25 martie 1967

Martin Luther King Jr. pornește la luptă împotriva războiului

CaleidoscopMonica

Întotdeauna e timpul potrivit să faci ceea ce e corect”.

O zi potrivită pentru a protesta împotriva absurdității războiului a fost și data de 25 martie 1967. Pastorul Martin Luther King Jr. a considerat că e timpul să demonstreze pașnic împotriva violenței și a făcut acest lucru în fruntea a 5.000 de oameni, la Chicago. În discursul rostit cu acest prilej, arăta că războiul din Vietnam „e o blasfemie la adresa tuturor principiilor susținute de America”. Martin Luther King Jr. (1929-1968), pastor baptist și activist social, a jucat un rol cheie mișcarea americană pentru drepturile civile. Inspirat de mari susținători ai luptei non-violente, precum Mahatma Gandhi, King a cerut egalitate pentru cetățenii americani de culoare, pentru cei dezavantajați de sistemul economic și de justiție. A fost strategul unor evenimente precum Boicotul autobuzului din Montgomery sau Marșul de la Washington, care au condus la adoptarea unor acte normative fundamentale: Civil Rights Act din 1964 și Voting Rights Act din 1965. A primit Premiul Nobel pentru Pace în 1964.

Rolul educației este de a ne învăța să gândim profund și critic. Inteligență plus caracter - acesta e adevăratul scop al educației”.

În cazul lui Martin Luther King, educația și-a atins scopul cu brio, formând o personalitate care a dat dovadă atât de inteligență, cât și de caracter. Cel de-al doilea copil al pastorului Martin Luther King Sr. și al Albertei Williams King, învățătoare, Martin Luther King Jr. s-a născut la Atlanta, în Georgia. Elev eminent, King a urmat cursurile învățământului public, pe acea vreme segregat, având școli separate pentru copiii albi și cei de culoare.

Segregarea a divizat societatea americană (sursă imagine)

La 15 ani, a fost admis la Colegiul Morehouse, unde a studiat medicina și dreptul. Deși nu avea intenția de a urma cariera de pastor a tatălui său, și-a schimbat părerea, sub influența profesorului său, dr. Benjamin Mays, un reputat teolog și militant pentru egalitate rasială. După absolvirea colegiului, King a intrat la Seminarul Teologic Crozer din Pennsylvania, unde a obținut diploma în teologie, o bursă de merit și a fost ales lider al clasei sale, alcătuită în mare parte din tineri albi. După câțiva ani, și-a susținut și teza de doctorat, în domeniul teologiei sistematice. S-a căsătorit cu Coretta Scott și s-au stabilit în Montgomery, Alabama. Aici, King a devenit pastorul Bisericii Baptiste Dexter Avenue.

„Nedreptatea de oriunde e o amenințare pentru dreptatea de pretutindeni”.

La un an după ce familia King se stabilise în Montgomery, orășelul marcat de separatism rasial a devenit epicentrul mișcării pentru drepturile civile, încurajate și de decizia din 1954 a Curții Supreme. În cazul Brown vs. Consiliul Educației din Topeka se stabilise că separarea elevilor în funcție de culoarea pielii e neconstituțională, drept pentru care orice discriminare rasială putea fi considerată neconstituțională.

La 1 decembrie 1955, Rosa Parks, secretară a Asociației Naționale pentru Progresul Persoanelor de Culoare, a refuzat să își cedeze locul din autobuz unui cetățean alb și a fost arestată. Activiștii au coordonat un boicot al autobuzelor, timp de 381 de zile, punând o puternică presiune economică asupra sistemului public de transport și a celui comercial. L-au ales pe Martin Luther King Jr. drept lider și purtător de cuvânt.

King, puternic influențat de Mahatma Gandhi și de activistul Bayard Rustin, a intrat în atenția opiniei publice naționale, prin ideile sale referitoare la o formă organizată de rezistență non-violentă. În același timp, a devenit o țintă pentru extremiștii care susțineau supremația rasei albe și care i-au atacat locuința cu petarde incendiare.

Mahatma Gandhi sare pașnic la protestÎn India, Mahatma Gandhi a zguduit temelia Imperiului Britanic cu un drob de sare și multă înțelepciune, într-un memorabil protest pașnic

Încurajat de succesul obținut prin boicotul autobuzului, în 1957, împreună cu alți militanți, a pus bazele Conferinței Liderilor Creștini din Sud (SCLC). Obiectivul principal era obținerea egalității depline pentru cetățenii de culoare, prin metode pașnice, iar motto-ul sub care acționau era: „Nici un fir de păr din capul vreunei persoane nu trebuie să se clintească”. Va rămâne liderul acestei organizații până la moartea sa.

„Întunericul nu poate înlătura întunericul; doar lumina poate face asta. Ura nu poate înlătura ura; doar iubirea poate face asta”.

Ca președinte al SCLC, Martin Luther King Jr. a călătorit prin țară și prin lume, susținând conferințe pe tema protestelor non-violente și drepturilor civile. A avut întâlniri cu lideri religioși, politici și activiști de marcă. În timpul unei călătorii în India, a avut prilejul să întâlnească membri ai familiei lui Gandhi și adepți ai acestuia. În scrierile sale, King îl numea pe Mahatma Gandhi „lumina călăuzitoare a metodei noastre non-violente de schimbare socială”.

În 1960, King, împreună cu familia, s-a mutat la Atlanta, unde a început să oficieze alături de tatăl său. Și-a continuat activitatea de militant, iar gruparea condusă de el a devenit un jucător-cheie în bătăliile cruciale care s-au dat pentru drepturile civile, în perioada anilor '60. Filozofia lor non-violentă a fost pusă la grea încercare, în timpul campaniei de la Birmingham din 1963. Activiștii au organizat boicotări, proteste și marșuri într-unul din cele mai segregate orașe americane. La 12 aprilie, King a fost arestat pentru implicarea lui în manifestații și a redactat manifestul „Scrisoare din închisoarea Birmingham”, o pledoarie pentru acțiunile pe care le desfășura pentru obținerea echității sociale.

„Cred că adevărul neînarmat și iubirea necondiționată vor avea ultimul cuvânt. De aceea, binele învins temporar e mai puternic decât răul triumfător”. (fragment din discursul rostit de Martin Luther King la primirea Premiului Nobel pentru Pace, în 1964).

Dalai Lama, reîncarcarnarea zeului compasiunii în budhismCel de-al 14-lea Dalai Lama este un personaj charismatic, un lider spiritual foarte iubit și apreciat în întreaga lume.

Martin Luther King Jr. a continuat să lucreze alături de alte grupări civile și religioase, pentru organizarea Marșului de la Washington pentru slujbe și libertate, o manifestație pașnică, menită să atragă atenția supra nedreptăților cu care comunitatea afro-americană încă se confrunta. La 28 august 1963, între 200.000 și 300.000 de participanți au fost prezenți la ceea ce a fost apreciat drept un moment de răscruce în istoria luptei pentru drepturile civile și factorul care a determinat adoptarea Civil Rights Act în 1964.

Martorii discursului memorabil I have a Dream (sursă imagine)

Marșul a culminat cu faimosul discurs al lui King, „I Have a Dream”, un emoționant apel la pace și egalitate, considerat de mulți o capodoperă a retoricii. Pe treptele de la Memorialul Lincoln (dedicat președintelui care abolise sclavia cu un secol înainte), și-a împărtășit viziunea asupra viitorului: „Am un vis, că cei patru copii ai mei, într-o bună zi, vor fi parte a unei națiuni care nu îi va judeca după culoarea pielii, ci după caracterul lor”.

Discursul i-a adus celebritatea în țară și în lume, a fost numit omul anului și a devenit cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

În primăvara anului 1965, prestigiul de care se bucura King a atras atenția comunității internaționale asupra violențelor care au izbucnit între segregaționiști și cei care demonstrau pașnic în Selma, Alabama. Transmise de televiziuni, scenele au determinat mulți suporteri să se adune la Selma și să participe la un marș până în Montgomery. Demonstrația a fost condusă de King și susținută de președintele Lyndon Johnson, care a trimis trupele federale pentru a menține ordinea. În august, Congresul a aprobat Voting Rights Act, care acorda dreptul la vot tuturor cetățenilor afro-americani.

Lyndon B. Johnson și Robert F. Kennedy, alături de liderii mișcării pentru drepturi civile (sursă imagine)

„Adevărata valoare a omului nu se vede în condiții de bunăstare și confort, ci în vremuri de schimbări și controverse”.

Evenimentele din Selma au adâncit controversele dintre Martin Luther King Jr. și radicalii tineri, care nu mai agreau metodele lui non-violente și dorința de a crea un cadru legal pentru obținerea drepturilor civile. King și-a lărgit tematica și a început să abordeze și subiecte precum războiul din Vietnam și efectele lui nocive asupra societății. În 1967, King și SCLC au demarat un program ambițios, cunoscut drept „Campania celor săraci”, care includea și un marș cu participare masivă, până în capitala țării.

În seara zilei de 4 aprilie 1968, King a fost împușcat mortal, când stătea pe balconul camerei sale de hotel din Memphis, unde venise pentru a susține o grevă a muncitorilor din salubritate. În semn de protest față de acest act absurd și nedrept, o serie de greve au fost declanșate în toată țara, iar președintele Johnson a declarat o zi de doliu național. Principiile sale au rămas, însă, vii și au continuat să lucreze peste ani, activitatea lui și fiind și azi o sursă de inspirație pentru toți militanții din domeniul drepturilor civile.

Barack Obama, cel mai cool președinte americanBarack Obama, primul președinte de culoare al SUA, s-a dovedit un personaj foarte simpatic, care a umanizat Casa Albă și clasa politică

Etern valabile sunt și cuvintele în care a crezut: „Fii un arbust, dacă nu poți fi copac. Dacă nu poți fi autostradă, fii o cărare. Dacă nu poți fi soare, fii o stea. Succesul sau eșecul nu sunt date de mărime. Fii cel mai bun în ceea ce faci.

Referințe:

history.com history.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept