08 martie 1884

Susan B. Anthony cere Congresului drept de vot pentru femei

CaleidoscopMonica

Un vot, două voturi - masculin la singular, feminin la plural

Înainte de a-și face apariția în fața Congresului american, la 8 martie 1884, militanta feminsită Susan B. Anthony spunea, la întrunirea Asociației Naționale care susținea acordarea dreptului la vot pentru femei: „Este al șaisprezecelea an când ne prezentăm în fața Congresului și al nouăsprezecelea de când trimitem petiții. Încă de la terminarea războiului, din 1865, am trimis în mod regulat petiții, cerând protecția națională a dreptului cetățenesc la vot, dacă se întâmplă ca cetățeanul să fie o femeie. Suntem aici din nou, cu același scop.” Însuflețită de această convingere, Anthony va solicita Congresului promulgarea amendamentului care să ofere femeilor dreptul la vot. Ea nu a mai reușit să își vadă visul împlinit, însă, la 4 iunie 1919, Congresul a aprobat cel de-al nouăsprezelecea amendament, numit „Amendamentul Anthony”, în memoria ei.

8 martie, o zi istorică

Astăzi, 8 martie marchează Ziua Internațională a Femeii, pentru a onora realizările sociale, economice, culturale sau politice ale sexului frumos. De asemenea, e o zi simbolică pentru egalitatea de gen, având în vedere că în multe părți ale lumii, femeia are încă un statut inferior. Drumul până aici a fost lung, iar egalitatea în drepturi e o victorie a istoriei recente.

Ziua Internațională a Femeii a fost celebrată pentru prima dată, la începutul anilor 1900, o perioadă de mari tulburări când societatea se confrunta cu probleme precum industrializarea, creșterea populației sau ideologiile extremiste. Această sărbătoare este una globală, nefiind responsabilitatea sau meritul vreunui guvern, organizații, instituții, ci un efort colectiv al tuturor celor care participă și au luptat pentru realizarea ei.

Susan B. Anthony cere Congresului drept de vot pentru femei (sursă imagine)

Povestea luptei femeilor pentru egalitate nu aparținei unei personalități feministe, nici vreunei organizații, ci este meritul tuturor celor care luptă pentru drepturile omului”, afirma cunoscuta jurnalistă și activistă Gloria Steinem. De aceea, Ziua Internațională a Femeii este o sărbătoare a unității, reflecției, susținerii și acțiunii, tot ceea ce se întâmplă la nivel internațional, transpus în plan local. O zi specială, cu o vârstă respectabilă de peste 100 de ani, care devine tot mai puternică de la o aniversare la alta.

O femeie a schimbat concepția despre contracepțieMargaret Sanger a luptat pentru drepturile femeilor de a hotărî singure când și dacă doresc să devină mame și a stat chiar la pușcărie pentru asta

Metoda calendarului - tipic feminină

1908

Nemulțumirile și dezbaterile critice se răspândesc tot mai mult în rândul femeilor. Inegalitățile sociale le determină pe cele mai curajoase să devină tot mai vocale și mai active, demarând campanii masive prin care doreau să obțină o schimbare a stării de fapt. La 8 martie 1908, 15.000 de femei au mărșăluit pe străzile din New York, cerând program mai scurt de lucru, salarizare mai bună și dreptul la vot.

1909

Primele inițiative de a marca Ziua Națională a Femeilor au plecat de la Partidul Socialist American. Data la care s-a aniversat evenimentul în 1909 a fost 28 februarie. Până în 1913, această zi era marcată în ultima duminică a lunii februarie.

1910

În 1910, cea de-a doua conferință a femeilor muncitoare s-a ținut la Copenhaga. Lidera organizației de femei a Partidului Social Democrat din Germania, Clara Zetkin, a lansat ideea unei Zile Internaționale a Femeii. Ea a propus ca în fiecare an, în aceeași zi, în toate țările lumii să existe o zi a femeilor, pentru ca acestea să își facă vocea auzită. Participantele - peste 100 de femei din 17 țări au primit propunerea cu brațele deschise și Ziua Internațională a Femeii s-a născut.

1911

După decizia luată la Copenhaga, anul următor, Austria, Danemarca, Germania și Elveția au sărbătorit Ziua Internațională a Femeii la 19 martie. Peste un milion de bărbați și femei au luat parte la campaniile prin care se cerea ca femeile să aibă dreptul să muncească, să voteze, să fie educate, să dețină funcții publice și să nu mai fie victime ale discriminării. Din păcate, la mai puțin de o săptămână de la aceste manifestări, un incendiu în New York a luat viața a peste 140 de muncitoare, majoritatea emigrante, trăgând un trist semnal de alarmă cu privire la condițiile de lucru subumane pe care erau obligate să le suporte.

1913-1914

Cu primul război mondial la orizont, femeile ruse au aniversat pentru prima dată Ziua Mondială ce le era dedicată și lor, în ultima duminică din februarie 1913. În același an, în urma discuțiilor purtate între reprezentatele mai multor țări, s-a luat decizia ca Ziua Internațională a Femeii să fie aniversată pretutindeni la 8 martie, și aceasta e data care a rămas în vigoare până azi. În 1914, femeile din mai multe țări s-au aliat în campanii împotriva războiului. Londra acelui an a fost martora marșului de la Bow la Trafalgar Square, prin care se sprijinea solicitarea de a acorda femeilor dreptul la vot.

1917

În ultima duminică de februarie a anului, femeile ruse au intrat în grevă, cerând „pâine și pace”, ca răspuns la moartea a peste două milioane de soldați ruși în timpul primei conflagrații mondiale. Grevistele și-au continuat acțiunea până când, patru zile mai târziu, țarul a fost obligat să abdice și guvernul provizoriu le-a acorat dreptul la vot. Data la care rusoaicele au pornit greva a fost 23 februarie în calendarul iulian, în vigoare în Rusia la acea vreme, care corespundea datei de 8 martie din calendarul gregorian, utilizat în Europa.

1975

1975 - Anul Internațional al Femeilor (sursă imagine)

Ziua Internațională a Femeii a fost sărbătorită de către Organizația Națiunilor Unite, pentru prima dată, în 1975. Apoi, în decembrie 1977, Adunarea Generală ONU a adoptat o rezoluție prin care se stabilea că o zi a Națiunilor Unite dedicată femeilor și păcii internaționale poate fi aniversată de statele membre la o dată pe care fiecare o consideră potrivită cu propriile tradiții istorice și naționale. 

1996

Din 1996, Națiunile Unite au decis să adopte o temă anuală pentru a marca Ziua Femeilor, începând cu „Sărbătorind trecutul planificăm viitorul”. În anii ce au urmat temele au fost diverse: „Femei la masa rotundă a păcii”, „Femeile și drepturile omului”, „Lumea fără violență împotriva femeilor”, „Emanciparea femeilor din mediul rural, stop foametei și sărăciei” etc.

2001

Din 2001, Ziua Internațională a Femeii ține pasul cu dezvoltarea tehnologică și intră în mediul online. Platforma internationalwomensday.com găzduiește propuneri, proiecte, realizări și opinii despre ceea ce se întâmplă în lumea largă. Astfel, s-a crerat o comunitate globală, în care schimbul de informații oferă soluții și idei.

2011

Acesta a fost un an cu adevărat festiv, aniversând centenarul Zilei Internaționale a Femeii. Se împlineau 100 de ani de la marcarea în premieră a acestei zile în 1911, în Austria, Danemarca, Germania și Elveția. În Statele Unite, președintele în exercițiu, Barack Obama, a proclamat martie 2011 ca fiind „Luna istorică a femeilor”, îndemnând toți americanii să aprecieze „extraordinarele realizări ale femeilor” în modelarea istoriei țării. În Anglia, Annie Lennox a condus un marș superb peste podurile celebre ale Londrei, pentru a câștiga sprijin internațional în favoarea acțiunilor caritabile dedicate femeilor

2017 și mai departe

Lumea a înregistrat, într-adevăr, o schimbare semnificativă în ceea ce privește atitudinea societății față de femei, în aspecte precum emanciparea și egalitatea. Mulți din generația tânără ar putea considera că toate bătăliile pentru drepturile femeilor au fost câștigate, în timp ce feministele anilor '60-'70 își mai amintesc ce proces lung și dureros, departe de a fi finalizat, a condus la ceea ce azi considerăm normal. Cu tot mai multe femei în posturi de decizie, cu drepturi prevăzute de lege și o vizibilitate mult sporită a femeilor ca modele în viața socială, am putea crede că egalitatea de gen a devenit realitate. De fapt, din păcate, adesea femeile nu sunt remunerate la fel ca omologii lor masculini, pe poziții similare, nu sunt prezente în proporție egală în viața politică sau afaceri, iar la nivel global, oportunitățile de educație, accesul la servicii de sănătate sau expunerea la acte de violență nu se dovedesc a fi în favoarea femeilor.

Emma Snodgrass și Harriet French, două fete cu necazuri în pantaloniEmma Snodgrass a fost prima femeie care a avut curajul să apară în Boston îmbrăcată cu pantaloni, fiind arestată pentru îndrăzneala ei

În același timp, trebuie să remarcăm progresele importante care au fost făcute. Avem femei astronaut și prim ministru, fetele au acces în universități, femeile pot avea o carieră și o familie concomitent, au șansa de a face propriile alegeri. Ziua femeii este aniversată azi și în țări precum: Afghanistan, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Burkina Faso, Cambodgia, China, Cuba, Georgia, Guineea-Bissau, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Laos, Madagascar, Mongolia, Montenegro, Nepal, Rusia, Turkmenistan, Uganda, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam sau Zambia.

Comunicarea globală permite femeilor din toată lumea să facă schimb de informații, să afle care sunt oportunitățile care li se deschid, să învețe din experiența altora, să planifice acțiuni comune și să își facă cunoscute realizările. Drepturile lor și drepturile universale ale omului trebuie să devină mai mult decât o temă a unei zile din an, să fie deviza fiecărei zile din viața nostră, oriunde am trăi.

Referințe:

internationalwomensday.com loc.gov

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept