20 ianuarie 2009

Barack Obama devine primul președinte de culoare al SUA

CaleidoscopMonica

Obama colorează viața politică

Când Barack Obama a intrat în cursa prezidențială a anului 2008, sloganul său de campanie a fost „Schimbarea în care putem să credem” („Change we can believe in”). În mesajele sale publice a făcut apel la unitatea tuturor, pentru a reuși să creeze schimbarea pozitivă de care societatea americană avea nevoie, pentru a ieși din criza financiară și economică. De la primele sale apariții, în postura de candidat, până la discursurile prezidențiale devenite celebre, Obama s-a dovedit un personaj carismatic, care a cucerit prin inteligență, dezinvoltură și umor. La 20 ianuarie 2009, Statele Unite primeau un dar nesperat, în persoana celui mai popular președinte de la Roosevelt încoace. Și nu venea singur la Casa Albă, ci alături de un vicepreședinte extrem de simpatic, Joe Biden.

Barack Obama - mână de fier, cu mănuși de catifea

Președintele Barack Obama, în ciuda succesului său răsunător la public, nu a fost doar un actor de stand-up comedy, ci s-a dovedit un politician eficient, care a luptat, cu eleganță, dar cu multă hotărâre, pentru atingerea obiectivelor asumate. În cei opt ani de mandat, a avut multe realizări, însă, bineînțeles că nu a reușit să mulțumească pe toată lumea, lucru imposibil și într-o familie, dar mai într-o țară uriașă. Pe lângă criticile adversarilor politici (firești, de altfel), chiar și cârcotașii trebuie să admită că Obama a reușit să marcheze multe puncte în favoarea democrației.

Meciul dintre Nixon și Kennedy a fost câștigat de televiziuneDezbaterea televizată dintre Nixon și Kennedy a schimbat modul de desfășurare al campaniilor electorale, arătând importanța telviziunii

ObamaCare

Pe plan intern, cea mai mare realizare a sa este considerată (inclusiv de el însuși), așa numitul „Affordable Care Act” sau „Obamacare”. Obiectivul acestui proiect a fost de a oferi asistență medicală pentru milioane de oameni care nu își permiteau să acopere cheltuielile asigurărilor de sănătate. Multe din inițiativele sale au un puternic caracter social, ca și apelul către toate statele americane de a ridica salariul minim la 10,10 dolari pe oră. Însă nu a neglijat nici aspectele economice, fiind conștient că protecția socială are nevoie de aport financiar. A susținut și sprijinit industria auto după criza economică. Drept urmare a demersurilor sale, Chrysler și GM au creat 250.000 de locuri de muncă de atunci. A ratificat Actul Dodd-Frank, prin care Wall Street devine răspunzător în eventualitatea declanșării unei noi crize financiare. A avut o contribuție decisivă la relansarea economică, semnând The Recovery Act, prin care taxele erau diminuate, fiind astfel salvate milioane de locuri de muncă.

Pe plan extern, s-a impus ca un lider puternic, cu principii și obiective clare. A autorizat raidul împotriva lui Osama bin Laden, punând astfel punct unei perioade marcate de teamă și nesiguranță. Împreună cu Raul Castro a reușit să depășească cei 60 de ani de tensiune dintre SUA și Cuba, cele două țări reluându-și relațiile diplomatice. A fost unul din actorii cheie în semnarea Acordului de la Paris, care a creat un cadru mult mai complex și eficient pentru combaterea poluării și schimbărilor climatice.

Barack Obama și Raul Castro (sursă imagine)

A fost un președinte deschis, acționând fără ipocrizie, cu o gândire lipsită de prejudecăți. A susținut legalizarea de către Curtea Supremă a căsătoriilor între persoane de același sex, spunând „Dacă într-adevăr am fost creați cu toții egali, atunci, cu siguranță, iubirea pe care ne-o oferim unul altuia trebuie să fie, de asemenea, egală. Este o satisfacție să vedem acest principiu consfințit prin lege”.

Obama - un președinte cool

Cel de-al 44-lea președinte al SUA este considerat, de marea majoritate, un excelent orator, sociabil, generos, cu simțul umorului, spontan, modest și, mai mult decât orice, cool. E greu să ne imaginăm orice alt președinte care l-a precedat, chiar și pe Bill Clinton, care era foarte popular, făcând lucrurile pe care Barack Obama le făcea cu naturalețe și parcă fără efort. Despre Donald Trump sau Angela Merkel nici nu poate fi vorba.

Elegant & sexy

Majoritatea politicienilor ar părea scorțoși lângă Justin Timberlake, dar nu Obama. Funcția de președinte are avantajele sale, de exemplu, poți invita la Casa Albă cam ce celebritate dorești, pentru a lua cina împreună. Dar nu orice președinte și-ar întrece invitatul ca atitudine și imagine. Obama a reușit să facă acest lucru, chiar dacă purta costum și cravată, atitudinea sa relaxată și zâmbetul larg au surclasat prezența vedetei de lângă el.

Justin Timberlake în vizită la Casa Albă. (sursă imagine)

În pas cu tehnologia

Barack Obama e un fan al selfie-urilor. Deși nu ai crede că un președinte în exercițiu, vânat de paparazzi și mereu în lumina reflectoarelor mai are chef să își facă și singur poze, ei bine, Obama nu e omul care să rateze imortalizarea unui moment important. Mai mult, i-a convins și pe primul ministru britanic, David Cameron și pe Helle Thorning Schmidt, conducătoarea guvernului danez să i se alăture.

Obama face un jam session la știri

Iubit și de vedetele TV pentru prezența sa relaxată în studio, Obama a colaborat cu Jimmy Fallon and The Roots, pentru a prezenta știrile într-o manieră cu totul personală - cântând. Sigur, au mai fost politicieni care au participat la emisiuni de divertisment, dar stilul, umorul și spontaneitatea lui Barack Obama îl ridică mult peste predecesorii săi. Versurile abordează teme arzătoare într-o notă amuzantă care ne ajută pe toți să realizăm că, nicio problemă nu e chiar așa de gravă cum o credem și că politicienii sunt, în fond, oameni și ei. De fapt, Obama a contribuit enorm la umanizarea clasei politice și a instituției prezidențiale, prin firescul și eleganța relațiilor de familie, prin tonul civilizat al dezbaterilor, prin instaurarea normalității în viața de zi cu zi.

Jimmy Fallon și Barack Obama (sursă imagine)

Larry King, starul TV cu breteleLarry King Live, o emisiunea simbol a televiziunii americane, care a adus în fața publicului vedete din toate domeniile și zonele

Cină prin corespondență la Casa Albă

Un eveniment special îl reprezintă, an de an, cina corespondenților de presă de la Casa Albă, prilej cu care președintele în funcție se produce cu un discurs. Spre deosebire de obișnuitele alocuțiuni politice plictisitoare și anoste, Obama nu a dezamăgit niciodată. Toate discursurile au fost creative, însă câteva au scris istorie.

Ultimul său speech în calitate de președinte a avut parte de un final magistral. După ultima frază, în care le-a mulțumit tuturor, Obama a parafrazat expresia, celebră în America „peace out” (un termen de jargon prin care îți iei rămas bun), aruncând microfonul și spunând „Obama out”, făcând și gestul caracteristic, cu două degete duse la buze.

În 2015, spre deliciul audienței, președintele a fost însoțit, în timpul discursului, de un „translator nervos”, care reinterpreta cuvintele frumoase ale discursului, arătându-le adevărata semnificație. Un alt moment memorabil a fost în 2011, când Obama a dat un croșeu creativ veșnicului său rival Donald Trump, pe tema controversatului certificat de naștere al președintelui, emis de statul Hawaii. Trump susținea că Obama nici nu ar fi avut dreptul să candideze, deoarece, în anul nașterii lui, statul Hawaii încă nu fusese inclus în SUA. Ca răspuns, Obama informează audiența că, pentru a pune capăt disputei, va face publică filmarea momentului în care a venit pe lume și proiectează secvențe din filmul de animație The Lion King. Toată lupta lui Trump devine ridicolă și se stinge în hohotele generale.

Social media fan

Când Obama a câștigat primul mandat, social media era încă în scutece, iar politicienii din categoria lui de vârstă rar reușesc să țină pasul cu dezvoltarea explozivă a noilor device-uri din comunicare. Nu e cazul lui Barack Obama. De la Facebook la Twitter, primul președinte de culoare devine un star în al socializării online, cu mai mulți fani decât vedetele consacrate. La un moment dat, deținea recordul mondial de postări pe Twitter preluate de follower-i. Titlul i-a fost suflat - cu greu - de Ellen Degeneres. Obama nu s-a supărat și a apărut la ea în emisiune, pentru a protesta, amuzat, în legătură cu modul „infam” în care Ellen a folosit „puterea celebrității”, pentru a strânge mai multe aprecieri virtuale decât el.

Barack Obama, alături de predecesorii săi (sursă imagine)

Facebook, rețeaua mondială de socializare, pentru care nu există granițeCreația lui Mark Zuckerberg, Facebook, cea mai mare rețea de socializare din lume, a pornit de la niște discuții între câțiva studenți și a ajuns la miliarde de useri

Un președinte romantic

Pe lângă inteligență, eleganță și umor, ceea ce îl recomandă pe Barack Obama drept un personaj aparte este latura lui umană. Fără a cădea în ridicol, și-a mărturisit constant în public dragostea pentru soția lui. Prin mesaje online sau gesturi live, Obama a arătat că este un adevărat gentleman,că, în spatele politicianului ferm stă un bărbat atent care are grijă de femeia puternică de lângă el. Imagini celebre, ca cea în care președintele se face ciuciulete prin ploaia torențială, cedând umbrela soției sale au fost puse în balanță cu cele care îl înfățișează pe Trump suveran sub o umbrelă imensă, în timp ce o femeie din staff-ul său este murată alături. Michelle și Barack Obama au fost cel mai apreciat și admirat cuplu prezidențial, fiind o prezență agreabilă în orice context, de la sport la serate oficiale, de la conferințe la plimbări cu câinele.

Barack Obama - fotografie de familie (sursă imagine)

O personalitate fermecătoare și un politician dintr-o specie pe cale de dispariție, Barack Obama a stabilit niște standarde greu de egalat și aproape imposibil de depășit de oricare din politicienii care îi vor urma.

Referințe:

aol.com mirror.co.uk

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept