21 decembrie 1913

primul rebus este publicat în The New York World

CaleidoscopMonica

Sedus de rebus

Arthur Wynne, jurnalistul englez născut la New York, care a inventat rebusul în 1913, ar fi uimit să vadă cum sunt folosite computerele pentru a genera jocurile de cuvinte încrucișate ale zilelor noastre sau cum au evoluat acestea în mediul online. Invenția sa a devenit cea mai populară formă de divertisment prin intermediul cuvintelor, câștigând milioane de fani și contribuind semnificativ la creșterea vânzărilor pentru ziare, reviste, dicționare, creioane și radiere.

Enigme rezolvate din cuvinte încrucișate

Jobul lui Wynne era să creeze diverse forme de puzzle pentru cele 8 pagini ale secțiunii de divertisment din publicația The New York World. Într-o bună zi, editorul i-a cerut să inventeze un joc nou, care să folosească cuvinte. Jurnalistului i-a venit în minte un joc din copilărie, numit Pătratele magice, unde un grup dat de cuvinte trebuia aranjat în așa fel încât literele să poată fi citite la fel și pe verticală și pe orizontală. A desenat o grilă mai complexă și a dat indicii pentru fiecare cuvânt care urma să fie completat.

Creionul cu gumă, prietenul școlarilorInstrumentul de scris care ne-a trasat linia copilăriei în creion ascunde în mina sa de grafit o mină de aur pentru povești

Jurnalistul Arthur Wynne (sursă imagine)

Ziarul a publicat creația lui Wynne la 21 decembrie 1913, prezentându-l ca pe un exercițiu de antrenament mental. Primul rebus avea formă de diamant, iar definițiile cuvintelor erau foarte ușoare. A avut succes imediat, fiind curând adoptat și de alte ziare. Wynne a experimentat diverse formule și forme pentru rebusurile sale, inclusiv cerc, înainte de a se stabili la dreptunghi sau pătrat, forme pe care le utilizăm și azi.

Crosswords across the world

Până în 1923, cuvintele încrucișate erau publicate în majoritatea ziarelor importante din America, iar moda a ajuns la puțin timp după aceea și în Anglia. Febra rebusistică a pus stăpânire pe ambele națiuni, în așa măsură, încât existau chiar și melodii tematice: Cross Word Puzzle Blues, Cross Word Mamma You Puzzle Me (But Papa's Gonna Figure You Out), Since Ma's Gone Crazy Over Cross Word Puzzles sau Cross Words Between Sweetie and Me.

The New York Times a fost singura publicație americană care a refuzat să includă asemenea forme de divertisment în paginile sale, cum, de altfel, a evitat și benzile desenate. Oricum, în 1924, editorul lor scria: „Oameni de toate vârstele, de ambele sexe, cu studii sau fără, în orice loc și la orice oră stau aplecați asupra careurilor”. 18 ani mai târziu, ediția de duminică a ziarului publica primul rebus, iar din septembrie 1950, cuvintele încrucișate au apărut zilnic. De atunci, The New York Times se mândrește cu „standardul de excelență în domeniul enigmisticii americane”.

The New York Times, o publicație de calitateThe New York Times este azi unul dintre cele mai cunoscute ziare de pe glob, având o bună reputație pentru promovarea jurnalismului de calitate

Astăzi, întâlnim jocurile de cuvinte încrucișate în aproape toate țările care utilizează alfabetul roman. Sunt considerate o modalitate plăcută și instructivă de petrecere a timpului liber și un mijloc eficient de îmbogățire a vocabularului, pentru toate categoriile de vârstă, sociale sau intelectuale.

Rebus la nivel înalt

În timpul campaniei electorale din 1992, Will Shortz, editor de enigmistică la The New York Times, l-a vizitat pe candidatul la președinție, Bill Clinton, la hotelul unde stătea în Manhattan, pentru a-i aduce un rebus special. Au discutat câteva minute despre jocul de cuvinte încrucișate în general, apoi Clinton a pornit cronometrul și a început să rezolve careul jurnalistului. Între timp, a primit un telefon urgent. Într-un interviu dat ulterior revistei Brill, Shortz relatează întâmplarea: „Așadar, pornește cronometrul, după care vorbește foarte animat la telefon și după câteva minute, cronometrul sună din nou și observ surprins că, în timp ce vorbea, a continuat să rezolve rebusul. L-a dezlegat perfect în doar 6 minute și 54 de secunde și, orice s-ar spune despre el, este un rebusist extrem de talentat”.

Bill Clinton dezlegând rebus (sursă imagine)

Unul din cele mai controversate rebusuri a apărut în The New York Times, în ziua alegerilor din anul 1996. Definiția cuvântului din mijloc de pe orizontală era „subiectul principal din ziarul de mâine”. Răspunsul părea să fie „CLINTON ELECTED”, dar, din cauza ambiguității intenționate a definiției, putea fi și „BOB DOLE ELECTED”. Ambele răspunsuri se potriveau, având în vedere că și celelalte definiții erau special gândite așa, de exemplu, la indiciul „animal negru de Halloween”, răspunsul putea fi ori CAT (cu C de la Clinton) ori BAT (cu B de la Bob Dole).

Shortz spunea: „A fost unul dintre cele mai grozave rebusuri. Imediat după ce a apărut, telefonul a început să sune. Mulți erau revoltați că ne-am permis să anticipăm victoria lui Clinton, alții ne avertizau că am făcut o mare greșeală considerând că Bob Dole va ieși învingător”.

Meciul dintre Nixon și Kennedy a fost câștigat de televiziuneDezbaterea televizată dintre Nixon și Kennedy a schimbat modul de desfășurare al campaniilor electorale, arătând importanța telviziunii

Shortz a scris și ghicitorile personajului The Riddler, din filmul Batman Forever, în 1995. Este singura persoană din lume care și-a făcut specializarea în enigmistică.

Will Shortz (sursă imagine)

La Londra, primul concurs de cuvinte încrucișate, organizate de ziarul The Times, s-a desfășurat în 1970, atrăgând 20.000 de participanți. Câștigătorul a fost un reprezentant al diplomației, Roy Dean. Opt ani mai târziu, în America, 161 de competitori s-au întrecut în primul concurs național anual de cuvinte încrucișate, care s-a desfășurat la Stamford, în Connecticut.

Cel mai mare rebus din lume a fost creat în 1982 de Robert Turcot din Quebec, Canada. Avea 12.489 de definiții pe orizontală și 13.125 pe verticală. Câțiva fani dedicați încă mai muncesc să completeze cele 82.951 de pătrățele ale careului.

Referințe:

fun-with-words.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept