7 noiembrie 2000

Hillary Clinton devine senator al SUA

Caleidoscop Monica

Cherchez la femme

În spatele fiecărui bărbat de succes se află o femeie puternică. Chiar mai puternică decât el, ar putea completa Bill Clinton, și știe el de ce. Pentru că, la 7 noiembrie 2000, Hillary devenea prima soție de președinte în exercițiu, aleasă senator al Statelor Unite. Și chiar dacă nu și-a împlinit visul de a ajunge la cârma SUA, a dovedit că o femeie poate concura cu șanse reale, în lumea predominant masculină a politicii.

Cum să ajungi doamnă din prima

Născută la 26 octombrie 1947, în Chicago, Illinois, Hillary Clinton și-a luat nu numai diploma în drept, ci și soțul de la Universitatea Yale, dovadă că niciodată nu s-a încurcat cu jumătăți de măsură. Colegi de facultate, ea și Bill s-au căsătorit în 1975 și au parcurs împreună drumul până  la Casa Albă, unde au și locuit între 1993 și 2001. La începutul anului 2007, Hillary își anunța intenția de a candida pentru președinție. În 2008, când alegerile preliminare au arătat că Barack Obama deține majoritatea voturilor delegaților Partidului Democrat, Hillary a renunțat la nominalizare.  După câștigarea alegerilor, Obama a numit-o secretar de stat și a făcut, se pare, echipă bună cu ea, până în 2013. În primăvara din 2015, ea a revenit cu planuri mari, întenționând să candideze din nou, devenind prima femeie care a câștigat votul majoritar pentru nominalizarea Partidului Democrat la funcția supremă în stat.

Barack Obama, cel mai cool președinte americanBarack Obama, primul președinte de culoare al SUA, s-a dovedit un personaj foarte simpatic, care a umanizat Casa Albă și clasa politică

Fondată în anul 1701, Universitatea Yale este una din cele mai bune instituții de învățământ din lume. La prestigiul universității au contribuit mulți dintre absolvenții săi, care au avut realizări remarcabile în diverse domenii. Printre personalitățile care au studiat aici se numără: Samuel F. B. Morse (tatăl alfabetului care îi poartă numele), fostul președinte american, George W. Bush, actorii Meryl Streep și Paul Newman etc. Puțini sunt cei care știu că cel care a introdus pentru prima dată sistemul homescooling în SUA, John Caldwell Holt, este tot absolvent al Universității Yale. [sursa imagine]

Puterea la feminin

Hillary a pornit cu dreptul și în viață și în politică, adică de la un partid de dreapta, Partidul Republican. În 1964 a participat la organizarea campaniei electorale pentru candidatul republican, Barry Goldwater. Câțiva ani mai târziu, în 1968 s-a mutat un pic mai la stânga pe scena politică și a intrat în Partidul Democrat.

Barry Morris Goldwater a fost un politician și om de afaceri american care a îndeplinit funcția de senator de Arizona timp de cinci mandate, între anii 1953-1965 și 1969-1987. Putea fi unul dintre președinții americani, după ce a fost nominalizat de Partidul Republican la alegerile pentru președinția SUA, la alegerile din 1964. În ciuda pierderii alegerilor la o mare distanță, Goldwater este politicianul cel mai adesea creditat pentru revenirea conservatorismului american în anii 1960. De asemenea, el a avut un impact substanțial asupra ”libertarianismului” - doctrină politică care susține drepturile indivizilor de a achiziționa, păstra și schimba propriile bunuri. [sursa imagine]

Ca tânăr avocat, în 1974, Hillary lucra pentru John Doar, consilier al comisiei juridice a deputaților americani. Acesta era însărcinat cu ancheta privind implicarea președintelui Nixon în scandalul Watergate (pentru prima oară, un președinte american a demisionat din cauza unor informații dezvăluite de presă cu privire la finanțarea ilegală a unor activități de spionare a adversarilor politici, cu bani nu tocmai albi). Hillary a făcut parte din comisia care a cercetat cazul.

Meciul dintre Nixon și Kennedy a fost câștigat de televiziuneDezbaterea televizată dintre Nixon și Kennedy a schimbat modul de desfășurare al campaniilor electorale, arătând importanța telviziunii

Tot din seria premierelor, Hillary este prima femeie din Arkansas, care a devenit prima doamnă a Statelor Unite. La fel și soțul său, a fost primul președinte născut în acest stat, care a ajuns la Casa Albă.

Ca dovadă că țintea sus încă din tinerețe, la 14 ani, în 1961, a trimis o scrisoare la NASA, prin care își exprima interesul de a deveni astronaut. Agenția spațială americană i-a răspuns că fetele nu sunt acceptate în programul de pregătire pentru astronauți, ceea ce i-a produs, după cum își amintește în Memoriile sale, o puternică nemulțumire. Probabil încă o piatră la temelia luptei ei ulterioare pentru drepturile femeilor, la care NASA, fără să știe, a contribuit, la rândul ei.

Deși țintea sus, nici munca de jos nu i-a fost străină. Ca studentă a avut mai multe slujbe, una chiar într-o fabrică de conserve de pește din Valdez, Alaska.

Pe lista celor mai influenți avocați din America, publicată de National Law Journal, numele său a fost menționat în două rânduri, în 1988 și 1991. Ca avocat de succes, nu și-a întrerupt cariera în timp ce a ocupat poziția de primă doamnă, având propriul ei birou la Casa Albă, în aripa de Vest.  Normal, având în vedere că, la începutul anilor ”90, pe când Bill era guvernator de Arkansas, având un venit de 35.000 de dolari, Hillary obținea, din firma sa de avocatură și din alte dividende, 100.000 de dolari.

Și dacă tot lucra, a încercat să lase și o moștenire legislativă care să producă efecte concrete în viața americanilor. În timpul președinției Clinton, ea a făcut demersuri pentru a obține votul Congresului în vederea aprobării legii asigurărilor de sănătate, în 1993. Din păcate, legea nu s-a bucurat de susținerea necesară din partea legislativului american, fiind abandonată atunci.

8 martie și efortul global pentru emanciparea femeiiZiua Internațională a Femeii, sărbătorită la 8 martie, dincolo de flori și ciocolată, marchează lupta dusă de femeile din lumea întreagă pentru egalitate și echitate

În schimb, Hillary s-a bucurat de susținerea Partidului Democrat, dovedind că are stofă de politician și că este croită să schimbe mentalitatea cu privire la rolul femeilor în viața publică.

Referințe:

history.co.ukbiography.com

foto creditsoftonic.com

Lecturi suplimentare

Publimix folosește cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept