19 aprilie 1956

nunta lui Grace Kelly cu prințul Rainier de Monaco

CaleidoscopMonica

A fost odată ca-n povești...

... o prea frumoasă fată, care și-a împlinit visul de a deveni actriță, după care a fost cerută în căsătorie de un prinț. Pare prima pagină a unei cărți de povești, dar este chiar una din paginile vieții trăite de Grace Kelly. Actriță împotriva dorinței familiei sale, adorată la Hollywood, a cucerit inima prințului Rainier de Monaco. Cununia lor religioasă, din 19 aprilie 1956, a fost și rămâne unul dintre cele mai strălucitoare evenimente ale secolului XX. Nunta celor doi este o sursă de inspirație pentru logodnicii din lumea întreagă, de la oameni obișnuiți până la cei cu sânge albastru. Inclusiv rochia Ducesei de Cambridge, de la nunta sa cu prințul William al Angliei, din 29 aprilie 2011, a semănat cu cea purtată de Grace Kelly. Prințul Rainier și-a împlinit astfel dorința mărturisită la o conferință de presă susținută în anul 1955, când a fost întrebat ce fel de soție ar alege, răspunsul lui fiind „Cea mai bună”.

Love story la nivel înalt

În 1955, Grace Kelly se afla la apogeul carierei, fiind o actriță care avea deja la activ un premiu Oscar, curtată de marii regizori ai vremii și iubită de public. A fost numită la conducerea delegației care urma să reprezinte Statele Unite la Festivalul de film de la Cannes, din aprilie 1955. În timpul șederii acolo, a fost invitată să participe la o sesiune foto cu prințul Rainier al III-lea, la Palatul Regal din Monaco. După o serie de amânări și complicații, se pare că Universul a conspirat, totuși, pentru întâlnirea lor. Pe vremea când l-a întâlnit prima oară pe prinț, Grace avea o relație cu actorul francez Jean-Pierre Aumont.

După întoarcerea în America, a început să lucreze la producția The Swan, în care, printr-o interesantă coincidență, juca rolul unei prințese. În același timp, a început o corepondență secretă cu prințul Rainier. În luna decembrie a acelui an, prințul a venit în America, într-o misiune prezentată drept „diplomatică”, însă au existat speculații că venise în căutarea unei soții. Tratatul semnat cu Franța, în 1918 (ca urmare a crizei succesorale traversate de Monaco) stipula că, dacă familia regală nu producea un moștenitor, regatul ar fi intrat în custodia statului francez.

Așadar, prințul era unul dintre cei mai râvniți burlaci ai lumii și întrebările presei abordau adesea subiectul unei posibile căsătorii. Prințul își descrisese odată mireasa ideală astfel: „O văd cu părul lung fluturând în vânt, având culoarea frunzelor de toamnă. Ochii ei sunt albaștri sau violet, cu stropi de aur”. Nu știm dacă descria deja o scenă din filmele lui Grace Kelly, dar relația lor a fost tot timpul prezentată ca o poveste fermecată.

Festivalul de la Cannes, o istorie ca-n filmeFestivalul de film de la Cannes este un eveniment prestigios ce reunește profesioniști din lumea filmului de pe toate meridianele

Cert este că, în timpul așa zisei misiuni diplomatice, Rainier a petrecut trei zile cu Grace și familia ei, după care a lansat cererea în căsătorie, iar ea a spus DA. Totuși treburile nu sunt chiar așa simple când vine vorba de o nuntă regală. Pentru a încheia formalitățile, familia Kelly trebuia să ofere viitoarei prințese o „zestre” de două milioane de dolari, care ar fi acoperit costurile ceremoniei de nuntă. Din fericire, tatăl lui Grace, Jack Kelly, era un prosper om de afaceri, care și-a permis să achite această dotă piperată. Astăzi pare ciudat că Grace Kelly a trebuit să dea bani pentru a fi luată de soție, gândindu-ne că, mai degrabă, un bărbat ar fi dat oricât să o aibă. Însă nu te poți pune cu eticheta regală. Și cam ce inel de logodnă poate primi o fată atât de înzestrată (din toate punctele de vedere)? Unul ... pe măsură: un diamant de 10,47 karate, montat în platină. În perioada logodnei, Grace Kelly lucra la ultima peliculă în care avea să apară, High Society, o comedie muzicală. În film, interpreta un duet cu Bing Crosby (True Love) și își purta valorosul inel. Văzând impresionanta bijuterie, Bing Crosby a întrebat-o: „Ce piatră grozavă, ai scos-o chiar tu din mină?”

Inelul de logodnă (sursă imagine)

Nunta de aur

Data cununiei religioase a fost fixată pentru 19 aprilie 1956. Vestea a făcut senzație în lumea întreagă și era clar că această căsătorie avea să pună capăt carierei artistice a lui Grace. Pregătirile au fost foarte complicate. Palatul regal a fost complet zugrăvit și redecorat. La 2 aprilie, Grace și familia ei, domnișoarele de onoare și cățelul, împreună cu 80 de bagaje au urcat la bordul navei SS Constitution, având ca destinație Riviera franceză, într-o călătorie de opt zile. Aproximativ 400 de reporteri au solicitat și ei îmbarcarea, dar majoritatea au fost refuzați. Peste 20.000 de oameni au ieșit pe străzile din Monaco, pentru a o întâmpina pe viitoarea prințesă.

Ceremonia civilă (sursă imagine)

Codul lui Napoleon, care se aplica pe teritoriul principatului și regulile stabilite de Biserica Romano-Catolică cereau să se desfășoare două ceremonii: una civilă și una religioasă. Cununia civilă, care a durat 16 minute, a avut loc în Sala tronului din Palatul regal, la 18 aprilie 1956. A fost urmată de o recepție la care au fost invitați toți cetățenii din Monaco dornici să dea mâna cu proaspăta prințesă. La această recepție au participat aproximativ 3.000 de oameni. Cu acest prilej, au fost citite cele 142 de titluri oficiale pe care Grace Kelly le dobândea în urma căsătoriei. Bineînțeles că și la cununia civilă actrița a fost fermecătoare, în rochia de tafta roz pal, acoperită cu dantelă crem de Alencon.

Însă cireașa de pe tort a fost apariția de vis pe care și-a făcut-o la ceremonia cununiei religioase, de a doua zi. Rochia ei reprezenta un cadou din partea studiourilor MGM, fiind creația stilistei Helen Rose. (Prințul Rainier a permis celor de la MGM să filmeze toată nunta, în schimbul eliberării lui Grace de contractul pe care îl avea cu studiourile). La minunata piesă de îmbrăcăminte au muncit zeci de croitorese, vreme de șase săptămâni. A fost croită din 22 de metri de tafta din mătase, 90 de metri de voal de mătase și o dantelă de Bruxelles veche de 125 de ani. Peste toate aceste materiale prețioase, strălucea datorită celor 800.000 de paiete și 1500 de perle și strasuri cu care era împodobită. Pe cap avea o tocă Juliet, decorată cu perle, flori de portocal și un voal din tulle, lung de 80 de metri.

New Look, o revoluție în modă, marca Christian DiorColecția New Look, lansată de Christian Dior, a pornit o revoluție în modă și în promovarea eternului feminin, mereu fermecător

Mireasa purta un buchet de lăcrămioare și un volum al reverendului J.M. Lelen, Ghidul miresei: un manual al devotamentului catolic, cu Liturghia, ceremonia și binecuvântarea nupțială. Cartea era un cadou din partea un prieten al familiei Kelly și coperta a fost decorată cu perle. Au circulat zvonuri care spuneau că Grace ar fi purtat pantofi fără toc, pentru a nu fi mai înaltă decât soțul ei. În realitate, a avut pantofi cu tocul de 6 cm, iar unul din pantofi avea introdusă în interior o monedă de cupru, pentru noroc.

Grace Kelly pozează alături de domnișoarele de onoare înaintea cununiei religioase (sursă imagine)

Șase domnișoare de onoare o însoțeau. Rochiile acestora fuseseră create de designerul Joe Allen Hong, din tafta galbenă, acoperită cu organza din mătase, de aceeași culoare. Casa Creed a primit comanda de a crea un parfum special pentru această ocazie. Așa s-a născut Fleurissimo, folosit ulterior și de alte celebrități precum Jackie Kennedy și Madonna.

Ceremonia s-a desfășurat la Catedrala Saint Nicholas și a fost oficiată de episcopul Gilles Barthe. Se estimează că nunta a fost urmărită de peste 30 de milioane de telespectatori, find descrisă drept primul eveniment monden care a aruncat ratingul în aer.

Printre cei 700 de oaspeți se numărau personalități binecunoscute ale vremii: Aristotle Onassis, Cary Grant, David Niven și soția sa, Hjördis, Gloria Swanson, Ava Gardner, sultanul Aga Khan III, Gloria Guinness, Enid, Lady Kenmare, Daisy Fellowes, Etti Plesch, Lady Diana Cooper, Louise de Vilmorin, Loelia Lindsay, Conrad Hilton. Frank Sinatra a fost invitat, dar nu a venit. Regina Elizabeth a II-a a refuzat să participe, considerând că sunt prezente acolo prea multe staruri de cinema. 1.500 de reporteri, mai mulți decât toți cei care au relatat despre al doilea război mondial, au venit să surprindă desfășurarea evenimentelor.

Tortul de nuntă, înalt de șase etaje, era de un alb imaculat, pentru a pune în evidență rochia lui Grace. Era un cadou din partea chef-ilor de la Hotel de Paris, din Monte Carlo. Când tânăra pereche a tăiat tortul, cu sabia prințului, o pereche de porumbei albi au fost eliberați.

În aceeași noapte, prințul Rainier și prințesa Grace au plecat în luna de miere, o croazieră de șapte săptămâni prin Mediterana, pe yachtul lui, Deo Juvante II.

Viață de prințesă

Grace Kelly - ședință foto pentru promovarea filmului ”Rear Window” (1954) în regia lui Alfred Hitch (sursă imagine)

După căsătoria cu prințul Rainier, Grace a fost nevoită să își abandoneze cariera de actriță. I s-a cerut, de asemenea, să renunțe la cetățenia americană, iar prințul Rainier a interzis difuzarea filmelor în care ea juca, în principatul Monaco. Toate acestea, pentru a păstra imaginea neîntinată a familiei regale. Grace a suferit, însă, din cauza acestor interdicții, păstrând nostalgia industriei cinematografice. Regizorul Alfred Hitchcock a fost pe punctul de a o convinge să revină pe ecrane, în producția Marnie, din 1962. Inițial Grace a acceptat, dar, ca urmare a protestelor pe care decizia sa le-a stârnit în principat, a renunțat. S-a dedicat proiectelor caritabile și celor trei copii: prințesa Caroline, prințul Albert și prințesa Stéphanie.

Prințesa de Wales a cucerit pentru totdeauna inima omeniriiPrințesa Diana a fost un simbol al generozității și compasiunii, inspirând proiecte și organizații caritabile din lumea întreagă să se implice în activități umanitare

Din păcate, Grace Kelly își găsește tragicul sfârșit multe prea devreme, la 52 de ani, în 1982, ca urmare a unui accident cerebral suferit în timp ce era la volan. În onoarea sa, în 1993, Statele Unite și principatul Monaco au emis un timbru, fiecare țară cu propria versiune. În varianta americană, este prezentată simplu, Grace Kelly, iar în cea monegască este prințesa Grace. Grace Kelly rămâne un simbol al nobleții care trece dincolo de titluri și formalități, făcând parte din însăși personalitatea sa.

Referințe:

glitzysecrets.com topinspired.com mentalfloss.com wikipedia.org

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept