26 ianuarie 1788
prima colonie din Australia este înființată prin sentință
Australia, condamnată la europenizare
În secolul al XVIII-lea, unii infractori din Marea Britanie primeau o sentință care pentru mulți dintre contemporanii noștri ar reprezenta un vis împlinit: să se stabilească în Australia. Desigur, pe atunci, țara de la antipozi nu era tărâmul făgăduinței de azi. Continentul australian reprezenta un teritoriu în mare parte necunoscut, populat de aborigeni băștinași, care nu oferea niciuna din facilitățile lumii civilizate. Tocmai de aceea, pe post de eșantion de probă, o primă grupare de condamnați sosea cu corăbiile aflate sub comanda căpitanului Arthur Phillip, la 26 ianuarie 1788, pentru a înființa colonia de la New South Wales. În amintirea momentului, Australia își aniversează la această dată ziua națională.
Emigrare pe post de evadare
Australia, cunoscută la început chiar sub denumirea de New South Wales (astăzi numele aparține statului australian de pe coasta estică, cu capitala la Sidney), a pornit la drum cu un cazier cam încărcat. Al primilor săi locuitori europeni. Asta pentru că inițial, autoritățile britanice au văzut-o ca pe un spațiu ideal pentru deportarea deținuților, care să pună aici osul la treabă, fără a mai suprapopula pușcăriile de acasă. Guvernul britanic l-a însărcinat cu această delicată misiune de transport pe căpitanul Arthur Phillip, comandant al navei HMS Sirius.
Expediția Kon-Tiki, cu pluta din Peru, în PolineziaE bine sau e rău să fii dus cu pluta? Uneori, este extraordinar, așa cum au dovedit-o membrii expediției Kon-Tiki, care au străbătut Oceanul Pacific.
Obiectivul era înființarea unei tabere de muncă cu profil agricol pentru condamnații englezi. Deoarece destinația era încă neexplorată, pericolele și distanța fiind considerabile, Phillip a avut mari dificultăți în a aduna echipa cu care să plece la drum. Solicitările sale oficiale de a primi un număr mai mare de fermieri experimentați au fost în mod repetat respinse, iar fondurile pentru expediție și echipament au fost mult sub necesar. Cu toate acestea, căpitanul britanic a reușit să pornească cu 1.000 de oameni, dintre care peste 700 erau condamnați. Voiajul, care a ocolit continentul african înspre coasta estică a Australiei a durat 8 luni.
Australia, de la penal la senzațional
Primii ani din viața coloniei au fost aproape dezastruoși. Luptând cu blestemul pământului prea puțin rodnic, cu climatul neprietenos și cu muncitorii mai familiarizați cu crâșmele decât cu sapele, Phillip a reușit cu greu să asigure supraviețuirea oamenilor săi. Cu toții au trăit la limita înfometării o perioadă, iar marinarii care ar fi trebuit să mențină ordinea, nu s-au prea ridicat la înălțimea așteptărilor. Arthur Phillip, care s-a dovedit un comandant exigent, dar și deschis la minte, a reușit să facă progrese, numind condamnați în posturi de responsabilitate și control. Astfel, a reușit să îi transforme pe foștii proscriși în membrii ai unei comunități promițătoare. Cei care călcau pe bec aveau parte, după gravitatea faptei, de biciuire sau spânzurătoare, dar cei care își vedeau de treabă beneficiau de drepturi și oportunități egale. Phillip și-a ținut promisiunea făcută înainte de plecarea din Anglia: „Într-o țară nouă nu va exista sclavie, așadar nu vor exista nici sclavi”.
A reușit să pună pe picioare colonia, care a funcționat și după întoarcerea lui în Anglia, în 1792, devenind chiar prosperă la începutul secolului al XIX-lea. Prosperitatea a hrănit și sentimentul de patriotism, iar data de 26 ianuarie, la care primii coloniști au pus piciorul pe continentul australian, a început să fie considerată sărbătoarea comunității. În 1818, la aniversarea a 30 de ani de prezență britanică în Australia, 26 ianuarie a devenit oficial Ziua Națională a Australiei.
Voltaire, pentru care libertatea tuturor era mai presus ca libertatea saAventurile literare și istorice ale lui Voltaire, care a susținut libertatea de exprimare pe tot traseul vieții sale, de la Bastilia până în Elveția și înapoi la Paris
Astăzi, când Australia este o țară independentă, ziua marchează atât înființarea primei colonii engleze, cât și comemorarea aborigenilor, care au fost deposedați de pământurile lor, pe măsură ce civilizația se extindea pe continent. Conform unor studii științifice recente, se pare că civilizația aborigenilor australieni este cea mai veche de pe planetă, datând de 50.000 de ani. Astăzi ei alcătuiesc doar 3% din populația Australiei.
În Australia, poți să muți munții din loc
Muntele Kosciuszko, cu altitudinea de 2.228 de metri,este cel mai înalt vârf de pe teritoriul continental al Australiei. Dar acest munte pe care îl cunoaștem azi nu este vârful care a fost denumit inițial Kosciuszko. Anuarul australian din 1910 explică: „Măsurătorile vârfului căruia i-a fost dat la început acest nume, au arătat că este ceva mai mic decât vecinul său, muntele Townsend, așa că numele munților au fost schimbate între ele, la decizia conducerii statului New South Wales, pentru ca muntele Kosciusko să rămână, în continuare, cel mai înalt din țară”. Dacă se ia în calcul întregul teritoriu al țării, cel mai înalt este vârful Mawson, de pe insula Heard cu 2.745 m.
Phileas Fogg și celebra sa călătorie în jurul lumiiOcolul Pământului în 80 de zile, cartea de mare succes a lui Jules Verne, ne prezintă o călătorie fascinantă în jurul lumii, făcută de Phileas Fogg
Înainte de dolarii australieni, a fost romul
Romul a reprezentat principala monedă în perioada de debut a coloniei. Era folosit atât pentru solda ofițerilor cât și pentru a recompensa zilele de muncă ale prizonierilor. Problemele au apărut atunci când au fost organizate așa numitele Rum Corps, un fel de Banca Națională care să țină sub control rezervele de alcool, ceea ce a provocat și o mică criză de lichidități, pentru a asigura ordinea în colonie. Urmașii coloniștilor nu se dezmint, păstrând frumoasele tradiții ale înaintașilor. Australianul Bob Hawke este singurul deținător al recordului Guiness la băut-viteză, reușind să topească un pahar de bere de aproape un metru înălțime, în mai puțin de 12 secunde, în anul 1954. Ca dovadă că australienii știu să își recunoască valorile, acesta a fost ales ulterior prim-ministru. Explicația faptului că Australia are parte de lideri cool e simplă. Unul din motivele principale pentru care Canberra a fost aleasă capitală era convingerea politicienilor de pe vremuri că albii nu pot funcționa corespunzător decât într-un climat mai răcoros.
Australia trage rozul câștigător
În statul australian Victoria, este ilegal să porți chiloți roz în după-amiezile de duminică. Legea este încă în vigoare, deși candidatul laburist Martin Foley și-a luat angajamentul în campania din 2014 să abroge acest act normativ. În schimb, domnișoara Australia își permite să poarte un lac roz, în toate zilele săptămânii. Lacul Hillier din Middle Island, cea mai mare din insulele Arhipelagului Recherche din vestul Australiei, este roz. Privit de sus, pare o uriașă gumă de mestecat. Se crede că algele sunt responsabile de acest look optimist.
Cu atâta soare și apă de jur împrejur, evident că și locuitorii continentului sunt la fel de pozitivi și fericiți.
Referințe: