13 octombrie 1917

Miracolul Soarelui

CaleidoscopMonica

O zi ruptă din soare

Soarele e un miracol în sine pentru planeta noastră și viața pe care o susține, însă uneori este implicat în evenimente mai complexe și mult mai controversate decât traseul său pe cer. La 13 octombrie 1917, lângă Fátima, în Portugalia, între 30.000 și 100.000 de oameni au afirmat că au fost martorii unor fenomene solare cu totul neobișnuite.

Miracol cu acte în regulă

După cum spun cei care au fost la fața locului, fenomenul a durat aproximativ 10 minute. Cei trei copii (Lúcia dos Santos, Jacinta Marto și Francisco Marto), care experimentaseră anterior, după spusele lor, întâlniri cu îngeri și cu Fecioara Maria, au afirmat că, înainte de momentul miracolului, au avut o serie de viziuni, inclusiv cu Iisus, Maria și Sf. Iosif. Cei trei copii - păstori au văzut, în total, 6 apariții ale Fecioarei, între 13 mai și 13 octombrie 1917, toate mesajele acesteia fiind de a înălța rugăciuni pentru a se pune capăt războiului și a aduce pacea în lume.

Ioana d'Arc, drumul de foc de la erezie la canonizareIoana d’Arc, acuzată de erezie și arsă pe rug, a fost apoi beatificată și canonizată de Biserica Catolică, fiind azi un simbol al calităților omului simplu.

Evenimentul a fost acceptat oficial ca miracol de către Biserica Catolică, la 13 octombrie 1930. În aceeași zi, dar în 1951, legatul papal, cardinalul Tedeschini, a spus celor 1 milion de oameni adunați la Fátima că pe 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie și 8 noiembrie 1950, Papa Pius al XII-lea însuși a văzut Miracolul Soarelui din grădinile Vaticanului.

Lúcia Santos, alături de verișorii ei, Jacinta și Francisco Marto (sursă imagine)

Un moment memorabil

În a patra ediție a memoriilor sale, scrise în 1941, Lucia spunea că, la cea de-a treia vizită pe care copiii au făcut-o la Cova da Iria (lângă Fátima), în 13 iulie 1917, a rugat-o pe femeia care le apărea în viziuni să spună cine este și să producă un miracol, într-o formă sau alta, astfel încât toată lumea să o creadă. Apariția le-a spus să continue să vină la locul întâlnirii lună de lună, până în octombrie, când se va produce miracolul cerut.

Numărul estimat al celor prezenți variază între 30.000 și 40.000 conform articolelor scrise de Avelino de Almeida, pentru ziarul portughez O Século, și 100.000, cifră menționată de dr. Joseph Garrett, profesor de științe naturale la Universitatea din Coimbra. Ambii au fost prezenți acolo în ziua evenimentului.

Fatima 1917 (sursă imagine)

Oamenii s-au adunat în urma anunțului făcut de cei trei copii, care au prezis că, la prânz, Fecioara care le apăruse în viziuni va face un miracol nemaivăzut. După spusele martorilor, înspre miezul zilei, ploaia s-a oprit, norii s-au împrăștiat și soarele a apărut ca un disc opac, învârtindu-se pe cer. Era mai lipsit de strălucire ca de obicei, aruncând dâre de lumină colorată peste peisaj și oameni. Se spune că Soarele s-a înclinat către Pământ înainte de a reveni la poziția sa normală pe cer. Cei prezenți afirmă că hainele ude de la ploaie s-au uscat pe loc, la fel ca și pământul îmbibat cu apă.

Papa Ioan Paul al II-lea, la prima vizită în RomâniaPapa Ioan Paul al II-lea, un campion al ecumenismului, a redeschis căile de comunicare atât între Biserica Catolică și cea Ortodoxă, dar și cu celelalte religii ale lumii

Miracolul a fost atribuit de credincioși Maicii Domnului de la Fátima, o apariție a Fecioarei Maria în fața celor trei copii.

Cele mai frecvent întâlnite descrieri ale evenimentelor de la Fátima sunt cele consemnate de John De Marchi, preot și cercetător italian. Acesta a petrecut 7 ani la locul apariției, între 1943 și 1950, conducând studii și interviuri cu cei prezenți. Mărturiile au fost luate de la credicioși și atei, tineri și bătrâni, barbați și femei.

Miracolul soarelui, Fatima 1917 (sursă imagine)

Majoritatea răspunsurilor vorbesc despre o mișcare neobișnuită a Soarelui, care se învârtea și părea că se apropie de Pământ, de culorile sale ieșite din comun, stacojiu, purpuriu, albastru, despre imaginea care se vedea ca prin vitraliile unei catedrale și despre emoția extraordinară resimțită de cei adunați acolo.

La Soare te poți uita, dar...

...nu foarte mult. Scepticii sau oamenii de știință care au studiat fenomenul spun că este foarte posibil să fie vorba de o iluzie optică, de un efect al expunerii retinei la lumina puternică a Soarelui. Privitul direct înspre Soare afectează vederea și poate cauza percepții de genul celor descrise de martori. Fenomene optice asemănătoare au fost înregistrate și cu alte ocazii, la Heroldsbach, Germania în 1949, de exemplu, unde peste 10.000 de persoane au văzut imagini similare celor de la Fátima. De asemenea, fenomenul nu a fost înregistrat în niciun observator astronomic, ceea ce dă prilejul credincioșilor să spună că e o dovadă a intervenției divine, iar scepticilor să spună că a fost vorba de o iluzie colectivă.

Galilei a pus Pământul în mișcare, împotriva voinței bisericiiGalileo Galilei, matematician, astronom și filozof din Pisa, a susținut teoria lui Copernicus, care contrazicea principiile bisericii cu privire la sistemul solar

Oricare ar fi varianta corectă, în cele din urmă mesajul transmis prin aceste viziuni este unul care vorbește despre pace și iubire. Poate că e mai important să le trăim decât să le dovedim.

Referințe:

wikipedia.org

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept