15 iulie 1662

Regele Charles al II-lea aprobă înființarea Royal Society

CaleidoscopMonica

Verba volant...

Nimic doar pe vorbe” sau, cum spuneau strămoșii noștri latini, „Nullius in verba”, acesta este motto-ul celui mai vechi organism științific național: Royal Society. Totul se datorează unui grup de oameni inteligenți, pasionați de știință, care s-au reunit la Londra, în 1660, la inițiativa lui Christopher Wren, profesor de astronomie și arhitect. Alături de el au venit Robert Boyle, un pionier al chimiei moderne, Sir Robert Moray, adept al filozofiei naturale și lordul Brouncker , strălucit matematician. Ultimii doi făceau parte din anturajul regelui Charles al II-lea, el însuși entuziast al științelor. Suveranul efectua propriile experimente în laboratorul personal din palatul St. James. De aceea, la 15 iulie 1662, a dat cu ambele mâini binecuvântarea regală pentru înființarea Societății Regale Britanice, al cărei prim președinte a fost lordul Brouncker.

O societate științifico-fantastică

Documentul prin care regele aproba funcționarea societății, stabilea și structura sa instituțională, cu un președinte, trezorier, secretari și un consiliu director. Deși s-a aflat sub patronajul suveranului încă de la început, Royal Society a rămas mereu o organizație care și-a păstrat independența față de statul britanic, bazată pe voluntariat.

Newton a studiat optica pentru a crea primul telescop reflectorSir Isaac Newton, membru în Societatea Regală, și-a citit lucrarea în care studia optica și lumina în fața colegilor, fiind apreciat de unii și criticat de alții

De la înființare, societatea și-a propus să promoveze și să încurajeze experimentele, argumentarea, dezbaterile și diseminarea informațiilor științifice, sub toate formele. Trebuie menționat că deschiderea către orice modalitate de cunoaștere era atât de mare, încât una din primele lucrări publicate aborda o tema, probabil extrem de utilă în epocă, „Cum să vomiți ușor”.

Royal Society Somerset House (sursă imagine)

Royal Society și-a asumat rolul de institut de cercetare și depozitar al bogăției izvorâte din mintea umană precum și de arbitru al controverselor dintre diverse opinii formulate de pasionații cunoașterii (și nu au fost puține). Un pas fundamental în dezvoltarea organizației a fost publicarea, unui jurnal care s-a transformat în purtătorul de cuvânt al realizărilor obținute de membrii societății. Inițial, a fost publicat de secretarul organizației, Henry Oldenburg, fiind adoptat cu acte în regulă din 1753. Apărută sub numele de Philosophical Transactions, este azi cea mai longevivă publicație dedicată cunoașterii și promovării descoperirilor care au schimbat lumea.

Spune-mi cu cine te însoțești, ca să-ți spun cum gândești

Royal Society a fost dintotdeauna un club select, în care au intrat persoane cu mintea deschisă și vise mărețe. Robert Hooke, om de știință, arhitect și matematician, a fost cel care a coordonat partea de experimente, începând din 1662 și a preluat funcția de secretar din 1677. Sir Christopher Wren a fost președinte la începutul anilor 1680, urmat de Samuel Pepys.

Robert Hooke (sursă imagine)

Lunga perioadă în care Sir Isaac Newton s-a aflat la cârma organizației, a întărit rolul dominant al societății în viața științifică britanică și internațională, a sporit prestigiul și autoritatea instituției și a diversificat domeniile de activitate. Societatea se mândrește și azi cu publicarea lucrării excepționale a lui Newton, Principia Mathematica, cea care a deschis noi orizonturi în abordarea unor probleme fundamentale precum principiile mișcării și gravitația. Experimentele lui Benjamin Franklin, cu ridicarea zmeului, pentru a demonstra natura electrică a fulgerului au fost aplaudate, încurajate și publicate de membrii societății științifice engleze.

Benjamin Franklin a electrizat lumea științifică și politicăBenjamin Franklin, unul din părinții fondatori ai Statelor Unite, a fost autodidact, ajungând una din personalitățile ilustre ale istoriei, ca diplomat, om de știință, inventator, profesor și om politic.

Donațiile și sponsorizările primite de organizație au fost investite în premii care recompensau diverse realizări și descoperiri cu adevărat importante. Unele dintre aceste distincții se mai acordă și în zilele noastre, ca, de exemplu, Medalia Copley. Aceasta a fost acordată în baza testamentului și sumei de bani lăsate în acest scop de Sir Godfrey Copley, în 1709, devenind azi cel mai prestigios premiu britanic, acordat pentru activitatea științifică. În a doua parte a secolului al XIII-lea, societatea s-a implicat intens în susținerea și finanțarea expedițiilor de explorare științifică, mai ales sub îndelungata președinție a lui Sir Joseph Banks, care îl însoțise pe James Cook, în mare său voiaj dintre anii 1768-1771, înspre Tahiti, Australia și Noua Zeelandă.

Hawaii, paradisul din mijlocul Oceanului PacificJames Cook a pornit din Anglia pentru a descoperi comoara din Pacific, Arhipelagul Hawaii, considerat azi un paradis al iubitorilor de surf, plajă și nisip

Jurnalul societății a publicat primul material din Anglia dedicat vaccinării. Membrii săi au aprobat motorul diferențial al lui Charles Babbage, au documentat erupția vulcanului Krakatoa și au publicat studiile lui Chadwick despre detectarea neutronilor, descoperire ce a condus la dezlegarea forței atomice.

În 1919, Royal Society a fost cea care a trimis o expediție pentru a fotografia eclipsa solară din 29 mai, de pe Insula Príncipe din Golful Guineei și de Sobral, din Brazilia, confirmând și făcând celebră astfel teoria generală a relativității, formulată de Albert Einstein.

Einstein, geniul care a dovedit că totul e relativAlbert Einstein a întors lumea fizicii pe dos cu viteza luminii, dovedind, prin teoria relativității, că energia și imaginația pot schimba limitele Universului

Obținerea titlului de membru al Societății Regale e o recunoaștere și o încununare a muncii la care visează orice om de știință. Din 1967, sediul societății se află la Carlton House Terrace, în Londra, unde au loc adunările membrilor, este găzduită arhiva și sunt păstrate cele mai importante resurse ale organizației. Rolul ei, în societatea contemporană, este de furniza consiliere independentă pe probleme științifice, de a administra fondurile destinate susținerii cercetării inovative, acordării de burse, stimulării cooperării internaționale, deschiderea de noi căi de comunicare între cercetători și public.

Blaise Pascal, un simbol al spiritului renascentistBlaise Pascal, matematician, fizician, inventator, filosof și teolog, o minte excepțională care a lăsat moștenire descoperiri de neprețuit în multe domenii de cercetare

Din 1945, este permisă și selectarea femeilor în această elită intelectuală. De-a lungul istoriei, societatea a avut peste 8.000 de membri, toți personalități marcante ale vremii lor. 80 dintre ei sunt câștigători ai premiilor Nobel în diverse domenii. Azi, există 1.300 de membri din rândul oamenilor de știință britanici și 130 din străinătate. Pentru a primi bilet de intrare în acest paradis al intelectului trebuie să îi convingi pe cei care sunt deja acolo, să își dea acordul, pe baza valorii dovedite a muncii celor propuși. De la Newton la Darwin, de la Einstein la Stephen Hawking, acești oameni au marcat viața noastră a tuturor în drumul lor prin lume, aprinzând lumina cunoașterii în întunericul ignoranței.

Tesla, Edison, Marconi, marii inventatori ai lumii moderneNikola Tesla, o minte luminată, a împărțit cu noi toți din cunoașterea sa, prin invențiile care au schimbat lumea, de la curentul alternativ, la radio

Referințe:

historytoday.com royalsociety.org

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept