26 noiembrie 1789

George Washington proclamă Thanksgiving sărbătoare națională americană

CaleidoscopMonica

Sărbătoare în șir indian

În 1621, coloniștii englezi sosiți din Plymouth și indienii Wampanoag sărbătoreau împreună prima recoltă a europenilor pe pământ american, în ceea ce istoria avea să consemneze ca fiind întâiul Thanksgiving. Vor trece mai bine de 100 de ani, până la 26 noiembrie 1789, când președintele George Washington avea să ratifice actul care oficializa sărbătoarea.

Facerea de bine...

În septembrie 1620, o corabie mică, numită Mayflower, părăsea portul englez Plymouth, având la bord 102 pasageri. Călătorii reprezentau un amestec destul de pestriț de separatiști religioși care căutau un teritoriu nou, unde să aibă libertatea de a-și practica credința și tot felul de indivizi atrași de mirajul unei vieți mai bune. După un voiaj, nu foarte confortabil, care a durat 66 de zile, au aruncat ancora lângă Cape Cod, mult mai în nord decât gura râului Hudson, unde își doreau, de fapt, să ajungă. După o lună, Mayflower traversa golful Massachusetts, iar coloniștii începeau să pună bazele unei așezări.

Corabia Mayflower (sursă imagine)

În timpul primei ierni, au luptat cu frigul, bolile și lipsa alimentelor, doar jumătate din ei supraviețuind până în primăvară. În martie, au primit o vizită neașteptată de la un indian Abenaki, care i-a salutat în engleză. După câteva zile, acesta a revenit împreună cu un membru al tribului Pawtuxet, pe nume Squanto, care fusese răpit de un căpitan englez. Vândut ca sclav, indianul reușise să fugă de la Londra și să revină pe pământul natal la bordul unei corăbii de explorare. Squanto i-a învățat pe coloniști să cultive porumb, să obțină sirop de arțar, să pescuiască și să deosebească plantele bune de cele otrăvitoare. Tot el i-a ajutat să încheie o alianță cu tribul local Wampanoag, care va dura mai bine de 50 de ani și va rămâne unul din puținele (din păcate) exemple de conviețuire pașnică dintre europeni și nativii americani.

Ultimul indian sălbatic din America de NordIshi, ultimul indian nativ de pe teritoriul american, găsit în California, a dovedit că civilizația e mult mai sălbatică decât tradiția

În noiembrie 1621, după ce coloniștii au reușit să adune prima lor recoltă de porumb, guvernatorul William Bradford a organizat o petrecere pentru a sărbători reușita, la care au fost invitați și aliații băștinași, inclusiv conducătorul tribului Wampanoag, căpetenia Massasoit. Până la oficializarea sărbătorii, în 26 noiembrie 1789, zile de petrecere în cinstea recoltelor aveau loc ocazional. În 1863, ca urmare a campaniei duse de scriitoarea Sarah Josepha Hale (autoarea cunoscutul cântecel pentru copii „Mary Had a Little Lamb”), președintele Abraham Lincoln a stabilit ca Thanksgiving-ul să fie aniversat în ultima joi din luna noiembrie.

Sarah Josepha Hale, inițiatoarea sărbătoririi oficiale a zilei de Thanksgiving (sursă imagine)

Sărbători fericite!

Primul meniu de Thanksgiving includea orice altceva, în afară de carne de curcan: cerb sau căprioară, rață, gâscă, stridii, raci, țipar, pește. Probabil mâncau dovleac, dar nu sub formă de plăcintă. Piureul de cartofi și sosul de merișoare nu erau încă în vogă și nici bunele maniere. Se mânca fără furculițe, doar cu lingura și cuțitul. Furculițele au început să fie folosite pe scară largă doar din secolul al XVIII-lea. 

Cu toate această diversitate culinară, intenția inițială a coloniștilor nu era alimentarea ci abstinența. Ei ar fi vrut să celebreze prima recoltă cu post și rugăciuni, pentru a mulțumi divinității. Noroc cu indienii Wampanoag, care au considerat că recolta trebuie gustată, pentru a fi apreciată! Și au făcut asta timp de trei zile!

Prohibiția și efectele eiProhibiția a fost o perioadă ciudată din istoria Americii, când legislația anti-alcool a produs mai degrabă efectul advers, încurajând contrabanda și consumul

Deși a lipsit de la prima masă de Thanksgiving, curcanul a venit tare din urmă și a ajuns vedeta evenimentului. Benjamin Franklin își dorea chiar ca în loc de vultur, curcanul să fie simbolul național. Motive ar fi destule: 91% dintre americani mănâncă curcan la masa de Thanksgiving, ceea ce înseamnă 46 de milioane de păsări vândute cu acest prilej. În Statele Unite sunt trei locuri denumite în cinstea felului principal de la masa familiei: Turkey, Texas; Turkey Creek, Los Angeles; Turkey, North Carolina.

Nu toți curcanii cad victime apetitului american. Unii sunt mai norocoși și sunt iertați chiar de președintele Statelor Unite. În fiecare an, conducătorul statului respectă tradiția de a scuti una din nevinovatele păsări de o excursie în cuptor. Cel care a inițiat această ceremonie a iertării a fost președintele Truman în 1947. Barack Obama, la una din ceremoniile din timpul mandatului, a eliberat un curcan de 20 de kilograme, pe nume Courage, în interiorul parcului Disneyland, unde a fost investit cu funcția de maestru de ceremonii al paradei de Thanksgiving!

Barack Obama, cel mai cool președinte americanBarack Obama, primul președinte de culoare al SUA, s-a dovedit un personaj foarte simpatic, care a umanizat Casa Albă și clasa politică

Iertați sau mâncați, curcanii rămân un simbol al celui care se sacrifică pentru un bine mai mare: acela de a reuni familiile în jurul mesei și de a sărbători bucuria de a fi împreună.

Referințe:

allparenting.com history.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept