15 octombrie 1917

Sfârșitul unei povești, începutul unei legende

CaleidoscopMonica

Spionaj pentru un personaj

„Curtezană, recunosc. Spioană, niciodată. Întotdeauna am trăit pentru plăcere și dragoste”. O viață ca un film de aventuri, un mister care nu a fost dezlegat nici astăzi. A fost Mata Hari cea mai mare spioană, făcând jocurile în timpul primului război mondial sau povestea pe care singură și-a creat-o i-a adus sfârșitul? Oricare ar fi adevărul, frumoasa dansatoare a aprins imaginația și a creat un personaj care a intrat în istorie.

De la măritiș, direct pe afiș

Născută în 1876, în Olanda, Margaretha Geertruida Zelle s-a măritat cu un căpitan influent din armata colonială olandeză, la vârsta de 18 ani. În 1897, s-au mutat împreună în Insula Java, unde s-au născut cei doi copii ai lor.

Actrița Greta Garbo sau fuga de celebritateUn mister ca-n filme, viața actriței Greta Garbo, lansate în America de regizorul suedez Mauritz Stiller, în filmul The Torrent și care a întors spatele celebrității

Soțul s-a dovedit a fi un alcoolic depresiv și abuziv. Pentru a rezista nefericirii din propriul mariaj, Zelle s-a dedicat studiului culturii și tradițiilor indonezene, inclusiv dansului.

Căsnicia s-a destrămat încet, iar după întoarcearea cuplului în Olanda s-a produs și separarea efectivă, în 1902. Zelle s-a mutat la Paris, unde a lucrat ca artistă de circ, model sau dansatoare.

Greta Garbo în rolul curtezanei Mata Hari (sursă imagine)

Profitând de succesul de care se bucurau pe vremea aceea spectacolele cu tematică orientală, Zelle a adoptat numele de scenă Mata Hari, care în malaeziană înseamnă „ochiul zilei” sau „soare”, inventându-și un personaj sofisticat. Pretindea că este o prințesă indoneziană, inițiată în ritualuri exotice și specialistă în dansuri hinduse. A știut să combine înfățișarea ei apetisantă, care îi oferea un mare atu, cu îndrăzneala și promiscuitatea. Și-a creat numere de dans și de striptease, care au tranformat-o peste noapte într-o vedetă.

Vocație europeană

Mata Hari făcea deliciul publicului european cu spectacolele ei senzuale și fotografiile provocatoare. A devenit o adevărată curtezană, având legături amoroase cu mulți oameni de stat, politicieni și militari din diverse țări. Frumoasa și de acum celebra starletă se putea mândri cu piese de colecție din palmaresul ei, precum diplomatul francez Jules Cambon și prințul moștenitor al Germaniei.

Margaretha Geertruida Zelle (sursă imagine)

Vechimea în muncă nu este un plus în această profesie, așa că, odată cu vârsta, cariera ei a intrat într-un con de umbră. Totuși ea a continuat să colinde prin Europa, vizitându-și finanțatorii și iubiții, fapt care a atras atenția asupra ei în timpul primului război mondial.

Harun al-Rashid, califul din poveștiHarun al-Rashid, califul din O mie și una de nopți, a fost un personaj istoric real, dar cu o viață de poveste

Ultima noapte de dragoste, prima noapte de război

Mata Hari era în Germania când a izbucnit primul război mondial. Solicitarea ei de a pleca la Paris a avut ca rezultat confiscarea bijuteriilor, banilor și hainelor sale de către autoritățile germane. S-a întors acasă, în neutra Olandă, unde a fost găzduită de un fost iubit. Mai mult neliniștită decât tânără, nu a vrut să aștepte sfârșitul războiului aici și a dus la capăt ideea de a ajunge la Paris, de această dată, prin Anglia. Sosirea ei și vizitele pe care le făcea vechilor amici au determinat serviciul britanic de spionaj să o remarce și să creadă că e agent german.

Mata Hari, într-un instantaneul realizat de fotograful olandez Jacob_Merkelbach în anul 1915. [sursa (sursă imagine)

Între timp, ea își vedea de ceea ce o preocupa în special - amorul. S-a îndrăgostit de un căpitan rus, care fusese rănit și își pierduse parțial vederea, luptând în armata franceză. În timp ce încerca să îl viziteze în spital, a fost contactată de un ofițer francez de contrainformații, care știa de la serviciile britanice despre suspiciunea de spionaj care plana asupra ei. I-a cerut să își folosească legăturile pentru a lucra în beneficiul Franței. Ea a acceptat, în schimbul unor sume de bani, sperând să poată astfel să-și înceapă viața împreună cu noua sa iubire.

Fátima e un loc miraculos pentru creștiniMiracolul Soarelui de la Fátima a adunat un număr foarte mare de oameni care au văzut fenomene neobișnuite, pentru care încă nu există o explicație clară

Trimisă într-o misiune, pentru a se infiltra în intimitatea mai marilor din armata germană, a fost reținută și interogată în Anglia, pe drumul de întoarcere. Serviciul francez care o trimisese, s-a dezis de ea, nerecunoscând că lucrează pentru ei. În cele din urmă, a ajuns la Madrid, unde s-a decis să își exercite farmecele asupra unui atașat german și el agent al serviciilor de informații. Acesta, specialist în domeniu, și-a dat seama imediat că are de-a face cu o amatoare și i-a servit un cocktail de fapte reale, dar care nu aveau valoare, și minciuni, pentru a intoxica adversarul, în timp ce ea îl aproviziona cu bârfe ieftine din partea franceză. La 13 decembrie 1916, francezii au interceptat un mesaj codat de la atașatul din Berlin, bazat pe zvonurile provenite de la spionul cu numele de cod „H21”. Superiorii lui Mata Hari s-au temut că acest nume de cod însemna că ea fusese agent german tot timpul, fără să își dea seama că au fost păcăliți de serviciile germane, care inteționat le-au livrat aceste informații. Cum între timp, pe front, lucrurile mergeau prost, se tot căutau țapi ispășitori pentru înfrângerile suferite de aliați.

Mata Hari în 1917 (sursă imagine)

Mata Hari s-a întors la Paris, așteptând să fie răsplătită pentru serviciile ei, dar nu a putut lua legătura cu cei care o angajaseră. La 13 februarie 1917, a fost arestată de autoritățile franceze și acuzată de spionaj.

Tendința ei de a-și exagera trecutul, care îi folosise pe scenă, i-a adus doar necazuri în timpul interogatoriilor. Nu relata versiuni credibile ale întâmplărilor, schimba variantele și datele, recunoscând chiar, că, la un moment dat a acceptat bani de la germani, dar că nu avea intenția să trădeze. Ea vedea acea sumă ca pe o despăgubire pentru bunurile care îi fuseseră confiscate de autoritățile germane la începutul războiului.

Ioana d'Arc, drumul de foc de la erezie la canonizareIoana d’Arc, acuzată de erezie și arsă pe rug, a fost apoi beatificată și canonizată de Biserica Catolică, fiind azi un simbol al calităților omului simplu.

Procesul, la care a fost reprezentată de un fost iubit avocat, era deja o cauză pierdută. Judecătorii, după 40 de minute de deliberare, au considerat-o, în unanimitate, vinovată.

În dimineața zilei de 15 octombrie 1917, cea care nu demult avusese Parisul la picioare, era condusă către Vincennes, unde o aștepta plutonul de execuție. Cochetă până la capăt, a salutat soldații trimițându-le o bezea. Știa că legenda ei de abia începe...

Referințe:

mashable.comhistory.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept