18 septembrie 1851

apare prima ediție a ziarului The New York Times

CaleidoscopMonica

Good news

162 de ani, 58.000 de articole, miliarde de cuvinte și 117 premii Pulitzer. Un palmares impresionant pentru un ziar de un penny. Acesta a fost prețul de pornire, la 18 septembrie 1851, când a apărut prima ediție a ziarului. The New York Times (câteodată prescurtat NYT) e un cotidian american publicat în orașul New York de către The New York Times Company și care a apărut neîntrerupt de la lansarea sa, în ciuda unor perioade mai mult sau mai puțin profitabile pe care le-a traversat.

Principii de dat la ziar

Ziarul a fost fondat, sub numele New-York Daily Times de jurnalistul și politicianul Henry Jarvis Raymond (1820-1869), ulterior membru al partidului Whig și apoi vicepreședinte al noului apărut Partid Republican, împreună cu bancherul George Jones. Primul număr preciza ideile fundamentale care constituiau crezul echipei editoriale de atunci:

Agenția Reuters, de la metode tradiționale, la informații digitaleȘtiri, informații, cotații bursiere, toate ajung azi la noi dintr-un click, dar nu întotdeauna a fost așa. Agenția Reuters a pornit la drum cu niște angajați speciali, deși cam aerieni...

„Vom fi conservatori, dacă vom considera că acest lucru este esențial pentru binele public și vom fi radicali în tot ceea ce necesită tratament și reforme radicale. Nu vom crede că tot ceea ce se întâmplă în societate este doar bun sau doar rău; ceea ce este bun dorim să păstrăm și să ducem mai departe, ceea ce este rău, să eliminăm sau să schimbăm”. Principii bune și sănătoase, demne de a fi luate în seamă și de jurnaliștii zilelor noastre.

New York Times, 18 septembrie 1851 (sursă imagine)

Ziarul și-a scurtat numele la forma actuală în 1857, iar la 21 aprilie 1861 a trecut de la edițiile care apăreau de luni până sâmbătă la formula cotidiană completă, incluzând și o ediție de duminică, pentru a oferi o cronică detaliată a Războiului Civil.

A patra putere în stat

Unul dintre cele mai răsunătoarte cazuri în care ziarul s-a implicat a fost cel al lui Edgardo Mortara, copilul unei familii de evrei din Bologna. Pe vremea aceea, autoritatea papală era la limita dictaturii sub conducerea lui Pius al IX-lea. Copilul a fost botezat fără știrea părinților de servitoarea catolică familiei, care credea că micuțul va muri, fiind bolnav. Religia iudaică având interdicții sale referitoare la botezarea în rit creștin, copilul a fost luat cu forța din mijlocul familiei de instituția papală, crescut și educat conforma dogmei catolice. Deși părinții au încercat să recâștige copilul, acesta nu a fost înapoiat familiei. The New York Times a publicat 20 de editoriale pe această temă, reflectând indignarea îndreptățită a opiniei publice cu privire la formele extreme de manifestare pe care le poate genera fanatismul religios. Fiind educat în acest spirit, chiar și după căderea Papei Pius, copilul, acum major, a refuzat să se întoarcă la familia sa, devenind preot catolic. Cazul în sine, însă, precum și reflectarea sa în presa vremii a contribuit la mișcarea de independență din Italia și la susținerea ideilor de libertate și de eliberare de sub dominația abuzivă a clerului catolic.

Stanley, explorator și jurnalist, a pornit de bunăvoie spre CongoHenry Morton Stanley, aventurier, jurnalist, explorator, a străbătut Africa în căutarea dr. Livingstone, a traversat Congo pe apă și pe uscat și a pus destinații noi pe harta lumii

Știrile care merită tipărite

The New York Times și-a câștigat reputația de publicație obiectivă și de calitate, mai ales în perioada anilor 1890, sub conducerea lui Adolph Ochs, anterior editor la Chattanooga Times, din Tennessee. The New York Times a fost preluat de Ochs în 1896, iar în anul următor a fost creat sloganul ziarului, „All The News That's Fit To Print” (toate știrile care merită tipărite), care apare de atunci și până în zilele noastre într-o casetă în partea din stânga sus a primei pagini.

Concurența jurnalistică pe vremea aceea nu era de neglijat, pe piață fiind și New York World a lui Joseph Pulitzer și New York Journal, condusă de William Randolph Hearst. Aceste publicații erau cunsocute pentru senzaționalismul pe care îl promovau și pentru faptul că adesea puneau mai presus amănuntele picante decât acuratețea și obiectivitatea relatării. Acest stil era cunoscut, la sfârșitul secolului al XIX-lea, sub numele de „yellow journalism”. Sub administrarea lui Ochs, care a continuat tradiția serioasă a jurnalismului, The New York Times a dobândit recunoaștere internațională.

Larry King, starul TV cu breteleLarry King Live, o emisiunea simbol a televiziunii americane, care a adus în fața publicului vedete din toate domeniile și zonele

WorldWideWeb

În 1904, ziarul a primit prima transmisie a unei telegrame fără cablu, care relata o bătălie navală din războiul ruso-japonez. În 1910, a început livrarea prin avion a ziarului la Philadelphia, iar în 1919, un dirijabil a transportat pentru prima oară o ediție a publicației peste Oceanul Atlantic, la Londra. În 1920, ediția de la 4 dimineața a ziarului a fost trimisă cu avionul la Chicago, pentru a ajunge în mâinile delegaților de la Congresul Partidului Republican până seara.

Drumu-i lung dar webul, mare așa că, de la aceste prime căi internaționale și până la lansarea online a ziarului în 1996 pare că nu a fost decât un pas.

SCORE, primul pas către o lume fără granițeSateliții de comunicații reprezintă uneltele invizibile care ne ajută să comunicăm unii cu alții, indiferent unde ne aflăm pe glob

Asta nu înseamnă că New York Times își uită originea tipărită. El rămâne credincios și versiunii de hârtie având al doilea tiraj după The Wall Street Journal, și primul ca număr de exemplare dintre ziarele metropolitane din SUA. În 2013, ziarul anunța un tiraj de 1,317,100 exemplare în timpul săptămânii și de 1,781,100 ale ediției de duminică. În New York, edițiile zilnice ale ziarului costă 2.50$, iar cea de duminică, 5$.

În 2016, The New York Times a câștigat două Premii Pulitzer, unul pentru foto-reportajele realizate de Mauricio Lima, Sergey Ponomarev, Tyler Hicks and Daniel Etter, pe tema crizei emigranților în Europa și unul la categoria journalism internațional, pentru materialele publicate de Alissa J. Rubin, reflectând viața dură și discriminatorie a femeilor din Afghanistan-ul de după război.

Referințe:

wikipedia.org nytimes.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept