27 iunie 1989

Prințesa Diana devine președinta Spitalului Royal Marsden

CaleidoscopMonica

Prințesa inimilor

Doresc să fiu regină în inimile oamenilor”. Aceasta era viziunea despre regalitate a Prințesei Diana, iar visul său s-a împlinit. A adus suflet în protocolul rigid al Casei Regale și speranță pentru cei cu care soarta nu a fost prea îngăduitoare. Deși presa vremii a exploatat slăbiciunile ei omenești poate mai mult decât s-ar fi cuvenit, Diana a rămas în amintirea unei lumi întregi ca o întruchipare a compasiunii și generozității. A fost implicată în sute de proiecte caritabile, dedicându-și cea mai mare parte a timpului consolării și sprijinirii celor bolnavi, nevoiași sau marginalizați. La 27 iunie 1989, Diana devenea președinta spitalui Royal Marsden, un centru medical dedicat tratării cancerului. Era doar una din numeroasele ipostaze în care „prințesa inimilor” va contribui la transformarea lumii într-un loc mai bun. Despre activitatea ei filantropică, Stephen Lee, directorul al Institute of Charity Fundraising Managers, spunea „A fost persoana cu cel mai mare impact pozitiv asupra proiectelor caritabile, din secolul XX”.

„Nu mă ghidez după regulile din cărți... Îmi urmez calea inimii, nu pe cea a rațiunii”.

În calitate de Prințesă de Wales, după căsătoria cu Prințul Charles, printre îndatoririle ei se numărau activitățile de binefacere, dedicate spitalelor, școlilor sau organizațiilor caritabile. Diana a făcut mult mai mult decât ceea ce îi cerea rangul. A transformat generozitatea în menirea vieții ei. Spre deosebire de alte capete încoronate sau vedete, pentru ea filantropia nu era o strategie de imagine. Chiar avea o aversiune față de statutul ei public și față de mediatizarea în exces. A găsit o cale de a-și utiliza celebritatea în scopuri nobile, pentru a reuși să o accepte. În 1991, avea 397 de angajamente oficiale în diverse proiecte și organizații caritabile. Prințesa s-a implicat intens în sprijinirea bolnavilor cu afecțiuni severe, dincolo de cele care intrau în mod obișnuit în atenția Casei Regale, cum ar fi SIDA sau lepra.

O înregistrare cu adevărat mare, piesa We Are the WorldLionel Richie, Michael Jackson, Quincy Jones și alți 40 de artiști au aprins lumina speranței pentru comunitățile din Africa cu piesa We Are the World

Prințesa și-a început activitatea în sprijinul bolnavilor afectați de SIDA încă din anii 1980. În 1989, a deschis Landmark Aids Centre, în Londra. Nu avea nicio reținere în a atinge pacienții diagnosticați cu SIDA deși, pe atunci, încă nu se știa sigur dacă boala este transmisibilă prin simplul contact fizic. Diana a fost prima reprezentantă a Casei Regale britanice care a intrat în legătură directă cu cei afectați de această maladie necruțătoare, pentru a da un exemplu de toleranță și umanitate tuturor. Dorind să promoveze includerea și acceptarea lor de către societate, Diana a declarat public: „SIDA nu îi face pe oameni periculoși. Le puteți strânge mâna și îi puteți îmbrățișa. Dumnezeu e martor că au nevoie de asta. Mai mult, puteți să îi acceptatți în preajma voastră”.

Prințesa Diana în vizită la spital

Spre dezamăgirea prințesei, regina-mamă nu era la fel de deschisă și nu a susținut acest tip de activități caritabile, afirmând că Diana ar trebui să se implice „în ceva mai agreabil”. Diana și-a văzut însă de misiunea care simțea că o reprezintă și a deschis, în 1990, la Washington, Grandma's House, un cămin pentru copiii și tinerii cu SIDA. Era, de asemenea, președinta National AIDS Trust. În 1991, a făcut un gest care a avut ecouri în întreaga lume, îmbrățișând public un bolnav, în timpul vizitei la spitalul din Middlesex.

Diana a vizitat centrele care funcționau în Londra și care ofereau asistență, sprijin și tratament celor cu HIV. Ulterior, a inițiat și a derulat campanii de strângere de fonduri pentru cercetări în vederea găsirii unor terapii mai eficiente împotriva acestei boli.

Un lider care a arătat culoarea libertății în Africa de SudNelson Mandela a petrecut 27 de ani în închisoare, pentru a elibera Africa de Sud din lanțurile apartheid-ului

În 1997, Diana a efectuat o vizită în Africa de Sud, unde s-a întâlnit cu președintele Nelson Mandela. Cei doi intenționau să reunească două organizații, ambele implicate în ajutorarea copiilor bolnavi de SIDA. Din păcate, dipariția prematură a prințesei a amânat punerea în practică a proiectului.

Prințesa Diana și Nelson Mandela

„Să ajut oamenii în suferință este o bună și esențială parte a vieții mele, este destinul meu”.

Din dorința de a contribui la diminuarea suferinței umane, Prințesa Diana a acceptat să patroneze organizația HALO, implicată în înlăturarea urmelor lăsate de război și, în special, a minelor anti-personal, care provocau numeroase victime, după încheierea conflictelor. În ianuarie 1997, pozele care o înfățișau pe Diana, în ținută de protecție, cu cască și jachetă, în timp ce vizita un câmp de mine din Angola, au făcut înconjurul planetei. A fost acuzată că duce o campanie cu implicații politice, dar în ciuda criticismului, ea a reușit să tragă un semnal de alarmă pe plan internațional cu privire la pericolul pe care îl reprezintă minele. În iunie 1997, a ținut un discurs la o conferință dedicată acestui subiect, în fața membrilor Royal Geographical Society și a călătorit la Washington, pentru a ajuta la promovarea campaniei derulate de Crucea Roșie americană, tot pe tema minelor. Între 7 și 10 august 1997, cu doar câteva zile înainte de a muri, a vizitat Bosnia și Herzegovina, alături de membri ai Landmine Survivors Network.

Printesa Diana în Angola - campanie mine anti-personale

Munca ei a contribuit decisiv la semnarea Tratatului de la Otawa, prin care aceste instrumente ale morții erau interzise. La aprobarea actului normativ prin care și Marea Britanie se alătura efortului internațional de a pune capăt utilizării minelor, Secretarul de Stat pentru Afaceri Externe, Robin Cook, a adus un omagiu eforturilor depuse de Diana pentru obținerea acestui consens: „Subliniem imensa constribuție pe care Diana, Prințesă de Wales a adus-o la reducerea victimelor omenești provocate de minele anti-personal. Cel mai frumos omagiu adus muncii ei este votarea acestui act, care va deschide calea spre interzicerea totală, la nivel global, a acestor arme”. La câteva luni după moartea Dianei, campania inițiată de ea împotriva minelor anti-personal a primit Premiul Nobel pentru Pace.

Robin Williams în centrul cercului marilor actori dispăruțiÎnvățământul poate fi distractiv și educativ în același timp? Robin Williams, în filmul Cercul poeților dispăruți, prin talentul său de mare actor, ne arată că e posibil.

„Oriunde văd suferință, acolo vreau să fiu și să fac tot ce pot.”

Diana a considerat că e necesară o implicare mult mai activă în problemele care marcau oamenii și societatea la un nivel profund și dureros. Pentru a susține eforturile dedicate luptei împotriva cancerului, a acceptat președinția organizației care se ocupa de spitalul Royal Marsden, specializat în tratamente oncologice.

Prințesa Diana la o licitație pentru strângere de fonduri

Ulterior, după celebra licitație de la New York, în cadrul căreia s-au colectat milioane de dolari din vânzarea ținutelor de gală ale prințesei, o parte din bani au fost direcționați înspre această unitate medicală. În 1996, a mers la Chicago, în calitate de președinte a Royal Marsden Hospital, pentru a participa la un eveniment dedicat strângerii de fonduri pentru cercetări în domeniul oncologiei. Datorită prezenței și implicării ei, s-au adunat mai mult de 1 milion de lire sterline. În luna septembrie a aceluiași an, a participat la un dineu la Casa Albă, reprezentând Centrul de Cercetări în Domeniul Cancerului Mamar Nina Hyde.

Grace Kelly, o fată frumoasă care și-a găsit prințul din visNunta lui Grace Kelly cu prințul Rainier de Monaco pare desprinsă din povești, chiar și astăzi, fiind o sursă de inspirație pentru cupluri din lumea întreagă

Centrul Children with Leukaemia a fost inaugurat de Prințesa de Wales în memoria a doi copii, frați, răpuși de necruțătoarea boală. Întâlnirea pe care Diana a avut-o cu familia copiilor a marcat-o profund și i-a ajutat să demareze activitatea centrului dedicat micuților cu această afecțiune. Prințesa a finanțat activitățile din cadrul centrului, până la finalul vieții ei.

Prințesa Diana în Indonezia

Diana a susținut activitatea Centrepoint, o organizație care încerca să combată efectele sărăciei și oferea sprijin celor lipsiți de adăpost. Prințesa a acordat atenție în special tinerilor confruntați cu aceste probleme, vorbea adesea în numele lor și afirma frecvent că „merită un start decent în viață. Noi ca membri ai societății, trebuie să ne asigurăm că tinerii - care reprezintă viitorul - au parte de șansele pe care le merită”. Diana avea obiceiul de a-și lua și copiii, pe micii prinți William și Harry, în vizitele private pe care le făcea la Centrepoint, insuflându-le aceleași valori după care s-a condus și ea. Prințul William asigură, în prezent, patronajul acestei organizații caritabile.

Turning Point, o organizație înființată în 1964, pentru a-i ajuta pe cei care luptau cu dependența de alcool sau de droguri și pe cei cu probleme psihice, a intrat sub oblăduirea prințesei în 1987. Aceasta vizita în mod regulat centrul în care se asigurau terapiile și discuta cu cei asistați. Într-un discurs din 1990, Diana afirma: „E nevoie de profesionalism, pentru a convinge o societate sceptică să accepte din nou în mijlocul ei acele persoane diagnosticate cu psihoză, nevroze și alte afecțiuni pentru care cei din perioada victoriană considerau că e nevoie de izolare”.

În ciuda problemelor de protocol pe care le presupunea o călătorie într-o țară musulmană, ea a mers în Pakistan, pentru a vizita un centru de reabilitare a foștilor dependenți de droguri.

Consumul de droguri, un pericol care poate amenința viața oricuiDespre adevărata față a dependenței de droguri, așa cum a fost trăită de un consumator de heroină, care a reușit să renunțe, cu prețul dureros al libertății

Unele din proiectele atât de dragi Prințesei Diana sunt azi duse mai departe de copiii ei, pe care i-a iubit atât de mult și cărora le-a cultivat dragostea de oameni, care i-a fost reper și obiectiv suprem în viață. Moștenirea ei trece dincolo de timp și a schimbat din temelii modul în care celebritatea poate fi pusă în slujba umanității.

Referințe:

wikipedia.org nytimes.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept