16 decembrie 2010

emisiunea „Larry King Live” se încheie după 25 de ani pe CNN

CaleidoscopMonica

Long live the King!

La 16 decembrie 2010, prezentatorul cu bretele care a instituit o modă și a reprezentat un model, Larry King, își încheia apoteotic cariera. Punctul final al emisiunii „Larry King Live”, care a rulat timp de 25 de ani pe CNN a fost pus, la mare artă, împreună cu nume sonore: Ryan Seacrest, Regis Philbin, Katie Couric, Donald Trump, Bill Clinton (via satelit) și președintele în exercițiu, Barack Obama (într-o înregistrare), alături de multe alte vedete. Cu toții au dorit să își ia rămas bun de la prezentatorul ai cărui 77 de ani nu i-au afectat tinerețea spiritului. Tony Bennett i-a dedicat chiar o serenadă celui care a transformat o emisiune într-o instituție.

De la Lawrence la Larry

Înscris în certificatul de naștere drept Lawrence Harvey Zeiger, Larry a văzut lumina zilei la 19 noiembrie 1933, în Brooklyn, New York. Copil al emigrantului evreu Edward Zeiger și al unei patroane de bar, Jennie Gitlitz, și-a pierdut tatăl la doar 9 ani. Mama sa a muncit din greu pentru a-l întreține pe Larry și pe fratele lui, Marty. Deși visa de mic la o carieră în radio, Larry a fost afectat emoțional de moartea tatălui său și a reușit cu greu să termine școala. S-a angajat la un oficiu postal, pentru a-și ajuta mama și nu dădea semne că ar fi dornic să urmeze vreo carieră stabilă.

Orson Welles a difuzat la radio o piesă care a băgat lumea în speriețiRăzboiul lumilor a fost un show radiofonic atât de realist încât americanii au crezut că o invazie reală a marțienilor avea loc în timp ce ascultau

Star pe unde scurte

Viața i s-a schimbat pe neașteptate, datorită întâlnirii cu un crainic al televiziunii CBS. Acesta i-a spus că în Florida este mare nevoie de oameni care să lucreze în mass media și că se pot angaja și persoane fără experiență. Dorindu-și sub orice formă să intre în acea lume fascinantă, Larry nu a stat pe gânduri și s-a angajat, chiar dacă fișa postului nu era cine știe ce: făcea curat și îndeplinea tot felul de comisioane pentru angajații postului de radio WAHR din Miami. Cei din urmă vor fi cei dintâi, după cum se știe, așa că, în mai 1957, când unul dintre prezentatori și-a dat demisia, Larry a fost numit să îl înlocuiască. Prestația lui l-a impresionat pe manager, așa că a avansat direct ca realizator al emisiunii de dimineață, care se difuza între orele 9,00 și 12,00. Bonus, a primit și două emisiuni de după-amiază: una de știri și una sportivă. Toate astea la un salariu de 55 de dolari pe săptămână, dar Larry simțea că și trăiește visul de o viață.

Tânărul Larry, în Miami

Numele reprezenta, în opinia șefului său, singura piedică în calea succesului. Zeiger era prea greu de pronunțat, dificil de memorat și cu o nuanță etnică prea directă. Cu câteva minute înainte ca Larry să intre în direct, l-a rebotezat King, pentru că tocmai văzuse o reclamă la un lichior cu același nume. King a devenit curând extrem de popular în peisajul radio al Floridei. În 1960, și-a lansat prima emisiune la televiziunea din Miami, consolidându-și autoritatea jurnalistică cu colaborări la ziarele Miami Herald și Miami News. În decada anilor '60, a avut privilegiul de a se întâlni cu legendarul realizator Jackie Gleason, pe care Larry l-a numit ulterior mentorul său, afirmând că a învățat foarte mult de la el, referitor la ce înseamnă producția de televiziune.

Baird aduce culoare pe micile ecrane ale televiziuniiPrima transmisiune TV color a fost realizată de un inventator scoțian, John Logie Baird, părintele televiziunii HD și echipamentelor de înregistrare video

Televiziune pe bune

În decembrie 1971, Larry King a fost acuzat de furt de către un fost partener de afaceri. În consecință, și-a pierdut și slujba de la radio și cea de la ziare. A fost achitat de toate capetele de acuzare, un an mai târziu, dar reputația lui a fost serios clătinată și a muncit din greu, în anii care au urmat, pentru a-și plăti datoriile și a-și reconstrui cariera. La sfârșitul anilor '70, incidentul a fost uitat și Larry a putut să revină în Miami.

Poza de ”infractor” a lui Larry King, făcută la arestarea din 1971 (sursă imagine)

A fost angajat de postul de radio WIOD în 1978, debutând cu emisiunea „The Larry King Show”, difuzată noaptea. Formatul emisiunii includea interviuri cu diverși invitați și apeluri telefonice de la ascultători. S-a dovedit un real succes, fiind preluată de peste 500 de stații afiliate din cadrul Mutual Radio Network. Astfel, a reușit să atragă atenția mogulului de presă Ted Turner, care i-a oferit șansa de a-și realiza propria emisiune, pe CNN (Cable News Network), începând din iunie 1985.

Larry King Live a devenit prima emisiune TV din lume care prelua apeluri în direct de la telespectatori. În cei 25 de ani care au urmat, Larry și-a format o audiență fidelă, care urmărea cu interes emisiunea ce găzduia președinți, sportivi, vedete, demnitari și persoane obișnuite care realizaseră ceva demn de atenție. A devenit cel mai popular talk-show difuzat și un must pentru oricine dorea să câștige popularitate. Stilul direct, dar amiabil al lui King a câștigat simpatia publicului și a invitaților deopotrivă. Ca dovadă a influenței de care se bucura emisiunea, miliardarul Ross Perot a ales să își anunțe aici candidatura pentru alegerile din 1992. În 1993, vicepreședintele Al Gore și Perot au participat la o dezbatere moderată de Larry, pe tema acordului economic NAFTA (North American Free Trade Agreement). Aceasta a fost emisiunea care a deținut recordul de audiență pentru mai bine de un deceniu. Marlon Brando, Vladimir Putin, Lady Gaga sau Jerry Seinfeld sunt doar câteva din personalitățile care au dialogat cu Larry de-a lungul timpului.

Frank Sinatra și Larry King (sursă imagine)

King a deschis porțile emisiunii sale și pentru cauze caritabile, ca strângerea de fonduri pentru victimele calamităților naturale din New Orleans și Haiti.

Televiziunea și evoluția ei în timpTeleviziunea, primită cu neîncredere la început, a ajuns una din cele mai puternice forte sociale, influențându-ne deciziile în viața cotidiană

Tânăr și neliniștit

Activ și creativ, Larry a fost tot timpul un om ocupat, dacă ar fi să ne gândim doar la cele 8 căsnicii. Pe lângă nunți și divorțuri, emisiuni radio și TV, colaborări cu presa scrisă, și-a găsit vreme să dubleze voci în câteva filme de animație (Shrek 2, Shrek the Third și Bee Movie). A scris câteva cărți despre bolile de inimă, după ce a suferit el însuși un atac de cord în 1987. Autobiografia sa a apărut în 2009, sub titlul „My Remarkable Journey”. În 2012, King și-a lansat propria serie on line, Larry King Now, pe același format pe care l-a avut emisiunea sa televizată, accesibilă pe Ora TV, Hulu și RT (Russia Today).

Referințe:

history.combiography.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept