29 octombrie 1967

Expo ’67 își închide porțile

CaleidoscopMonica

O expoziție care a rupt gura târgului

Expoziția Internațională și Universală din 1967 (Expo 67 pentru prieteni) este considerată cea mai grozavă reușită expozițională din secolul XX. Din 27 aprilie, până în 29 octombrie, orașul Montreal, din Canada a fost gazda celor 62 de națiuni participante la acest mozaic al realizărilor umane. Dacă ar fi existat rețele sociale, s-ar fi văzut că aici a fost stabilit un număr record de vizitatori: peste 500.000 de check-in-uri în a treia zi a târgului.

Din Rusia în Canada

Expo 67 a marcat și centenarul Canadei, ca stat. Planul inițial fusese ca expoziția să fie organizată la Moscova, pentru a aniversa 50 de ani de la Revoluția rusă, însă sovieticii, din motive necunoscute (poate că nu doreau să expună realizările lumii capitaliste) au renunțat, iar Canada a fost aleasa.

Rețeta supraviețuirii în Epoca CeaușescuEpoca în care România a fost condusă de cuplul Ceaușescu, ne-a lăsat amintiri triste, dar și multe glume, prin care oamenii încercau să își facă viața mai ușoară

Cu toate că era ce am numi azi o lovitură de imagine, canadienii nu au fost entuziasmați de perspectiva unei asemenea manifestări. Spre norocul lor, primarul din Montreal, Jean Drapeau, era un tip hotărât să ducă proiectul la bun sfârșit și a angajat o echipă cu ajutorul căreia a reușit să depășească toate obstacolele politice, sociale, economice și organizatorice. Au reușit chiar să contrazică o analiză computerizată care arăta că este imposibil să termine totul la timp.

Expo” 67 Montreal (sursă imagine)

După ce expoziția s-a închis, în octombrie 1967, locul și pavilioanele au rămas în continuare funcționale ca spații expoziționale, sub denumirea „Omul și lumea sa” (Man and His World), pe timp de vară, din 1968, până în 1984. În acest interval, pavilioanele, care nu fuseseră construite ca să dureze în timp, s-au deteriorat și au fost apoi demolate. Zonele respective sunt azi folosite ca locuri de parcare sau terenuri de agrement.

Pavilionul american - un impresionant dom geodezic proiectat de Buckminster Fuller (sursă imagine)

Cifre de expoziție

Pentru a ne face o idee mai clară cu privire la amploarea evenimentului, iată câteva cifre relevante:

  • Costurile totale ale expoziției s-au ridicat la 1.000.000.000 $
  • Națiuni participante: 62
  • Număr total de vizitatori: 50.306.648
  • Suprafața ocupată: peste 350 de hectare
  • Prețurile biletelor: 2,50$/zi (pentru adulți) și 1,25$/zi (pentru copii)

Cascada Niagara a avut probleme la debit cu furnizorul din lacul ErieCascada Niagara, celebră pentru spectaculoasa ei cădere de apă, a avut în istorie sa un moment de cumpănă, când gheața a blocat râul care o alimentează

Cu copiii, la o bere

50 de membri ai Asociației Berarilor din Canada și-au unit forțele să creeze un întreg complex de berării, oferind o selecție de 67 de sortimente lichide și o mare varietate de mâncăruri, având berea printre ingrediente și servite în cele 400 de restaurante din pavilionul în formă de butoi.

Expo 67, Pavilionul canadian (sursă imagine)

Sună grozav, iar ca părinții să își poată savura liniștiți delicatesele, a fost amenajată o zonă dedicată copiilor, în interiorul pavilionului cu berării. Un teatru de păpuși cu 200 de locuri oferea spectacole celor mici de-a lungul întregii zile. Asta da, ieșire în familie!

Expo 67, Pavilionul francez (sursă imagine)

Omuleți galbeni pe străzi

Fără legătură cu extratereștrii, făceau o treabă cât se poate de pământeană și, mai ales, absolut necesară. Asigurau curățenia pe străzile din Montreal. Puteau fi văzuți patrulând pe tricicletele lor, îmbrăcați tot timpul în galben și colectând gunoaiele aruncate prin oraș.

Careu de ași

O regină, un împărat, un președinte și un star jazz au fost la Expo 67, alături de multe alte celebrități. Regina Elisabeta a II-a, Robert și Jacqueline Kennedy, împăratul Etiopiei, Haile Selassie, Thelonius Monk, Grateful Dead și Jefferson Airplane s-au numărat printre vizitatori.

Ed Sullivan a transmis emisiuni live de la Expo 67, avându-i ca invitați și pe cei din trupa The Supremes.

O insulă în plus

Înainate de Expo 67, Ile Sainte-Hélène era mult mai mică, iar Ile Notre-Dame nici măcar nu exista. Cum a fost posibil? Ei bine, organizatorii expoziției s-au dovedit foarte creativi.

Realizând că insula existentă, Ile Sainte-Hélène, nu e destul de mare pentru a găzdui cele 850 de pavilioane și clădiri care urmau să fie amenajate, s-a luat decizia ca insula să fie extinsă. Folosind 28 de milioane de tone de pământ excavat la construirea rețelei de metrou, insula existentă a fost extinsă, iar insula Notre-Dame a fost efectiv construită de la 0.

Vedere de ansamblu - Expo ”67 (sursă imagine)

Expo 67 - n-ai bani, n-ai griji

Organizatorii au fost conștienți că proiectul expoziției nu va fi profitabil, din punct de vedere financiar, urmând să le creeze un deficit bugetar destul de serios. Însă, deși previziunile au fost sumbre, realitatea s-a dovedit mai roz: paguba a fost de „doar” 200 de milioane de dolari, deși s-au estimat pierderi mai mari.

Expo ”67, Pavilionul URSS (sursă imagine)

Gazde primitoare

250 de femei, din 60 de națiuni diferite, aveau sarcina de a juca rolul de „hostess”, cu o uniformă obligatorie ce includea o fustă mini și o pălărioară chic. Nu erau doar de decor, majoritatea vorbeau câteva limbi străine și toate au fost instruite timp de 2 săptămâni, învățând cum să prezinte cât mai atractiv expoziția și pe ele însele. Se pare că aceste cursuri au fost încununate de succes, deoarece fetele au rămas în memoria colectivă, în timp ce de ghizii-bărbați, 30 la număr, nu își mai amintește nimeni.

Podul suspendat Golden Gate, o minune de milioane... de dolariGolden Gate din San Francisco este un pod peste strâmtoarea care iese în Oceanul Pacific și un simbol al acestui oraș american

Cu plusuri și minunsuri, Expo 67 rămâne un eveniment memorabil, care a înlăturat frontierele dintre oameni, țări și realizări.

Referințe:

mtlblog.com wikipedia.org

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept