20 aprilie 1862

Louis Pasteur descoperă pasteurizarea

CaleidoscopMonica

Sterilizare prin pasteurizare

Louis Pasteur nu a inventat o metodă de a curăța complet mâncarea organică de toate bacteriile, iar sterilizarea, ca metodă de dezinfectare exista deja. Însă sterilizarea prin fierbere, de exemplu, altera gustul și proprietățile alimentelor. Descoperirea revoluționară a lui Pasteur a fost reducerea numărului de bacterii până la un nivel care nu prezintă riscuri pentru sănătate, păstrând proprietățile alimentelor. Pasteur dovedise deja că procesul de fermentație determină creșterea numărului de microorganisme potențial dăunătoare și acum își propunea să arate că acestea există și în băuturi. La 20 aprilie 1862, Louis Pasteur și colegul său, Claude Bernard au descoperit că încălzirea produselor distruge microorganismele pe care le conțin.

Louis Pasteur, un savant pedant

Louis Pasteur biolog, microbiolog și chimist francez este cunoscut pentru descoperirile sale în domeniile vaccinării, fermentației microbiene și pasteurizării. De numele său se leagă descoperiri remarcabile legate de cauzele și modalitățile de prevenire a bolilor. Cercetările sale au salvat, de-a lungul timpului, nenumărate vieți, prin reducerea mortalității asociate cu febra puerperală (provocată de infecțiile de după naștere, la femei) și prin crearea primelor vaccinuri împotriva rabiei și antraxului. A dovedit că anumite boli sunt provocate de bacterii și a pus la punct metoda de a opri contaminarea cu bacterii a diferitelor băuturi, procedură numită pasteurizare în cinstea lui. Este considerat unul dintre cei trei fondatori ai bacteriologiei, alături de Ferdinand Cohn și Robert Koch, fiind adesea numit și „părintele microbiologiei”.

Louis Pasteur, detaliu din tabloul realizat de Albert Edelfelt (1885) (sursă imagine)

A demonstrat că într-un mediu steril, microorganismele nu se pot dezvolta, iar cercetările sale au primit girul Academiei Franceze de Științe. A avut realizări importante și în domeniul chimiei, în înțelegerea structurii compușilor organici și bazelor moleculare care determină asimetria anumitor cristale.

Institut Pasteur, Paris (sursă imagine)

A fost directorul Institutului Pasteur, înființat în 1887, pe care l-a condus până la moartea sa. Corpul lui a fost înmormântat într-o pivniță a instituției care îi poartă numele.

Penicilina, un medicament dintr-un accidentAlexander Fleming a descoperit unul dintre cele mai valoroase medicamente din toate timpurile, penicilina, dintr-o greșeală benefică pentru întreaga lume

Medicina, mai curată și mai uscată

Știința medicală a înregistrat nenumărate descoperiri remarcabile în istorie, însă munca lui Pasteur și a lui Claude Bernard a avut un impact major asupra întregii discipline medicale. Ca rezultat al experimentelor demarate de cei doi la 20 aprilie 1862, a apărut procedeul care prevenea alterarea unor băuturi precum laptele, vinul sau berea. Cunoscută azi sub numele de pasteurizare, tehnica a redefinit modul în care lumea privea problematica germenilor și a efectelor generate de aceștia. Înlăturarea microbilor din mâncare și-a dovedit rapid beneficiile pentru sănătate.

Claude Bernard (n. 12 iulie 1813 - d. 10 februarie 1878), medic și fiziolog francez. Este considerat (sursă imagine)

Există dovezi că în China se practica metoda încălzirii vinului până la punctul de fierbere, pentru a evita transformarea lui în oțet, cu mai bine de 750 de ani înainte de descoperirea făcută de Pasteur și Bernard. Timp de secole, oamenii au crezut că schimbările produse de fermentație reprezintă un fenomen chimic, moleculele de vin transformându-se în molecule de oțet. Ridicând temperatura până la un anumit punct, producătorii credeau că stabilizează compoziția vinului la stadiul optim pentru păstrarea buchetului.

Șampania, o băutură acidulată, care merită gustatăLicoarea divină descoperită de călugărul francez Dom Pérignon, șampania, ne însoțește de sute de ani în cele mai fericite momente ale vieții, fiind un simbol al bucuriei în toată lumea

La aproape un deceniu de la susținerea tezei de doctorat la École Normale Supérieure, din ParisPasteur a primit o solicitare din partea unui producător de alcool din sfeclă. Acesta se săturase să își vadă producția dusă pe apa sâmbetei înainte de a apuca să o vândă și era la curent cu eforturile guvernului francez de a orienta cercetarea academică înspre aplicații practice. De aceea, l-a rugat pe deja binecunoscutul savant să încerce să găsească o modalitate care să prelungească termenul de valabilitate al producției sale.

Pasteur a acceptat provocarea și a început să studieze sucul de sfeclă, în toate fazele de fermentație. Pe măsură ce nota schimbările care se petreceau, a observat un număr de organisme sferice, plutind în lichid. Erau microbii care consumă zahărul și îl transformă în alcool. Câteva zile mai târziu, când sucul s-a acrit și nu mai putea fi consumat, Pasteur a descoperit ceva diferit în el: niște organisme alungite, bacterii.

Analizând rezultatele obținute, a tras concluzia că „germenii” cauzează schimbarea, o descoperire cu totul revoluționară pentru acea vreme, cu implicații mai ales în medicină. În timp, el a mers mai departe și a arătat că microbii există în mediul care ne înconjoară, că pot invada orice organism gazdă și pot produce boli. Până atunci, se considera că bacteriile și virușii apar brusc într-un organism.

Având dovezile care să îi susțină teoria, Pasteur s-a prezentat în fața împăratului Napoleon al III-lea, propunându-i să aplice rezultatele obținute la vinurile franceze. Un procedeu care implica încălzirea licorii era deja cunoscut, Nicolas Appert fiind cel care inventase o metodă de sterilizare a mâncărurilor, încălzindu-le într-un recipient de metal. Nu exista, însă, niciun standard al procedurii, nu se știa cât de mult trebuie încălzită, pentru a-și păstra gustul și proprietățile. Lucrând împreună cu Bernard, Pasteur a stabilit temperaturile și perioadele de timp necesare pentru conservarea în cele mai bune condiții.

Rezultatele au reprezentat o revelație: vinul putea fi păstrat mult mai mult dacă nu era contaminat după ce fusese trecut prin procesul de pasteurizare. În următoarele luni, berea și oțetul au fost subiect al cercetărilor, pentru a determina condițiile de pasteurizare, ceea ce a salvat cantități importante din produsele pe care Franța le exporta.

După mai mulți ani, metoda lui Pasteur avea să fie utilizată și pentru lapte. Pentru multă vreme, nimeni nu se gândise să aplice metoda și pentru produsele lactate. Prin metoda încălzirii laptelui la 72°C, timp de 8-12 secunde, urmată de o răcire bruscă la 4°C, sunt distruse bacteriile dăunătoare care pot provoca boli grave precum tuberculoza, salmoneloza, bruceloza, E.Coli etc.

Dr. Salk a învins poliomielita cu un acVaccinul obținut de dr. Salk a reușit să salveze milioane de copii de la cumplita boală numită poliomielită, folosind o tulpină inactivă de virus

Datorită muncii depuse de Pasteur și Bernard, bolile provocate de agenții patogeni din mâncare aproape că au dispărut și zeci de mii de cazuri de îmbolnăviri, dintre care unele poate chiar fatale sunt evitate. Nu există unitate de măsură pentru a aprecia realizările lor, care pot fi răsplătite doar cu veșnică recunoștință.

Referințe:

famousdaily.com mapsofworld.com wikipedia.org

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept