26 octombrie 1916
educația sexuală e pusă la rece
Planning și vei fi cercetat
La 26 octombrie 1916, Margaret Sanger (1879-1966), militantă pentru drepturile femeilor e arestată pentru campania sa de planning familial, sub acuzația de comportament obscen. Ea a lansat pentru prima data conceptul de planificare familială, susținând că femeile au dreptul de a alege momentul și numărul copiilor pe care doresc să îi aibă. Noțiuni care azi par normale și la îndemâna oricui, însă atunci se făcea pușcărie pentru asta.
O femeie hotărâtă
Margaret Sanger s-a născut în 1879, în Corning, New York, unul din cei 11 copii ai unei familii romano-catolice de muncitori irlandezi. Mama sa, Anne, pe lângă cele 11 nașteri a mai suferit și câteva pierderi de sarcină și Margaret a fost convinsă că toate acestea au contribuit la deteriorarea stării de sănătate și la moartea sa prematură, la doar 40 de ani. Familia a trăit într-o sărăcie cruntă, tatăl său fiind mai atașat de alcool și discuții politice decât de copiii săi.
Emma Snodgrass și Harriet French, două fete cu necazuri în pantaloniEmma Snodgrass a fost prima femeie care a avut curajul să apară în Boston îmbrăcată cu pantaloni, fiind arestată pentru îndrăzneala ei
În căutarea unei vieți mai bune, Margaret a urmat colegiul și a studiat apoi pentru a deveni asistentă medicală la White Plains Hospital. În 1902, s-a căsătorit cu arhitectul William Sanger, cu care a avut trei copii. Peste câțiva ani, cuplul s-a mutat la New York, lângă Greenwich Village, o zonă mai boemă, unde s-au împrietenit cu personaje nonconformiste ale vremii precum scriitorul Upton Sinclair și anarhista Emma Goldman. Sanger s-a alăturat Comitetului de Femei al Partidului Socialist din New York și Clubului Liberal. Ca susținătoare a mișcării sindicale, a participat la mai multe greve.
Pentru că a început să difuzeze o publicație care promova drepturile femeilor la planificare familială (ea a instituit acest termen, necunoscut până atunci), legea împotriva obscenității a obligat-o să părăsească țara până în 1915. A revenit cu forte proaspete și, în 1916, deschide prima clinică de planning din Statele Unite. A luptat toată viața pentru acceptarea și legalizarea drepturilor femeilor, înființând organizații și publicații care au luptat continuu pentru aceste principii.
Sexul slab devine tare
Sanger și-a început campania de educare a femeilor în privința vieții sexuale, editând o publicație cu titlul „Ce ar trebui să știe fiecare fată”. De asemenea, lucra ca asistentă medicală în Lower East Side, o zonă în care predominau imigranții săraci. Aici, Margaret a tratat multe femei nevoite să facă întreruperi dubioase de sarcină, pentru că nu doreau sau nu își putea permite să păstreze copilul. Ea a fost marcată de suferința, adesea inutilă, a acestor femei și a luptat din răsputeri să informeze și să educe cât mai multe persoane cu privire la metodele contraceptive și la planificarea sarcinii. Pe acea vreme, visa la posibilitatea de a controla sarcina cu ajutorul unei pilule magice. Azi poate părea amuzant, pentru că avem totul la îndemână, dar pe atunci acestea erau de domeniul fanteziei. „Nicio femeie nu se poate numi liberă, până când nu are posibilitatea să aleagă în mod conștient dacă dorește sau nu să devină mamă”, spunea ea.
8 martie și efortul global pentru emanciparea femeiiZiua Internațională a Femeii, sărbătorită la 8 martie, dincolo de flori și ciocolată, marchează lupta dusă de femeile din lumea întreagă pentru egalitate și echitate
În 1914, Sanger a scos o nouă publicație feministă, denumită „The Woman Rebel”, prin care promova necesitatea ca femeile să poată avea control asupra propriei vieți. Această revistă lunară a băgat-o în bucluc, deoarece era ilegal să trimiți informații despre metode contraceptive prin poștă. Legea „Comstock” din 1873 interzicea comerțul și circulația „materialelor obscene și imorale”. Prin materiale se înțelegeau și publicații, aparate, medicamente legate de contracepție și avort, iar transmiterea lor prin poștă era infracțiune. Pentru a evita riscul unei pedepse de cinci ani de închisoare, Sanger a plecat în Anglia, unde a continuat să fie implicată active în mișcarea de emancipare a femeilor. A luat parte la cercetări legate de descoperirea unor noi modalități de control asupra sarcinii, printre care și diafragma contraceptivă, pe care a dus-o ulterior și în Statele Unite. A divorțat de soț, devenind o adeptă a iubirii libere, pe care a și pus-o în practică cu sprijinul psihologului Havelock Ellis și al scriitorului H. G. Wells.
O nouă concepție despre contraceptie
S-a întors în Statele Unite în 1915, după ce autoritățile au renunțat la acuzațiile pe care i le-au adus. A început o serie de conferințe, călătorind prin țară pentru a-și promova ideile. În 1916, deschide prima clinică de planning familial din Statele Unite. La doar câteva zile după deschiderea clinicii, în data de 26 octombrie 1916, Margaret și toate colegele ei au fost arestate în timpul unui raid al poliției, fiind acuzate că au oferit informații despre contracepție și au încurajat femeile să utilizeze diafragma ca metodă contraceptivă. Pentru aceste fapte, au petrecut 30 de zile în închisoare, pentru încălcarea Legii Comstock. Totuși, Margaret a transformat această înfrângere într-o victorie. Deși curtea nu a renunțat la verdictul inițial, a fost acceptată totuși, ca excepție la lege, posibilitatea ca doctorii să prescrie pacientelor anticoncepționale pentru motive medicale.
Manal al-Sharif, o luptătoare pentru drepturile femeilor din Arabia SaudităDeși considerăm egalitatea între sexe ceva normal, mai există regiuni ale lumii în care femeile trebuie să lupte pentru drepturi care pot părea banale, precum acela de a conduce o mașinăD
În 1921, Sanger a fondat Liga Americană pentru Controlul Nașterilor, precursorul actualei Federații Americane de Planning Familial, fiind președintele organizației până în 1928. În 1923, a avut posibilitatea să deschidă legal o clinică de planning familial. S-a căsătorit cu un prosper om de afaceri, care a investit sume importante în campaniile ei.
Pentru a obține legalizarea deplină a eforturilor sale, Sanger a înființat Comitetul Național al Legislației Federale pentru Controlul Nașterilor, în 1929. Comitetul a luptat pentru e legaliza prescrierea liberă de către doctori a anticoncepționalelor, obținând și dreptul de a importa asemenea materiale din 1936. Nașterea planificată tocmai se năștea.
Referințe: