente festive ca Valentine's Day sau Halloween. Orașul care nu doarme niciodată își răsfață turiștii de Revelion cu mese rafinate în localuri sofisticate, iar la miezul nopții toată lumea iese în stradă pentru numărătoarea inversă.

1WTC un simbol al renașterii americaneOne World Trade Center este azi una dintre cele mai cunoscute clădiri din lume, atât pentru semnificația sa, cât și ca realizare tehnică

Mingea luminoasă din Times Square, New York (sursă imagine)

Anul Nou evreiesc

Nu toate sărbătorile dedicate Anului Nou au loc la 31 decembrie. Anul Nou evreiesc, numit Rosh Hashanah, este în septembrie. În timpul acestei sărbători care durează două zile, familiile se adună pentru a lua masa împreună și pentru a participa la slujbele religioase. Orice masă tradițională va include felii de mere înmuiate în miere, un simbol pentru un An Nou dulce. Acesta este doar începutul unei serii de sărbători pentru evrei. Ei cred că în perioada septembrie - octombrie, Domnul deschide Cartea Vieții timp de 10 zile, începând cu Rosh Hashanah (Anul Nou) și terminând cu Yom Kippur (Ziua Împăcării). De-a lungul sărbătorilor, evreii să căiesc de toate fapte rele și încearcă să îi ierte pe alții.

sărbătoarea Rosh Hashanah

Bethleem, oraşul unde Fecioara Maria l-a născut pe Iisus, în umila iesleBethleem, numit și „casa pâinii”, orașul din care au pornit spre glorie eternă Iisus și David, este azi și un centru turistic important, mai ales de Crăciun, când pelerinii vin aici, asemeni magilor călăuziți în trecut de Steaua de la Răsărit

Anul Nou Chinezesc

Anul Nou Chinezesc se aniversează peste tot în lume, având în vedere răspândirea acestei populații pe tot globul. Desfășurându-se la sfârșitul lui ianuarie sau începutul lui februarie, e una din cele mai importante sărbători de peste an. Majoritatea copiilor chinezi se îmbracă în haine noi pentru a participa la Parada Dragonului, considerat simbol al puterii. Conform legendei, acesta hibernează cea mai mare parte a anului, așa că oamenii pornesc focurile de artificii pentru a-l trezi pe somnoros. În calendarul chinezesc, care este bazat pe ciclurile lunare, fiecare an din cei 12 care formează o perioadă completă, poartă numele unui animal. Se spune că Buddha însuși le-a cerut animalelor să i se înfățișeze înainte de a părăsi Pământul. Doar 12 animale au venit să își ia rămas bun și, pentru a le cinsti, Buddha a numit câte o zodie după fiecare dintre ele.

Parada dragonului, cu prilejul Anului Nou chinezesc

Nu trebuie să fii chinez ca să te poți bucura de artificii (invenție de-a lor, în fond), dansul dragonului și lanternele luminoase care înveselesc aceste momente. Din America în Europa și din Asia în Australia, toți sunt invitați!

Soldații din teracotă, armata secretă din China AnticăO armată compusă din mii de soldați de teracotă, în mărime naturală, fiecare diferit, păzește mormântul primului împărat chinez, cel care a început construirea marelui Zid

Anul Nou în Estul ortodox

Biserica Ortodoxă din Rusia (și cele din alte țări slave precum Macedonia, Serbia sau Ucraina) celebrează Anul Nou la 14 ianuarie. Aceasta a rămas o sărbătoare religioasă, care reunește familiile, însă oficial, venirea anului nou este marcată tot la 1 ianuarie, iar ziua de 31 decembrie aduce cu sine artificii și petreceri. Așadar, pentru cine vrea să petreacă de două ori Revelionul, Rusia e locul potrivit!

Anul Nou în Estul ortodox

Calendar, un dar pe care ni-l oferă istoriaCalendarul ne dă ritmul vieții de zi cu zi, marchează sărbătorile și stabilește marile evenimente de-a lungul existenței noastre

Anul Nou în Bali

Pe Insula Bali, Anul Nou vine de abia în martie, conform calendarului lunar pe care îl folosește populația de aici. Atunci când tot ce dorești e un mod liniștit și relaxant de a trece dintr-un an în altul, varianta ideală e meditația de 12 ore, la care participă toată lumea de pe insulă. În multe locuri din Statele Unite se aniversează Anul Nou balinez, prin practicarea unor sesiuni de yoga și meditație.

Anul Nou în Bali

Yoga, o disciplină pentru evoluție spirituală și armonie fizicăYoga este mai mult decât o activitate fizică sau relaxantă, este un întreg sistem menit să te reconecteze cu însăși esența vieții

Songkran - Anul Nou în Thailanda

În Thailanda, un festival de 3 zile, între 13 și 15 aprilie, marchează Songkran, celebrarea budhistă a noului an. Se organizează parade fastuoase, în cadrul cărora sunt expuse statui uriașe ale lui Buddha, care stropesc cu apă locurile prin care trec. Localnicii obișnuiesc să își lege șnururi la încheietura mâinii unii altora, în semn de respect. Șnururile ar trebui păstrate pe mână până când cad de la sine.

Stropitul cu apă marchează venirea Anului Nou în Thailanda (sursă imagine)

Pescarii eliberează peștii după ce i-au capturat, ca simbol al bunătății. În localitățile mai mici, oamenii aruncă apă unii pe alții, doar pentru distracție. E adevărat, și clima îi ajută!

Buddha, un lider spiritual universalGautama Buddha a oferit discipolilor săi și lumii un cod de conduită morală, care se regăsește în toate religiile și care poate oferi calea spre redescoperirea valorilor umane

Până la urmă, bucuria pe care o aduce Anul Nou, nu ține de calendar sau de locul în care te afli, ci de starea de spirit. Fiecare prilej de sărbătoare e binevenit și merită să fie bine primit! La Mulți Ani!

Referințe:

bedandbreakfast.com history.com scholastic.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept