18 decembrie 1958
se lansează SCORE, primul satelit de comunicații din lume
SCORE iese în decor
Cape Canaveral, 18 decembrie 1958, 23:02:00 UTC. Tipul misiunii: comunicații. Racheta Atlas-B 10B poartă în decorul extra-terestru primul satelit de comunicații al omenirii: SCORE. Acesta a trecut cu brio primul test al unui releu de comunicații în spațiu și a dovedit că Atlas se prezintă onorabil ca vehicul de lansare. A avut parte și de o campanie de PR, prin vocea președintelui american în exercițiu, Dwight D. Eisenhower, care a utilizat noua tehnologie pentru a-și transmite mesajul de Crăciun.
Câștigător la SCOR(E)
Proiectul a fost realizat în 6 luni, fiind prima misiune îndeplinită a nou-createi agenții ARPA (Advanced Research Projects Agency), conduse de Roy Johnson. Echipa a dovedit că un grup restrâns de cercetători dedicați, cu specializări diverse, reprezintă modalitatea optimă de a obține rezultate remarcabile în cursa spațială care se afla în plină desfășurare pe plan mondial.
Korolev, mintea genială din spatele zborului cosmic al lui Iuri GagarinIuri Gagarin a fost primul om care a zburat în spațiu, la bordul navetei Vostok, deschizând drumul cosmic pentru întreaga omenire
Pachetul de servicii oferite de SCORE a fost conceput și realizat de Kenneth Masterman-Smith, un cercetător militar în domeniul comunicațiilor, împreună cu alți specialiști din cadrul armatei SUA, la Fort Monmouth, New Jersey. Întregul proiect a fost dus la bun sfârșit în mare secret, astfel încât doar 88 de oameni știau de existența sa. Înainte ca SCORE să fie lansat, 53 de membri ai echipei de cercetare au fost informați că proiectul a fost anulat și li s-a cerut să nu menționeze nimic nimănui despre tot ce au făcut. Strategia i-a determinat pe ceilalți 35 să considere că participă la o lansare de probă a rachetei Atlas. Cu o seară înainte de lansare, totuși, amiralul John E. Clark, directorul adjunct al ARPA, a fost întrebat, în cadrul unei conferințe de presă, dacă neagă faptul că vocea președintelui fusese înregistrată pentru experiment, iar răspunsul lui a fost „Nu”.
SCORE urmărea două obiective tehnice majore. În primul rând, să demonstreze că racheta Atlas, de 100 de ori mai mare decât orice alt satelit american lansat anterior, se poate înscrie pe orbită. În al doilea rând, să testeze posibilitatea de a prelua semnale, prin partea superioară a atmosferei, de la o stație de pe Pământ și de a le retransmite către altele. Amplificatorul de semnal instalat pe satelit avea rolul de a prelua semnalul, de a-i potența puterea și de a-l transmite mai departe. În cadrul experimentului, au fost utilizate atât semnale în timp real cât și mesaje înregistrate. Rezultatele au marcat un moment de cotitură în domeniul comunicațiilor, dovedind că sateliții pot transmite mesaje între puncte situate în orice zone de pe Pământ, indiferent de distanțe.
Alfabetul în Cod MorseAlfabetul Morse este un cod care transpune litere și cifre în puncte și linii, oferind posibilitatea de a le transmite la distanță, sub formă de semnale
Două seturi identice de echipament au fost instalate pe partea frontală a satelitului SCORE. Patru antene au fost montate, fiind aliniate cu suprafața rachetei, două pentru recepție și două pentru transmisie. Echipamentul mai includea două casetofoane pentru înregistrare, cu o capacitate de patru minute. Oricare din cele patru stații localizate în Sudul Statelor Unite putea să dea comanda de redare, pentru a transmite mesajele înregistrate sau comanda de înregistrare, pentru a prelua și arhiva mesajul. Faptul că au existat două seturi identice de echipament s-a dovedit o precauție de neprețuit, având în vedere că unul din casetofoane s-a defectat și nu a putut fi utilizat în timpul misiunii, care a durat 12 zile.
Comunicații la înălțime
Un satelit de comunicații reprezintă un satelit artificial, care preia și amplifică semnalele radio de telecomunicații. Creează un canal de comunicații între un transmițător-sursă și receptori situați în diferite puncte de pe Pământ. Terra are peste 2.000 de asemenea sateliți, folosiți de organizații guvernamentale și non-guvernamentale, în domenii precum: telefonie, televiziune, radio, internet, aplicații militare etc.
Raza laser, o idee luminoasă și sănătoasăLaserul, o invenție născocită de mai multe minți luminate, pentru a lumina lumea modernă, de la tainele corpului uman până la misterele spațiului cosmic
Comunicațiile fără fir utilizează undele electromagnetice pentru a transporta semnalele. Aceste unde necesită orizont vizual între punctul de pornire și destinație, așadar nu pot acționa dincolo de curbura Pământului. Scopul satelitului de comunicații este de a prelua semnalul și de a-l retransmite dincolo de această curbură, oferind capacitatea comunicării mesajelor între zone situate la foarte mare depărtare unele de altele.
Sateliții de comunicații folosesc o gamă largă de frecvențe radio și microunde. Pentru a evita interferențele, organizațiile internaționale au stabilit reglementări cu privire la frecvențele alocate diverșilor utilizatori.
Referințe: