24 ianuarie 1908

Cercetașii pun o lume întreagă în Mișcare

CaleidoscopMonica

Mișcare la mare căutare

La 24 ianuarie 1908, Mișcarea Cercetășească (ceea ce cunoaștem din filme ca „Boy Scout Movement”) începe să prindă viteză în Anglia, odată cu publicarea cărții semnate de Lordul Baden-Powell. Pe vremea aceea, era de neconceput ca fetele să își ia pantalonii, rucsacul în spate și să hălăduiască prin păduri, așa că documentul purta numele Scouting for Boys. Din fericire, lucrurile s-au schimbat și azi cercetășia e pentru toată lumea. Atunci, la debut, conceptul s-a bucurat de mare succes și, în scurt timp, trupe ad-hoc de „boyscouts” au împânzit Marea Britanie. Cartea lui Baden-Powell s-a vândut, de atunci, în 150 de milioane de exemplare, ceea ce o situează pe locul 4 în best-seller-urile din toate timpurile, după Biblie, Coran și Little Red Book a luiMao.

Powell to the people

În 1900, Lordul Baden-Powell, colonel în armata britanică, devenise erou național prin contribuția sa glorioasă la asediul de 217 zile, în urma căruia a fost cucerit orașul Mafeking (azi, Mahikeng) din Africa de Sud. Victoria obținută a ridicat moralul forțelor engleze implicate în cel de-al doilea război al burilor, care s-a soldat cu formarea Uniunii Africii de Sud. La scurt timp după aceea, Ghidul pentru cercetași, un manual militar pe care lordul îl scrisese pentru soldații britanici în 1899, a început să aibă priză la o audiență mai tânără. Băieții erau fascinați de lecțiile despre orientare și supraviețuire și au început chiar să inventeze tot felul de jocuri pe baza lecțiilor din carte. Motivat de succesul înregistrat, Baden-Powell a decis să scrie un manual „civil” pentru adolescenți, în care să pună accentul pe moralitate și pe importanța faptelor bune.

Câinii, cei mai buni prieteni ai noștri, au uneori nevoie de ajutor, pentru a se simți la adăpostDacă aveați cumva emoții în ceea ce privește noua generație și valorile ei, avem vești grozave: e pe mâini bune.

Credea, dar și cerceta

Pentru a evalua, totuși, impactul pe care l-ar putea avea învățăturile sale, a hotărât să-și testeze ideile pe un grup de băieți dornici de aventură. La 25 iulie 1907, a adunat un grup alcătuit aleatoriu din 25 de adolescenți, pe care i-a dus într-o excursie la Brownsea Island, în Dorsetshire. Ideea era să campeze acolo peste noapte, în corturi. Împreună cu alți instructori, i-a învățat pe băieți cum să își așeze tabăra, cum să observe și să analizeze mediul înconjurător, să cioplească lemnul, le-a oferit noțiuni despre navigație, supraviețuire, patriotism și chiar cavalerism. Majoritatea acestor concepte le-au fost prezentate prin intermediul unor jocuri creative, practice, foarte apreciate de participanți. Aveau acum prilejul să experimenteze pe viu ceea ce îndrăzniseră, cel mult, să joace în curtea casei. Prima ieșire în lume a cercetașilor s-a dovedit un real succes.

Lordul Baden Powell alături de primii cercetași în excursia la Brownsea Island (sursă imagine)

Mișcarea cercetășească, destinată să reușească

Văzând efectul extraordinar pe care îl obținuse prin metodele sale de instruire practică, Lordul Baden-Powell a înființat un sediu central al cercetașilor, care se ocupa de înscrieri și a creat o uniformă pentru membrii mișcării. Până la finalul anului 1908, erau deja înregistrați 60.000 de cercetași, iar organizația se extindea și în țările membre ale Commonwealth-ului (aflate sub suzeranitate britanică), pe tot globul. În septembrie 1909, prima întâlnire națională a cercetașilor se ținea la Crystal Palace, în Londra. Zece mii de cercetași au participat la eveniment, inclusiv un detașament de fete în uniformă, care și-au luat titulatura de Girl Scouts. În 1910, Baden-Powell înființează organizația de cercetășie pentru fete, separat de cea a băieților.

Modele de uniforme a cercetașelor (sursă imagine)

Versiunea americană a cercetășiei își are originea tot la Londra, într-un eveniment petrecut în anul 1909. Jurnalistul William Boyce din Chicago s-a rătăcit în ceața londoneză, iar un cercetaș i-a sărit în ajutor, conducându-l până la destinație. Americanul a vrut să îl recompenseze cu o sumă de bani, dar tânărul a refuzat, explicându-i că cercetașii nu pot accepta recompense financiare pentru o faptă bună. Gestul l-a impresionat pe jurnalist atât de mult, încât, întors acasă, a început, la rândul său, să pună pe picioare organizații de tineret cu aceleași principii ca și cercetașii britanici: loialitate, onoare, curaj, cinste, credință, dorința de a crea o lume mai bună. La 8 februarie 1910, organizația Boy Scouts of America era înregistrată oficial. În 1912, Juliette Gordon Low înființa Girl Scouts of America, la Savannah, în Georgia.

Juliette Gordon Low alături de cercetașe (sursă imagine)

În 1916, Lordul Baden-Powell a oficializat și cooptarea în organizație a copiilor sub 11 ani, făcând departajarea pe categorii de vârstă și înființând Clubul Lupișorilor, pentru cei mai tineri cercetași. Grupele de vârstă în care se împart azi cercetașii sunt: lupișori (5 - 10 ani), temerari (11 - 14 ani), exploratori (15 - 18 ani) și seniori (19 - 24 ani). Cei care coordonează activitățile grupelor de vârstă sunt lideri și există un lider mondial al mișcării. În 1920, prima reuniune internațională a cercetașilor, numită jamboree (denumire păstrată și azi) se ținea la Londra, iar Lordul Baden Powell a fost ales lider mondial al Mișcării Scout. La prima ediție a jamboreei au participat 8.000 de cercetași din 34 de țări, un aligator din Florida, un pui de crocodil din Jamaica, un pui de leu din Zimbabwe, maimuțe din Africa de Sud, un pui de elefant și o cămilă.

Cercetași fruntași

Mișcarea cercetășească a dat lumii personalități de seamă. Această metodă alternativă de educație prin activități practice, în special în mijlocul naturii, s-a dovedit benefică pentru modelarea unor caractere de excepție.

Prima prestație cu public a lui David Bowie s-a produs într-o tabără de cercetași, pe Insula Wight, în 1958. David îl acompania la ukulele pe prietenul său, George Underwood, care cânta cu vocea și la bass.

David Bowie a scris istorie cu Ziggy Stardust și Space OddityDavid Bowie și-a lansat primul single alături de trupa Lower Third, începând astfel o carieră care a marcat decisiv lumea muzicală

Membrul trupei rock The Rolling Stones, Keith Richards, atribuie cercetașilor meritul de a-l fi încurajat în cariera muzicală. „Trebuia să fiu șef de patrulă timp de șase săptămâni și astfel, mi-am dat seama că pot să coordonez și să pun în valoare talentele unui grup, indiferent că e o trupă de muzică sau o gașcă de prieteni”. Ce să mai spunem de John Lennon și Paul McCartney, care au fost colegi de cercetășie, în categoria lupișorilor.

Bryony Balen (sursă imagine)

O cercetașă, Bryony Balen este cel mai tânără persoană din Marea Britanie care a ajuns pe schiuri la Polul Sud, la vârsta de 21 de ani. Actualul lider mondial, cel mai tânăr ocupant al acestei funcții, Bear Grylls, deține și recordul pentru cel mai tânăr personaj care a reușit să atingă vârful Everest, la numai 23 de ani. Aventurier, prezentator TV și supraviețuitor de profesie, Bear Grylls s-a înscris în mișcarea cercetășească la vârsta de opt ani și consideră că activitățile de aici au contribuit decisiv la formarea sa: „Ceea ce facem în copilărie contribuie enorm la formarea noastră ca adulți. Fiecare copil are dreptul la aventură. Viața înseamnă să te bucuri de ceea ce îți oferă. Premiile nu merg la cei mai tari, mai puternici și mai mari, ci la cei care perseverează. Acestea sunt învățăturile cercetășiei”

Kate Middleton alături de Bear Grills, la parada cercetașilor desfășurată la castelul Windsor. (sursă imagine)

Richard Branson, fondatorul companiei și brandului Virgin (a cărei valoare de piață este estimată la peste 5 miliarde de lire sterline) își amintește că: „Cercetășia m-a scos din casă și m-a determinat să fac lucruri utile, distractive și interesante, m-a învățat mai mult decât a reușit școala. Distracție și aventură în aer liber, experiență de leadership. Un sigur lucru nu a reușit să mă învețe: cum să fac un nod ca lumea!”

Nelson Mandela, cercetaș în tinerețe, devenit apoi simbol mondial al luptei pentru pace și echitate socială, politică, rasială și etnică afirma: „Mișcarea cercetășească e lider mondial în educația tinerilor. Cercetășia promovează patriotismul, valorile morale, curajul, formează caracterul, încrederea în sine și spiritul comunitar. Îi motivează pe tineri să își atingă deplinul potențial”.

Un lider care a arătat culoarea libertății în Africa de SudNelson Mandela a petrecut 27 de ani în închisoare, pentru a elibera Africa de Sud din lanțurile apartheid-ului

Printre cei 31 de milioane de oameni înscriși în Mișcarea Scout la nivel mondial mai sunt alte numeroase exemple de personalități cu impact social semnificativ: Barack Obama, David Attenborough, Richard Hammond, David Beckham, George Michael, Harrison Ford, Bill Clinton, Bill Gates, Steven Spielberg, Jacques Chirac.

Statuia Cercetașului, Tecuci 1925 (sursă imagine)

În România, primele grupuri de cercetași apăreau în 1912, iar doi ani mai târziu erau recunoscuți oficial prin Asociația Cercetașii României. În timpul Primului Război Mondial, cercetașii români au dat o mână de ajutor în spatele liniei frontului, fiind prezenți acolo unde era nevoie, înlocuind sanitari, curieri, telegrafiști. În memoria celor ce au murit atunci (și Ecaterina Teodoroiu a fost cercetașă), la Tecuci, a fost ridicat un monument, singurul din lume dedicat cercetașilor. La Muzeul orașului Sinaia, cercetașii au o secțiune dedicată, iar Regele Mihai s-a numărat printre membrii de vază ai organizației. În urma ordinului de abolire dat de Carol al II-lea, Asociația își suspendă orice activitate. Renăscută în 1990, Organizația Națională „Cercetașii României, este azi cea mai mare mișcare neguvernamentală de tineret din România.

Baden-Powell poate fi liniștit, a reușit ceea ce și-a propus, prin tinerii care îi urmează, lumea are șanse mari să devină un loc mai bun.

Referințe:

history.com scouts.org.uk scout.ro thescoutingpages.org.uk

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept