27 octombrie 1904

se deschide metroul din New York

Caleidoscop Monica

Primarul underground

La ora 14:35, în data de 27 octombrie 1904, primarul orașului New York, George McClellan, trece la butoane și conduce cursa inaugurală a celui mai nou sistem de transport rapid din oraș: metroul. S-a simțit atât de bine în calitate de conductor de tren, încât a făcut tot traseul de de la Primărie, până pe Strada 103. La ora 7 seara, metroul a fost deschis pentru public și mai mult de 100.000 de persoane au plătit un bănuț pentru a face prima călătorie pe sub Manhattan.

New York, New York

În timp ce Londra se laudă cu cea mai veche rețea de transport subteran (deschisă în 1863), iar orașul Boston a construit prima linie de metrou din Statele Unite, metroul din New York a devenit rapid cel mai mare sistem de acest tip de pe continentul american.  Traseul inițial avea aproximativ 15 km și trecea prin 28 de stații. Pleca de la Primărie, din Manhattan, spre Grand Central Terminal, în mijlocul orașului, îndreptându-se apoi către Vest, de-a lungul Străzii 42 până în Times Square, de unde o lua spre Nord, spre Strada 145 și Broadway, până în Harlem.

Serviciul s-a extins în 1905, ajungând până în Bronx, din 1908 a fost disponibil și pentru cei din Brooklyn iar locuitorii din Queens au avut posibilitatea să facă o tură cu metroul din 1915. Rețeaua new-yorkeză are acum  26 de linii și 468 de stații operaționale. Cea mai lungă linie, 8th Avenue ”A” Express train, se întinde pe mai bine de 50 de kilometri, din Nordul Manhattan-ului până în cel mai îndepărtat colt din Queens.

În fiecare zi, în jur de 4,5 milioane de pasageri călătoresc cu metroul prin New York. Este singurul sistem de transport subteran urban care operează 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână. Nu contează dacă e murdar sau curat, aerisit sau aglomerat, pentru new-yorkezi e o adevărată instituție, fără de care nici ei și nici turiștii nu s-ar putea descurca în jungla orașului. Pe lângă utilitatea sa, este o sursă nesecată de povești, curiozități și întâmplări care îi alimentează legenda:

Referințe:

history.commashable.com

Lecturi suplimentare

Publimix folosește cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept