25 mai

Ziua Africii

CaleidoscopAdina

Libertate la negru, pentru zile albe

Ziua Africii, sau Ziua Unității Africane este sărbătorită anual la 25 mai și marchează fondarea Organizației Unității Africane, în 1963. Atunci, liderii din 30 de țări (din totalul celor 32 de state independente de pe teritoriul continentului) s-au reunit la Addis Abeba (Etiopia), semnând actul constitutiv al acestui organism. Organizația Unității Africane, (OUA), devenită, în 2002, Uniunea Africană, a luat naștere din dorința țărilor membre de a susține schimbarea pozitivă, libertatea și independența, atât de necesare în majoritatea regiunilor de pe continent.

De ce (nu) Africa?

Pentru că e altfel, specială, fascinantă - uneori obositor de fascinantă! Își păstrează tradițiile și obiceiurile, reușind, în același timp, să se globalizeze: acolo unde nu există apă curentă și electricitate, cu siguranță există Coca Cola. Care, de altfel, a reușit să colonizeze Africa, mai eficient decât au făcut-o englezii sau francezii.

UNICEF, îngerul păzitor al copiilorCopiii sunt primii care resimt efectele faptelor necugetate ale adulţilor, iar UNICEF luptă cu maturitate pentru apărarea celor mici

Pentru că unii togolezi vorbesc românește cu un pur și frumos accent ardelenesc, de pe vremea studiilor la Cluj, în perioada comunistă; pentru că africanii nu mă întreabă de Dracula, ci de Hagi; pentru că sunt toleranți și lipsiți de stres; pentru că au timp - și dacă nu au, își fac! - să te întrebe ce mai faci, oprindu-se un minut cu tine, și nu o fac doar de conveniență; pentru că se solidarizează într-un mod incredibil, atunci când e vorba de un deces, o pierdere, un accident. Pentru că atunci cand un copil rămâne orfan, comunitatea se ocupă de el în mod automat și firesc, fără birocrație și complicații. Pentru că aici, copiii se joacă fericiți cu o minge scâlciată, o banală sticlă de plastic, o păpușă fără o mână sau un picior și nu fac isterii, pentru că nu au ultimul joc de Lego sau Play Mobil.

Africa

Pentru că apreciază atunci cand li se oferă ceva, pentru că acel ceva, cât de mic, înseamnă mult pentru ei. Pentru că sunt capablili să găsească soluțiile cele mai ingenioase și neașteptate, acolo unde restul lumii „civilizate” nu mai vede nicio ieșire. Da, din acest punct de vedere, africanii sunt balcanici. Sau invers. Pe scurt, fac ce noi nu facem. Sau am uitat cum să facem, pentru că suntem prea grăbiți, stresați, obosiți sau avem mult prea mult și nu ne mai bucuram de puțin.

O înregistrare cu adevărat mare, piesa We Are the WorldLionel Richie, Michael Jackson, Quincy Jones și alți 40 de artiști au aprins lumina speranței pentru comunitățile din Africa cu piesa We Are the World

Africa, la cald

De ce (nu) Africa: pentru că e relaxant să fii lipsit de stress, dar nu atât de mult încât să ți se pară normal să aștepți ore întregi, pentru că, deși ai stabilit o întâlnire la 2, partenerul tău african vine, fără grabă, la 4. Da, atitudinea de Moromete e amuzantă uneori, dar nu atunci când e vorba de o muncă ce așteaptă să fie făcută sau terminată. Da, se solidarizează și se ajută necondiționat, dar prietenii de azi, pot deveni într-o clipă dușmanii de mâine. Așa cum a fost în Kenya, în 2008, când, peste noapte, vecinii și prietenii de-o viață s-au masacrat reciproc cu macetele, pe motive etnice. Da, sunt toleranți, uneori mult peste limită, așa cum a fost în Benin, unde după ani de dictatură, l-au ales ca președinte, la primele alegeri democratice... pe fostul dictator.

Africa

Sunt prietenoși și ospitalieri, dar asta nu înseamnă că nu sunt rasiști, chiar ei între ei. Senegalezii se consideră Bounty (negrii pe dinafară, albi pe dinăuntru) și țin să demonstreze asta celorlalți africani, o atitudine uneori nu lipsită de aroganță. Da, copiii sunt fericiți în lumea lor, pentru că nu au cum să viseze la lucruri despre care nu știu că există, dar lipsa accesului la educație are consecințe grave pe termen lung. Da, găsesc soluții ingenioase, dar uneori în detrimentul lor, așa cum e în Nigeria, unde au inventat un manual de fraudat alegerile. Da, sunt capabili de realizări impresionante, construcții masive - cea mai mare basilică din lume se găsește în Coasta de Fildeș, într-un oraș cu nume greu de pronunțat - Yamoussoukro - dar au o problemă mare în a menține ceea ce realizează.

Africa

O porție de Africa, cu de toate

Africa nu e ca la televizor. Nu e doar safari, animale, cascade și triburi de masai, dar nici nu se reduce la mizerie, slamuri, hoți și profitori. Nu e doar Africa voluntarilor religioși care, după câteva luni pe continent, se întorc acasă cu câteva sute de poze cu copii săraci, lăsând în urma lor un gol de afecțiune. Nu e doar cea a chinezilor care au înlocuit colonizarea „tradițională” cu una economică și de infrastructură. Nu e doar Africa vânătorilor, care își postează trofeele pe Facebook. Nu e nici mizeria din Somalia și nici luxul din lojele Sud Africane. Egiptul și Namibia, deși ambele țări africane, sunt la fel de diferite ca Ucraina de Elveția, ambele țări europene.

Africa

Africa e diversă și diversificată. Si mai ales, Africa nu e neagră. E colorată la propriu și la figurat.

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept