21 aprilie 2017

Seara de gală a tenisului la Monte Carlo

CaleidoscopMonica

Jocul alb la patru ace

În seara zilei de 21 aprilie 2017, jucătorii din prima ligă a tenisului mondial, lasă rachetele să se odihnească, pentru a lua parte la o reuniune de mare clasă: cea de-a 25-a ediție a evenimentului Grande Nuit du Tennis. Seara de gală face parte din calendarul exclusivist al Turneului Monte Carlo Rolex Masters, aflat la cea de-a 111-a reeditare și considerat unul din capetele de afiș ale întâlnirilor sportive organizate sub egida ATP (Association of Tennis Professionals). Dineul are loc în vestita Salle des Étoiles (o celebră sală de evenimente) de pe, evident, Avenue Princesse-Grace, Monte Carlo. Participarea este permisă doar pe bază de invitație, ținuta este (desigur) obligatorie, la fel ca și punctualitatea (se menționează ora prezenței 8:30 pm, fix). Prețul asigură masa, dansul și parcarea gratuite, cu băuturi din partea casei. Anul acesta, spectacolul susținut de trupa Dancing Queen, va reprezenta un tribut adus muzicii formației suedeze ABBA.

Meci cu istoria

Îndelungata istorie a acestei competiții sportive, decorul fabulos în care se desfășoară, priveliștea incredibilă asupra Mediteranei și numele sportivilor de elită prezenți transformă Monte Carlo Rolex Masters într-un spectacol total. Faimosul Monte Carlo Country Club este gazda anuală a unuia dintre cele mai vechi turnee din istoria tenisului. De fapt, este cu doar 20 de ani mai tinerel decât cel de la Wimbledon, primul turneu de tenis organizat vreodată.

Știați că...
doar doi români au câștigat trofeul de la Monte Carlo la simplu: Nicolae Mișu (im (sursă imagine)

Făcându-și debutul în 1897, cel de la Monte Carlo a fost inițial contestat de jucătorii europeni și englezi. Cu toate acestea, un britanic, Reggie Doherty, a câștigat prima ediție și nu s-a oprit aici, adjudecându-și trofeul de încă șase ori. Evenimentul a fost organizat fără întreruperi de-a lungul timpului, singurele excepții fiind perioada primului război mondial, între 1914 și 1919 și anul 1925.

Cupa Davis, o competiție seculară și exemplarăCupa Davis este cea mai longevivă competiție pe echipe din lume, fiind ideea strălucită a unui student iubitor de tenis de la Harvard din Statele Unite

Anul 1968 marchează începutul perioadei de deschidere în tenis, când și jucătorilor profesioniști li s-a permis participarea la evenimentele sportive majore. Astfel, jocul de tenis a câștigat în spectaculozitate, a atras nume de sportivi celebri și a condus la formarea unui public dedicat. Ediția din 1968 a marcat victoria italianului Nicola Pietrangeli și începutul unei lungi dominații a jucătorilor europeni. Björn Borg a câștigat turneul de la Monte Carlo de trei ori, în 1977, 1979 și 1980. Monopolul european a fost spart în finalele anului 1981, când americanul Jimmy Connors ar fi trebuit să îl întâlnească pe argentinianul Guillermo Vilas. Ploaia torențială a determinat anularea partidei, care nu a mai fost reprogramată. Vilas nu s-a lăsat, a revenit anul următor și a mers până la capăt, câștigând titlul. Singurul american care a câștigat turneul a fost Hugh Stewart, iar câțiva (Mel Purcell, Jimmy Arias, Aaron Krickstein) au reușit să ajungă în finale.

Francezul Pierre Darmon a câștigat titlul în 1962 și 1963, însă ultimul campion francez care a cucerit cupa la Monte Carlo a fost Cedric Pioline, în 2002. În 2005, Richard Gasquet, deși nu a ajuns în finală, a obținut o victorie răsunătoare în sferturi, în fața celebrului jucător elvețian Roger Federer.

Rafael Nadal, câștigător de nouă ori la Monte Carlo (sursă imagine)

În ultimii ani, un nume a devenit sinonim cu evenimentul din principatul Monaco: Rafael Nadal. Nadal a cucerit titlul pus în joc la la Monte Carlo de mai multe ori decât orice alt jucător al epocii moderne. Deține un record de nouă victorii în finală, începând din 2005, când l-a învins pe argentinianul Guillermo Coria.

Cu tot „pedigree-ul” său impresionant, turneul monegasc nu a fost scutit de controverse. În 2007, ATP și-a exprimat intenția de a retrograda evenimentele sportive de la Monte Carlo și Hamburg, care făceau parte din seria World Tour Masters 1000, încă din anul 2000. ATP World Tour Masters 1000 este denumirea unor serii de turnee de tenis masculin organizate de ATP, ocupând locul al treilea ca nivel valoric al competiției, după Turneele de Grand Slam și Finalele Turneului Mondial ATP. Competițiile incluse în seria Masters 1000 aduc jucătorilor mai multe puncte decât competițiile obișnuite, de aceea, tenismenii nu au fost foarte fericiți auzind care sunt planurile ATP. Odată cu retrogradarea turneului scădeau, pe lângă punctaj, și premiile în bani primite de jucători, care s-au adunat la Miami, într-o întâlnire „cu scântei”, pentru a protesta împotriva inițiativei ATP. Organizatorii turneului au dat chiar în judecată Asociația, ajungând, în cele din urmă, la un compromis, care păstra competiția în liga Masters 1000.

Anul 2017 scrie o nouă poveste despre eleganță, frumusețea sportului și susținerea conceptului de fair-play, prin turneul programat să se desfășoare între 13 - 21 aprilie.

Careu de ași

Turneul Monte Carlo Rolex Masters 2017 anunță o ciocnire a titanilor, aruncând în arenă cei patru ași ai elitei mondiale: Rafael Nadal (nr. 7 mondial), aflat în luptă pentru cel de-al zecelea titlu, Andy Murray (nr. 1), Novak Djokovic (nr. 2) și Stan Wawrinka (nr. 3). Deși organizatorii au păstrat un wild card pentru Roger Federer (nr. 4 mondial) până în ultima clipă, acesta nu participă în acest an la turneu.

Ediția ce poartă numărul magic 111 este organizată de SMETT (Société Monégasque pour l'Exploitation du Tournoi de Tennis) și oferă un regal sportiv pentru toți cei care îndrăgesc tenisul. 17 sportivi din topul mondial al primilor 20 sunt prezenți pe arenele de la Monte Carlo Country Club. Pe lângă favoriți, se regăsesc pe lista participanților nume promițătoare din clasamentele ATP, precum belgianul David Goffin (nr. 12), bulgarul Grigor Dimitrov (nr. 13), francezii Jo-Wilfried Tsonga (nr. 10), Gaël Monfils (nr. 11), Lucas Pouille (nr. 15). Cu toții se află în mare formă de joc și oferă un spectacol de zile mari în arenă. În total, 56 de jucători își măsoară forțele în decorul de vis de pe țărmul Mediteranei.

Ceremonia de deschidere a avut loc în data de 14 aprilie, pe aleile din Jardin Exotique de Monaco, în prezența lui Rafael Nadal. Spaniolul este campionul en-titre, câștigând finala din 2016, în fața lui Gaël Monfils, primul jucător francez care a ajuns în finală, de la victoria lui Cédric Pioline din 2000.

Grace Kelly, o fată frumoasă care și-a găsit prințul din visNunta lui Grace Kelly cu prințul Rainier de Monaco pare desprinsă din povești, chiar și astăzi, fiind o sursă de inspirație pentru cupluri din lumea întreagă

Generozitatea intră în joc

Respectându-și angajamentele față de cauzele umanitare, ediția din 2017 a Turneului Monte-Carlo Rolex Masters este asociată cu AMADE Monaco (Association Mondiale des Amis de l'Enfance - Asociația Internațională Prietenii copiilor). În data de 15 aprilie, au fost organizate meciuri demonstrative la curtea principelui Rainier, cu participarea câtorva sportivi de elită: Novak Djokovic, Marin Cilic, David Goffin, Grigor Dimitrov și Alexander Zverev. Fondurile strânse vor fi donate pentru acțiuni caritabile destinate copiilor aflați în dificultate. Asociația AMADE Monaco a fost înființată în 1963 de prințesa Grace și este prezidată, din anul 1993 de Alteța Sa Regală, Prințesa de Hanovra (Caroline de Monaco). Misiunea AMADE este de a oferi protecție copiilor expuși la violență, exploatare și abuzuri, facilitarea accesului acestora la educație și servicii de sănătate. Meciurile demostrative au rolul de a atrage, o dată în plus, atenția întregii lumi asupra necesității de a interveni în situațiile în care copiii devin victime și, mai ales, de a preveni apariția unor asemenea situații. Prin popularitatea de care se bucură, sportivii și personalitățile prezente își pun numele (și fondurile) în slujba acestei cauze nobile.

Monte Carlo Rolex Masters 1000 rămâne un simbol al unei lumi din zodia eleganței, strălucirii și frumuseții, dar care nu rămâne indiferentă la problemele cu care se confruntă cei mai puțin favorizați de soartă și nu ezită să le întindă o mână de ajutor, făcând ce știu mai bine - intrând în joc.

Referințe:

stevegtennis.com montecarlotennismasters.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept