13 martie 1997

Lumini ciudate, considerate OZN-uri, trec peste orașul Phoenix

CaleidoscopMonica

O Zi Neobișnuită

În data de 13 martie 1997, între orele locale 19:30 și 22:30, mii de oameni de pe o rază de aproape 500 de kilometri, din Nevada, prin Pheonix și până în Tucson au relatat aceleași lucuuri uimitoare. Aproape toți au fost de acord că au asistat la un fenomen inexplicabil, de origine extraterestră și consideră că au fost OZN-uri. Două evenimente distincte au fost semnalate în ceea ce numim azi cazul The Phoenix Lights (sau „Lights over Phoenix”). Mai întâi, o formație triunghiulară de lumini, care a trecut peste întregul stat (Arizona) și apoi, o serie de lumini staționare semnalate în zona orașului Phoenix. Forțele Aeriene americane au declarat că a fost vorba de rachete de semnalizare, lansate pentru un exercițiu militar. Informare sau dezinformare?

Primul contact

La ora locală 18:55, un bărbat a raportat observarea unui obiect în formă de V, trecând peste Henderson, Nevada. El a afirmat că obiectul era de mărimea unui Boeing 747, scotea un zomot asemănător vântului puternic și avea șase lumini pe margini. Un ofițer de poliție rămas anonim, din Paulden, Arizona, pretinde că ar fi fost următoarea persoană care a văzut luminile, când a plecat de acasă, la ora 20:15. Conducând mașina înspre Nord, a observat un grup de lumini roșiatice și portocalii, patru alăturate și una în fața lor. Fiecare lumină apărea martorilor ca fiind formată din două surse de lumină portocalie. Polițistul s-a întors acasă și a urmărit luminile prin binoclu, până când au dispărut.

Luminile au fost semnalate și în zona orașului și văii Prescott. Pe la 20:17, se confirmase deja că era vorba de un obiect solid, deoarece stele dispăreau la trecerea sa, după care reapăreau.

John Kaiser era afară, cu soția și copiii săi, în Prescott Valley, când a observat luminile, la Nord-Vest de ei. Acestea formau un model triunghiular și toate păreau a fi roșii, cu excepția celei din față, care era albă. În orașul Dewey, la 16 km Est de Prescott, șase persoane au văzut grupări luminoase, în timp ce mergeau cu mașinile pe autostrada 69.

Dosarele X, în Phoenix

Tim Ley, soția lui, Bobbi, fiul său Hal și nepotul, Damien Turnidge, au fost primii locuitori din Phoenix care au văzut luminile încă de când erau zburau peste Prescott Valley, la aproximativ 100 de km distanță. La început, li s- a părut că sunt cinci lumini distincte, în formă de arc, ca și cum ar fi fost pe un balon, însă curând și-au dat seama că acestea se deplasează înspre ei. În următoarele 10 minute, pe măsură ce distanța se micșora, au realizat că au forma unui V cu vârful înainte, cu câte două lumini pe fiecare latură și una în vârf. Obiectul a trecut chiar peste ei, la o distanță de numai câteva zeci de metri și era atât de silențios, încât părea că planează. În Glendale, o suburbie din Nord-Vestul orașului Phoenix, a fost văzut între 20:30 și 20:45.

Orson Welles a difuzat la radio o piesă care a băgat lumea în speriețiRăzboiul lumilor a fost un show radiofonic atât de realist încât americanii au crezut că o invazie reală a marțienilor avea loc în timp ce ascultau

Primul eveniment, a fost cel care se referă la un obiect în formă de V, care a traversat întregul stat, s-a derulat între 20:15 și 20:45. Pentru acest fenomen există explicații plauzibile, care spun că ar fi fost vorba de avioane. Mitch Stanley, de exemplu, un astronom amator, a studiat obiectul prin telescopul său și a spus că a văzut clar că era vorba de o formație de avioane. Totuși, afirmația sa nu explică de ce stelele dispăreau la trecerea obiectului, ca și cum ar fi fost un singur corp masiv și nici deplasarea sa silențioasă.

Bill Greiner, un șofer de camion, care ducea un transport de ciment înspre zona montană a declarat, după ce a văzut luminile deaspura orașului: „Nu voi mai fi niciodată la fel. Înainte de asta, dacă mi-ar fi spus cineva că a văzut un OZN, i-aș fi răspuns, da... și eu cred în Zâna Măseluță. Acum am cu totul altă viziune și poate că unt doar șofer de tir nătărău, dar am văzut ceva ce nu e din lumea asta.” Greiner a afirmat că luminile au staționat în zonă peste două ore.

Acesta constituie cel de-a doilea fenomen, reprezentat de apariția unui set de nouă lumini, deasupra orașului Pheonix, în jur de ora 10 seara. Acesta a fost mult mai pe larg prezentat în presă și datorită faptului că, spre deosebire de primul, au existat multe mai multe dovezi foto-video. A fost raportat de un număr mult mai mare de persoane, dintre care unii care văzuseră și obiectul în formă de V și au crezut inițial că e vorba de aceleași lumini.

Forțele Aeriene ale S.U.A au declarat că ceea ce au văzut martorii au fost rachete luminoase lansate în cadrul unor exerciții militare. Un pilot al Gărzii Naționale din Maryland, Lt. Col. Ed Jones, răspunzând la o întrebare din partea presei a confirmat că a zburat în acea noapte cu un avion care a lansat asemenea rachete. Rachetele militare pot fi văzute de la sute de kilometri, în condiții atmosferice bune. Comparații făcute ulterior au evidențiat anumite similarități între rachetele folosite de armată și cele văzute în 13 martie 1997 la Phoenix.

Pe de altă parte, adeptul teoriei OZN, Jim Dilettoso, afirmă că ar fi efectuat o analiză spectrală a fotografiilor și imaginilor video, care dovedește că acele lumini nu ar fi putut fi generate de nicio aparatură cunoscută de om.

Luminile au reapărut în 6 februarie 2007 și au fost filmate de studioul local de televiziune al Fox News. Oficialii militari au repus pe tapet explicația cu rachetele luminoase. La 21 aprilie 2008, luminile au fost din nou observate de locuitori din zona de Nord a orașului Phoenix. Conform martorilor, luminile au format o linie verticală, apoi s-au împrăștiat și s-au regrupat în formă de diamant. Tony Toporek vorbea cu vecinii săi în acea seară, pe la ora 8, când a văzut luminile apărând. A fugit să își ia cameraa video și a reușit să le înregistreze. Un alt locuitor a afirmat că, la scurt timp după apariția luminilor, a văzut trei avioane cu reacție deplasându-se spre ele. Cei de la baza militară au negat orice activitate a forțelor aeriene în zonă. Au urmat declarații ale unor localnici care, sub protecția anonimatului, au afirmat că ei înălțaseră niste baloane cu heliu la care au atașat rachete luminoase.

Luminile trec, întrebările rămân

În momentul producerii evenimentului, presa nu s-a înghesuit să îl relateze, apărând menționat în treacăt prin paginile ziarelor locale. Dar în 18 iunie 1997, USA Today a dedicat poveștii prima pagină, ceea ce a atras atenția întregii țări asupra fenomenului. Reportajul lor a fost urmat de materiale difuzate de rețelele de televiziune ABC și NBC. Cazul a aprins imaginația populară și a devenit unul dintre cele mai cunoscute din domeniul OZN. History Channel și Discovery Channel au realizat documentare pe această temă.

Abordarea oficială care e urmat imediat după apariția luminilor a fost cel puțin stranie. Guvernatorul statului Arizona, Fife Symington, a ținut o conferință de presă afirmând că „a găsit responsabilul pentru întregul incident”. L-a invitat în fața jurnaliștilor pe unul din consilierii săi, echipat în costum de extraterestru. Dar, în martie 2007, Symington a renunțat la varianta de stand-up comedy și a declarat că văzuse, în 1997, „un obiect de origine necunoscută”, dar că a preferat să nu facă publică informația la acel moment. Într-un interviu acordat publicației The Daily Courier, din Prescott, Arizona, Symington spunea, „Sunt pilot și cunosc aproape fiecare mașinărie de zbor. Era mai mare decât orice am văzut vreodată. Rămâne un mare mister. L-au văzut și alți oameni, persoane responsabile. „ Guvernatorul afirmase anterior că „nu puteau fi rachete pentru că erau prea simetrice”. Martorii afirmaseră că dimensiunea obiectului era mai mare decât a câtorva terenuri de fotbal la un loc.

Symington a mai declarat că ceruse explicații oficialilor din armată, dar niciunul nu avea o variantă coerentă cu privire la ceea ce se întâmplase. Frances Barwood, care în 1997 era consilier local și lansase o investigație despre incident a spus că din cei peste 700 de martori cu care a stat de vorbă, niciunul nu a fost intervievat de un reprezentant al guvernului.

Poate viitorul va aduce răspunsurile care ne lipsesc azi, în completarea acestui puzzle.

Referințe:

wikipedia.org

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept