24 martie 2008
Regatul Bhutan alege democrația
Democrație la înălțime
În primăvara anului 2008, în micul și izolatul regat din Himalaya, Bhutan, mugurii democrației au dat în floare, odată cu primele alegeri, la care au participat mai multe formațiuni politice. Nu foarte multe, de fapt, doar două, dar și asta e mai mult decât niciuna. Prin aceste alegeri se punea capăt unui sistem monarhic care funcționase peste 100 de ani, fără reparații. Partea cea mai interesantă este că însuși regele, în loc să țină cu dinții de scaun / tron, ceruse organizarea scrutinului, ca parte din ceea ce considera ca fiind procesul de modernizare a țării. Așadar, la 24 martie 2008, peste 80% dintre bhutanezii cu drept de vot au ascultat cuminți îndemnul monarhului lor și au mers la urne.
Alegeri ZEN
Nicio presiune externă nu a determinat organizarea alegerilor democratice. Nicio solicitare internă din partea locuitorilor țării nu viza schimbarea monarhiei ca sistem de guvernare. În timp ce aproape oriunde în lume, liderii folosesc toate mijloacele din dotare, inclusiv forța pentru a-și păstra puterea, Maiestatea Sa, Jigme Singye Wangchuk a decis că domnia lui trebuie să ia sfârșit și țara să înceapă tranziția spre democrație. Cele două partide politice care s-au înscris în cursa electorală s-au organizat ca atare la cererea regelui. Partidul Popular pentru Armonie și Partidul Popular Democratic au prezentat platforme șocant de asemănătoare, ambele fiind de fapt, o continuare a politicii regale. Firesc, de altfel, având în vedere că liderii și membrii marcanți ai formațiunilor „concurente” fuseseră în serviciul regelui până când acesta le-a solicitat să se organizeze sub forma unor partide politice.
După o campanie electorală fără înjurături, probabil că denumirea Partidului Popular pentru Armonie a fost cea care a înclinat balanța astfel încât acesta să își adjudece 44 din cele 47 de locuri din Adunarea Generală.
Când regele și-a anunțat abdicarea, în decembrie 2006, a menționat că democrația nu e un scop în sine pentru Bhutan, ci doar o modalitate de a asigura o bună guvernare, care să ducă la o mai mare fericire a locuitorilor țării. De altfel, fericirea este principalul indicator al bunăstării la nivel național. Spre deosebire de celelalte țări, care calculează nivelul de trai pe baza produsului intern brut (PIB), în Bhutan contează procentul brut de fericire (Gross National Happiness - GNH). Indicatorii care stau la baza estimării fericirii naționale sunt: dezvoltarea sustenabilă, protecția mediului, conservarea culturală și buna guvernare.
Modalitatea urmărește promovarea unei dezvoltări mai echilibrate și echitabile, pentru a păstra moștenirea culturală bogată a țării. În viziunea regelui, pentru ca această fericire colectivă să fie atinsă la nivel național, cetățenii trebuie să aibă acces la pârghiile puterii. De asemenea, regele a conștientizat faptul că vremurile se schimbă, progresul tehnologic nu poate fi ignorat și țara nu trebuie să rămână izolată de restul lumii.
Fericirea e o stare de bine care depinde de tineZiua Internațională a Fericirii e momentul ideal să ne bucurăm de aspectele pozitive care ne luminează viața: iubire, încredere, altruism, prietenie
Oricum, familia regală se bucură de mare încredere din partea populației și influența ei asupra guvernării rămâne semnificativă, ceea ce nu e rău, având în vedere deschiderea de care dă dovadă. Pacea și stabilitatea din țară, alături de progresele înregistrate în ultimii ani, creează un climat propice pentru ca tranziția să se producă într-un mod cât mai liniștit.
Bhutan, un paradis terestru
Fie monarhie, fie democrație, în Bhutan, natura rămâne sfântă. Este prima țară din lume, în care cetățenii au obligația constituțională de a ocroti natura. Legea prevede ca 60% din teritoriul țării trebuie să rămână acoperit de pădure. În consecință, Bhutan este și unicul stat de pe glob care reușește performanța de a aborbi mai mult dioxid de carbon decât produce. Vinde curent electric produs cu ajutorul hidrocentralelor, astfel încât este singura țară al cărei principal produs de export este energia regenerabilă. Respectul față de mediu, față de eco-sistem și față de toate speciile de animale e treabă serioasă în Bhutan. Orice persoană care omoară un animal dintr-o specie protejată, riscă închisoarea pe viață. Și tot în seria eforturilor de a-și păstra țara curată și aerisită se înscriu și interdicțiile de a utiliza pungi de plastic (introdusă încă din 1999) și cea de a comercializa produse din tutun.
Cum să protejăm statul de ozon și planetaStratul de ozon ne protejează de radiațiile dăunătoare și este important ca și noi să avem grijă de el
În Bhutan, turismul și câștigurile care pot fi obținute din el nu sunt pe primul plan, deși ar avea ce să arate. Mai importantă pentru ei este tradiția și păstrarea nealterată a mediului. Cel mai înalt vârf din Bhutan, Gangkhar Puensum (7.570 metri) deține și titlul de cel mai înalt vârf neescaladat al lumii. Numele său se traduce prin „Vârful alb al celor trei frați spirituali”. În acest spirit, începând cu anul 1994, urcarea pe vârfurile peste 6.000 de metri a fost interzisă, din respect pentru tradițiile locale, care atribuie acele spații entităților spirituale. Din 2003, alpinismul a fost interzis complet în Bhutan, probabil din aceleași considerente și din dorința de a evita o nedorită invazie turistică.
Tehnologia își face loc, totuși, și aici. Mai mult de jumătate din populația țării continuă să trăiască fără curent electric, însă în capitală sunt înregistrare peste 20.000 de automobile. Cu doar 10 ani în urmă majoritatea orășenilor mergeau pe jos la muncă. Cu toate că mașinile au apărut, traficul se desfășoară fără semafoare. Thimpu este una din cele două capitale asiatice, care nu utilizează binefacerile luminii verzi (cealaltă fiind Pyongyang, din Coreea de Nord). A existat o tentativă de a le introduce, dar opinia publică a fost atât de revoltată, încât s-a revenit imediat la ofițerii care să dirijeze manual circulația prin intersecții.
Tot mai mulți bhutanezi au acces la educație, care se asigură în mod gratuit, datorită reformelor inițiate de rege. Un loc important în programa școlară îl ocupă învățăturile budhiste, iar majoritatea școlilor asigură și predarea în limba engleză. Din anul 1999, regele a decis să introducă televiziunea și internetul, până atunci inexistente în țară.
Buddha, un lider spiritual universalGautama Buddha a oferit discipolilor săi și lumii un cod de conduită morală, care se regăsește în toate religiile și care poate oferi calea spre redescoperirea valorilor umane
Entuziasmul cu privire la învățare este firesc, dacă luăm în calcul faptul că o treime din populația țării are sub 14 ani, iar media de vârstă este de 22,3 ani. Pentru a se evita încurcăturile generate de uitarea zilei de naștere, toți locuitorii devin oficial cu un an mai în vârstă, de Anul Nou! Mai simplu și mai economic.
Bhutan, al cărei nume se traduce prin „Țara Dragonului de Tunet” oferă un model de guvernare trăznet, care, dacă ar fi aplicat la nivel mondial, ar potoli multe furtuni politice și economice.
Referințe: