03 noiembrie 2014

One World Trade Center - deschiderea oficială

CaleidoscopMonica

O lume verticală

One World Trade Center (a.k.a. Freedom Tower, 1 World Trade Center, One WTC sau 1 WTC), clădirea principală ridicată pe locul fostului complex World Trade Center în Manhattan, New York City, și-a deschis porțile la 3 noiembrie 2014. Considerată cea mai înaltă construcție din emisfera vestică, e pe locul 6 la campionatul mondial al săriturii în înălțime, proba pe clădiri. Are același nume ca și Turnul Nordic al complexului original World Trade Center, dramatic răpus de atacurile teroriste de la 11 septembrie 2011.

Pasărea Phoenix a construcțiilor

Noul zgârie-nori strălucește pe latura de Nord-Vest a suprafeței de peste 6 hectare ocupată de fostul complex, între West Street, Vesey Street, Fulton Street și Washington Street. Părintele ei, arhitectul David Childs, se mai mândrește și cu alte odrasle celebre: Burj Khalifa din Dubai și Willis Tower din Chicago. Piatra de temelie a fost pusă în 2006, iar clădirea a crescut ca Făt Frumos și a devenit, în 2012 cea mai înaltă construcție din New York, lăsând în urmă Empire State Building. Înălțimea sa totală, cu tot cu vârf, este de 541 de metri (în unitatea lor de măsură 1.776 de picioare, cifră care face referire directă la anul semnării Declarației de Independență). Are înălțimea standard a clădirilor cu 104 etaje (dintre care 94 propriu-zise, restul fiind ocupate de alte spații), 73 de lifturi și a generat costuri de aproape 4 miliarde de dolari. În vecinătatea sa, chiar pe locul fostelor turnuri gemene, se află Memorialul și Muzeul 11 septembrie, cu speranța că nicicând sacrificii inutile nu vor mai fi aduse unor cauze nedemne de condiția umană.

Zgârie norii sunt un simbol al dorinței oamenilor de a-și depăși limiteleZgârie norii, astăzi o priveliște obișnuită în marile orașe, sunt realizări impresionante, pentru care au fost necesare anumite invenții și inovații.

Clădire în high definition

Ca orice legendă, și One World Trade Center naște controverse. Una din ele e legată de înălțimea sa, mai exact de locul pe care îl ocupă între top modelele din lumea americană a zgârie-norilor. Fanii lui Willis Tower susțin că cei 442 de metri îi asigură medalia de aur, iar 1WTC, fără turnul de deasupra ar avea doar 416 metri.

Construcții beton

Clădirea finalizată conține peste 40.000 de tone de oțel în structura sa de rezistență. Cât despre Memorialul și Muzeul 11 septembrie, are și el cu se lăuda: a înghițit 44.805 metri cubi de beton, suficient cât să asfaltezi peste 300 de km de trotuare în New York.

SUA și capitala Washington, botezate în aceeași ziNumele SUA și Washington reprezintă esența societății americane și au în spate o serie de evenimente istorice.

Etaj cu mesaj

Observatorul inclus în construcția turnului și finalizat în 2015 a fost special realizat în memoria turnurilor gemene. Situat între etajele 100 și 102 oferă o priveliște incredibilă asupra orașului care nu doarme niciodată, are spații de relaxare, expoziții și restaurante. Turnul sudic al clădirilor gemene avea o astfel de punte panoramică la etajul 107 și s-a dorit recrearea priveliștii pe care oamenii o admirau de acolo. Vizitatorii urcă până la 381 de metri deasupra West Street-ului, acolo unde este situat observatorul, cu lifturile speciale denumite Sky Pods. În timpul ascensiunii (aproximativ 60 de secunde) pot urmări o simulare a evoluției Manhattan-ului în ultimii 500 de ani. Parapetul de sticlă este situat la 416 metri înălțime, exact cât aveau turnurile gemene.

Siguranța e la înălțime

Învățând din experiența tristă a turnurilor gemene și acordând atenție aspectelor structurale și de siguranță care nu au funcționat acolo, noul turn este considerat cea mai sigură clădire de birouri din lume. Printre elementele care îi fac pe angajați să vină fără stress la lucru sunt betonul de înaltă calitate, care rezistă la presiuni de șapte ori mai mari decât betonul obișnuit, barele de oțel din structură, care sunt mai lungi decât cele obișnuite, materialele neinflamabile și scări de incendiu suplimentare, mai multe chiar decât cer normele standard de siguranță.

Meciul dintre Nixon și Kennedy a fost câștigat de televiziuneDezbaterea televizată dintre Nixon și Kennedy a schimbat modul de desfășurare al campaniilor electorale, arătând importanța telviziunii

Strălucitoare pe exterior, verde pe interior

Deși totul lucește și pare nou-nouț, 1WTC a fost construit din materiale reciclate și este independent energetic. Întregul complex a fost construit astfel încât să colecteze apa de ploaie pentru a uda serele din interior, pentru sistemul de aer condiționat și pentru fântânile arteziene.

Nota 10 la istorie

Muzeul 9/11 găzduiește povești, obiecte, filme, video-uri interactive, imagini de tot felul din clădirile originale World Trade Center, inclusiv, un bilet de vizitare a observatorului care se afla în Turnul Sudic. Pot fi vizitate expoziții de artă cu reacții ale creatorilor din diverse domenii, ca semnale de alarmă la tragedia din 2011. Tot aici se găsesc portrele celor aproape 3.000 de victime, iar cu ajutorul unor tablete interactive pot fi vizionate amintiri puse la dispoziție de rude și prieteni.

Memorialul 9/11

Noi muncim, noi nu glumim

One World Trade are 69 de etaje rezervate birourilor, în care se muncește pe bune. Servicii ale administrației oficiale, publicații, companii multinaționale își au sediul în noul simbol al renașterii americane. Peste 16.000 de metri pătrați sunt rezervați magazinelor și spațiilor comerciale diverse. Există căi de acces către metrou și feribot. O lume într-o clădire, cu destinație și semnificație.

Referințe:

rd.com wikipedia.org

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept