21 ianuarie 1903

Harry Houdini evadează din arestul poliției olandeze

CaleidoscopMonica

Evadare în stil mare, marca Houdini

A rămas în amintirea publicului, mai ales a celui de după gratii, care ar fi dat orice să cunoască tainele maestrului, prin ușurința cu care scăpa de cătușe. Însă Harry Houdini a devenit cu adevărat celebru prin seria sa de evadări spectaculoase. Spre surprinderea generală, mergea la închisoare de bună-voie, în cadrul unei campanii originale de marketing, care a debutat pe continentul american în 1899 și a continuat în Europa. La 21 ianuarie 1903, a venit rândul poliției olandeze să rămână cu gura căscată după ce Houdini a ieșit lejer din celula în care oamenii legii îl încuiaseră zdravăn.

Jailbreak

Episodul petrecut la secția de poliție Halvemaansteeg din Amsterdam, a fost doar una din etapele turneului pe care Harry Houdini îl efectua la sfatul impresarului său, Martin Beck, specialist în show-uri de vodevil. Acesta a intuit potențialul magicianului și l-a sfătuit să organizeze evadările din închisoare ca spectacole. Houdini era percheziționat la sânge, legat sau încătușat și închis în celule de maximă siguranță de unde reușea, de fiecare dată, să scape, aparent fără mari eforturi. A evadat din celula unde fusese închis Charles Guiteau, cel care l-a asasinat pe președintele James A. Garfield și din arestul Scotland Yard-ului, unde fusese închis de însuși comandantul celebrului organism polițienesc. Houdini a avut o întâlnire cu șeful Scotland Yard, pentru a aranja un spectacol cu public în săptămâna ce urma. Comandantul l-a întrebat dacă ar putea să facă o demonstrație acolo pe loc, iar Houdini nu era omul care să refuze o provocare.

Jafuri celebre asupra trenurilorJafuri răsunătoare, hoți îndrăzneți, mirajul îmbogățirii rapide, toate fac parte din istoria Vestului sălbatic și au dat naștere la filme si povești

Magicianul a fost condus la celulă, despuiat de haine, care au fost închise într-o celulă alăturată, cu încuietoare triplă. Celula lui a fost percheziționată atent și ușa ferecată de trei ori. La cererea lui Houdini, toate celulele de pe coridor au fost încuiate, iar poarta metalică de la capătul scărilor a fost asigurată serios. Într-un mod aproape incredibil, Houdini a apărut în încăperea unde erau toți adunați, la doar câteva minute după ce fusese încuiat. În acest scurt interval de timp, ieșise din celula lui, a deschis-o pe cea de lângă, pentru a-și recupera hainele, a descuiat toate ușile celorlalte celule, trecând și prin ușa metalică. Impresionat, comandantul a semnat un certificat prin care atesta autenticitatea acțiunii.

Harry Houdini, încarcerat de bună voie (sursă imagine)

Houdini a performat asemenea ieșiri spectaculoase și la Liverpool, unde s-a eliberat de trei perechi de cătușe, la Washington, dând peste cap închisoarea criminalilor, deschizând ușile a opt celule și amestecând condamnații între ei, astfel încât fiecare a ajuns în altă încăpere. La Boston City Prison, Houdini a reușit să scape de cătușe, să iasă din celulă, să escaladeze zidul închisorii, ajungând la un telefon de unde l-a sunat pe comandantul închisorii, totul în 20 de minute.

Nu se cunosc cu precizie toate șmecheriile la care apela pentru spectacolele sale, însă se spune că făcea rost de chei pe care le ascundea în păr sau pe care soția sa le ascundea în gură și i le înmâna odată cu sărutul de rămas bun sau lipea rapid cheia pe spatele unuia dintre gardieni și o recupera discret după ce era percheziționat. Iuțeală de mână și nebăgare de seamă era o deviză ce i se potrivea de minune, iar lumea întreagă l-a băgat în seamă cu mare iuțeală.

Houdini - „regele peste cătușe”

Magicianul Harry Houdini s-a născut în Ungaria, la Budapesta, în 1874, cu numele Ehrich Weiss. Familia sa a emigrat în America pe când micul viitor vrăjitor avea doar 4 ani.

J. K. Rowling și personajele sale vrăjiteHarry Potter, micul vrăjitor plin de curaj, bun prieten și suflet sensibil a creat o adevărată legendă în literatură și pe ecane

A fost încă din copilărie fascinat de tot ceea ce avea legătură cu magia, iar idolul său a fost iluzionistul francez Jean-Eugène Robert-Houdin, al cărui nume l-a și preluat. Houdini a devenit una din marile celebrități din zona pe care azi am denumi-o „multimedia”. Talentele sale de iluzionist și showman, neegalate până în prezent, l-au transformat într-o legendă a culturii populare. Numele său figurează în multe dicționare, ca sinonim pentru „evadare inteligentă”. Pe lângă prestațiile scenice a avut și o viață plină de adrenalină.

Houdini a evadat din burta unui monstru marin

În septembrie 1911, un grup de oameni de afaceri din Boston l-au provocat pe Houdini să încerce cea mai spectaculoasă cascadorie a carierei sale: o evadare din burta unui așa zis „monstru marin”, de peste 600 de kilograme, care fusese prins în portul orașului. Nu se știe exact ce fel de animal era, după descrieri ar fi putut fi orice de la balenă la broască țestoasă uriașă. Houdini a ridicat mănușa și, în fața a o mie de spectatori, s-a lăsat încătușat la mâini și la picioare, după care a fost introdus în carcasa animalului, deloc frumos mirositoare. Aceasta a fost, la rândul său, încercuită cu lanțuri și ascunsă după o cortină. Houdini a apărut victorios, acompaniat de uralele mulțimii, în doar 15 minute. După ce euforia și, mai ales, mirosul s-au risipit, a recunoscut că era cât pe ce să se sufoce din cauza chimicalelor cu care fusese îmbălsămat corpul.

Harry Houdini iubea evadările subacvatice (sursă imagine)

Ca orice vrăjitor, Houdini iubea zborul

Fiind totuși, un tip realist, și-a dat mătura pe un avion francez biplan marca Voisin, devenind unul din pionierii aviației. S-a prăbușit la unul din zborurile efectuate în Germania, dar asta nu l-a descurajat, continuând să decoleze și devenind primul pilot din Australia. În timpul unui turneu, Houdini a efectuat trei zboruri reușite lângă Melbourne, iar oficialitățile australiene au confirmat că acesta a fost primul zbor controlat de pe teritoriul continentului.

Houdini, magician și în aer și pe pământ (sursă imagine)

Patriotism & iluzionism

Deși născut în Ungaria, Houdini și-a iubit patria adoptivă, SUA și a susținut chiar implicarea țării în primul război mondial. Cu ce știa el mai bine. Dona banii obținuți din spectacole pentru efortul de război și îi învăța pe soldații americani cum să evadeze în cazul în care ar fi fost luați prizonieri de către germani.

Tot magică i s-a părut și lumea filmului, făcându-și propriul studio cinematografic. În 1919 și-a făcut debutul cu serialul de aventuri „The Master Mystery”, în care juca rolul unui agent sub acoperire, care își folosea talentele de iluzionist pentru a dejuca diverse scenarii criminale. Producția a fost un mare succes al filmului mut și este astăzi amintită ca prima peliculă în care a apărut un robot.

Mister și imaginație în cărțile Agathei ChristieAgatha Christie deschide seria marilor mistere cu o piesă de teatru care se joacă și în zilele noastre, fascinând publicul de zeci de ani

Houdini, un talent supranatural, cu picioarele pe pământ

Deși trucurile sale păreau a ține de sfera supranaturalului, Houdini nu suferea persoanele care afirmau că au capacități paranormale sau magice. Din 1920 s-a implicat într-o campanie virulentă împotriva spiritismului și a susținătorilor fenomenelor paranormale. A oferit chiar o recompensă de 10.000 de dolari pentru oricine ar fi prezentat un fenomen care nu putea fi explicat științific.

Se crede că moartea lui ar fi fost provocată chiar de cei împotriva cărora lupta cu atâta îndârjire. Cauza oficială a decesului a fost peritonita, însă au existat și alte evenimente care ar fi putut provoca acest deznodământ. În octombrie 1926, după un spectacol susținut la Montreal, în cabina sa, Houdini a fost abordat de un student, care l-a întrebat dacă e adevărat că poate rezista la lovituri puternice în abdomen.Orgolios, Houdini și-a lăudat rezistența fizică, iar tânărul i-ar fi aplicat o lovitură puternică, fără avertisment. Iluzionistul s-a plâns după aceea de dureri de burtă și este posibil să fi fost afectat de lovitura primită. Alții afirmă că ar fi fost otrăvit de „spiritualiști”.

Harry și Bess Houdini (sursă imagine)

Și cum de ce ți-e frică, nu scapi, în ciuda aversiunii lui față de lumea spiritelor, Houdini nu se poate odihni liniștit. În fiecare an, de Halloween, fanii lui organizează „apariții ale lui Houdini”, pentru a încerca să comunice cu stafia maestrului. Probabil că, dacă ar putea, Houdini le-ar transmite un mesaj scurt, dar convingător, „lăsați-mă în pace!”

Referințe:

thegreatharryhoudini.com history.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept