03 iunie 2012
Parada vaselor pe Tamisa, în onoarea Jubileului de Diamant al reginei Elisabeta a II-a
Un diamant de 60 de carate
60 de ani reprezintă o viață de om, dar, dacă îi petreci pe tron, se transformă într-o viață de regină. Regina Elisabeta a II-a, fidelă locului său de muncă de la pupitrul de comandă al Marii Britanii, a fost sărbătorită în 2012 de către supușii săi din lumea întreagă. Jubileul de diamant a inclus și o impresionantă paradă a vaselor militare, comerciale și de agrement, pe fluviul Tamisa, desfășurată în data de 3 iunie. Conform Cărții Recordurilor Guinness, aceasta a fost cea mai mare paradă navală, depășind-o pe cea derulată anterior în Bremerhaven, Germania, în 2011. Evenimentul german a beneficiat de participarea a 327 de ambarcațiuni, în timp ce, în onoarea reginei Angliei, au defilat 670 de vase. Se estimează că un milion de oameni au urmărit parada de pe malurile Tamisei, în timp ce peste 10 milioane de persoane au vizionat transmisia BBC. În ciuda vremii nefavorabile, suverana, care avea, pe atunci 86 de ani a făcut față cu brio provocării, dovedind că vârsta e o stare de spirit. De altfel, longeviva regină s-a dovedit, în timp, rezistentă precum diamantul, dacă ne gândim că, de-a lungul domniei sale, 11 președinți americani, de la Truman la Trump au venit și au plecat de la Casa Albă.
Jubileu, la greu
Jubileul de diamant al reginei Elisabeta a II-a a fost o sărbătoare multinațională, care a marcat împinirea a 60 de ani de la urcarea pe tron a suvernanei britanice, la 6 februarie 1952. Regina Elisabeta domnește peste 16 state suverane, cunoscute drept Commonwealth, care include și Marea Britanie. Singura care s-a mai bucurat de privilegiul de a-și aniversa Jubileul de Diamant a fost regina Victoria, 1897.
Regina Elisabeta I a fost o conducătoare înțeleaptă, inteligentă și devotată AnglieiElisabeta I, regina care a condus Anglia timp de 45 de ani, a urcat pe tron după multe lupte și a reușit să ofere supușilor săi o perioadă de pace și prosperitate
În februarie 2012, un consilier a adus în atenția reginei două aspecte importante, cu privire la apropiata sărbătoare: ar trebui redusă la minim utilizarea fondurilor publice și „oamenii nu ar trebui forțați să sărbătorească”. Bune și sănătoase sfaturi, drept pentru care au și fost puse în practică. Primul ministru David Cameron a anunțat înființarea unui fond de donații pentru aniversarea jubileului, Queen Elizabeth Diamond Jubilee Trust. Președintele organismului a fost ales fostul prim-ministru Sir John Major, iar obiectivele strângerii de fonduri erau, pe lângă manifestațiile dedicate aniversării si rezolvarea unor probleme concrete, din domeniul sănătății și educației.
Primul eveniment major din seria celor organizate în onoarea jubileului a fost intitulat The World Comes to Windsor. Reprezenta o paradă călare, găzduită la Castelul Windsor, care urmărea să celebreze vizitele reginei în peste 250 de țări, de-a lungul domniei, dar și pasiunea acesteia pentru cai. La spectacolele derulate între 10 și13 mai, au participat 550 de cai și 1.100 de performeri internaționali.
În zilele ce au urmat, familia regală a găzduit și a participat la mese festive, cu invitați de seamă ai monarhiilor din lumea întreagă. Ca dovadă că suverana britanică e iubită și în era digitală, Google a postat un Google Doodle având ca temă Jubileul de Diamant, reprezentând profilul reginei, câini corgi (preferații ei) și diamante.
În 3 iunie, desfășurarea de forțe s-a mutat pe apă și cea mai mare flotilă văzută în ultimii 350 de ani și-a prezentat omagiile Elisabetei.
Familia regală intră la apă
Regina, prințul consort Philip și alți membri de viță regală s-au îmbarcat pentru a lua parte la plimbarea acvatică. Evenimentul a fost organizat de Thames Diamond Jubilee Foundation și a fost finanțat din fonduri private și din sponsorizări.
Un țar care nu a fugit de muncă, Petru cel MarePetru cel Mare, de pe tronul țarilor din Rusia, pe șantierele navale din Olanda și Anglia, a visat să stăpânească marea și să își includă țara în circuitul european
Parada a fost inspirată de o pictură din secolul al XVIII-lea, opera unui artist venețian, Canaletto. Pânză înfățișează o paradă pe Tamisa în cinstea lordului primar, având ca fundal decorul londonez, inclusiv Catedrala St Paul.
Convoiul a plecat pe ruta care începea de la Wandsworth, până la Tower Bridge, trecând pe sub 14 poduri: Chelsea Bridge, Grosvenor Bridge, Vauxhall Bridge, Lambeth Bridge, Westminster Bridge, Hungerford Bridge and Golden Jubilee Bridges, Waterloo Bridge, Blackfriars Bridge, Blackfriars Railway Bridge, Millennium Bridge, Southwark Bridge, Cannon Street Railway Bridge, London Bridge și Tower Bridge.
Șirul de ambarcațiuni se întindea pe o lungime de 12,1 km și era format din secțiuni, fiecare condusă de o „barjă muzicală” ce transporta formații care interpretau câte un alt gen de muzică. Trecerea întregului alai, printr-un anumit punct al râului, dura cam 90 de minute. Navele veneau de peste tot și alcătuiau un grup extrem de pestriț: de la vase cu aburi, la vapoare care au supraviețuit bătăliei de la Dunkerque, din al doilea război mondial, o canoe Māori, care fusese prezentă la semnarea Tratatului de la Waitangi, din 1840 și un vas specific zonei amazoniene, care luase parte și la jubileul reginei Victoria. A defilat și barja St Michael's Mount State, considerată cel mai vechi vas operațional din lume, construit în 1740.
Startul paradei a fost dat de fluieratul unei locomotive cu aburi cu numele de cod 6201 Princess Elizabeth. În fruntea convoiului mergea o clopotniță plutitoare, echipată cu 8 clopote, purtând numele celor opt seniori ai familiei regale britanice. La sunetul lor, răspundeau clopotele bisericilor de pe traseu și din întreaga Anglie. Ultimul vas transporta Orchestra Filarmonică din Londra și Corul Regal de Muzică de Cameră. La trecerea pe sub London Bridge, artiștii au intonat „Land of Hope and Glory”.
The show must go on
În seara de 4 iunie, regina a dat publicității un mesaj prin care spunea: „Voi continua să prețuiesc și să găsesc inspirație în nesfârșita bunătate pe care mi-a oferit-o această țară și toate cele din Commonwealth. Vă mulțumesc tuturor!”
Regina este cu adevărat de neoprit, iar la 6 februarie 2017 și-a serbat Jubileul de Safir, marcând 65 de ani de domnie. Cea mai longevivă suverană din istoria Angliei, Elisabeta a II-a este și prima care a ajuns la o asemenea aniversare. În cinstea evenimentului, Poșta Regală a emis o serie de timbre albastre, Monetăria Regală a bătut monede tematice și a fost realizată o reeditare a portretului oficial al reginei, din 2014, al pictorului David Bailey. În tabloul din 2017, regina poartă bijuteriile cu safire, primite cadou de nuntă de la tatăl ei. Jubileul de Safir a mai inclus salve de tun trase din Turnul Londrei, din Green Park, iar clopotele de la Westminster Abbey au dat de știre lumii că Anglia își sărăbtorește, încă o dată, regina.
Referințe: