29 decembrie 1852

Emma Snodgrass, arestată pentru port ilegal de pantaloni

BoutiqueMonica

Pantaloni doar pentru unii

Mergând azi pe stradă, vedem mai multe fete îmbrăcate cu pantaloni decât cu fustă, însă nu cu mult timp în urmă, riscai pușcăria pentru așa ceva. La 29 decembrie 1852, Emma Snodgrass a produs senzație la Boston, apărând îmbrăcată în pantaloni. Lumea și-a bătut joc de ea, poliția a arestat-o și a trimis-o înapoi acasă la tatăl ei, în New York. Asta nu a împiedicat-o să revină iar și iar, de fiecare dată fiind arestată și trimisă înapoi. A devenit știre de interes național. Era numită „vagaboanda în haine de bărbat”, „fata prostuță care bântuie de colo-colo în veșminte masculine”.

Să umbli în pantaloni - un act de curaj

Emma Snodgrass era fiica drăguță, în vârstă de 17 ani, a unui ofițer de poliție din New York. Nu este foarte clar când anume a ajuns la Boston, dar se știe sigur că în 1852 a fost descoperită purtând pantaloni și frac. Ceea ce părea o farsă îndrăzneață a atras atenția tuturor ziariștilor din Boston. Ceea ce editorii nu au știu de la început era faptul că Emma avea un „prieten”, pe nume Charley, care mesteca tutun și fuma trabuc. Acest amic era, de fapt, o altă adolescentă deghizată, Harriet French, care a fost și ea descoperită ulterior.

Designerul Louis Reard micșorează costumele de baieBikini, costumul de baie din două piese, întâlnit azi pe orice plajă din lume, a fost la început controversat, blamat și chiar interzis

Emma Snodgrass era un subiect grozav pentru știri, în doar 2 săptămâni și jumătate bucurându-se de cinci apariții în The Boston Herald. Cu indignarea specifică epocii pentru tot ceea ce ieșea din standardele vremii referitoare la feminitate, ziarul relata: „Snodgrass obișnuia să frecventeze toate barurile, folosea un limbaj vulgar și, în general, se străduia să imite tot ceea ce făceau băieții răi”.

Emma Snodgrass (sursă imagine)

The New York Daily Times povestea că: „Și-a luat numele de George Green și a obținut o slujbă la firma de îmbrăcăminte John Simmons & Co. Poliția a dus-o la secție și de acolo a trimis-o înapoi la tatăl ei, un polițist respectabil din New York”.

S-a întors în scurt timp la Boston și a fost văzută, de astă dată în haine femeiești, la Washington Coffee House, unde și-a închiriat o cameră. Conform unor martori, Emma a plecat de la Coffee House în haine de femeie, dar s-a întors purtând un frac elegant, șapcă și pantaloni negri de lână. Un barman a recunoscut-o și a anunțat poliția, care a reținut-o din nou. Un ofițer de poliție a luat-o acasă, ocupându-se apoi să o trimită înapoi la tatăl ei. „Care sunt motivele pentru care respinge cu atâta îndârjire obiceiurile și regulile propriului ei sex, nu se știe”, nota The New York Daily Times.

Dr. Mary Edwards Walker - o ferventă susținătoare a drepturilor femeilor (sursă imagine)

Emma Snodgrass era pe buzele tuturor. Ea a „tulburat liniștea magistraților din Estul țării”, nota The Fort Wayne Times and Peoples Press. S-a reîntors la Boston în decembrie, fiind din nou prinsă în flagrant, cu pantalonii pe ea. Numărul din 18 decembrie al ziarului The Boston Herald îi consacra un material în care era dezvăluită atracția ei față de tinerii romantici. În data de 22 decembrie a făcut mare senzație, fiind în centrul atenției, cu ocazia unei excursii la Portsmouth, New Hampshire, însă momentul de glorie s-a încheiat rapid, fiind arestată pe 29 decembrie. De această dată, era însoțită de o femeie îmbrăcată și ea în ținută masculină. Conform verdictului instanței, „Snodgrass a fost trimisă la New York, sub supravegherea unui ofițer, iar prietena ei ar fi fost trimisă la muncă forțată pentru două luni, dacă nu ar fi părăsit orașul în decurs de o zi”, scria ziarul Daily Alta California. Comentariile presei vizau faptul că prietena ei, Harriet French, a fost pedepsită pentru că nu avea bani, iar Emma, care stătea mai bine financiar, a scăpat mai ieftin, după cum se întâmplă tot timpul și în toate timpurile.

O femeie a schimbat concepția despre contracepțieMargaret Sanger a luptat pentru drepturile femeilor de a hotărî singure când și dacă doresc să devină mame și a stat chiar la pușcărie pentru asta

Ciudățenii feminine, în haine masculine

Trei ani mai târziu, publicul din New York citea continuarea poveștii din Boston. La 14 martie 1856, The New York Daily Times publica un articol despre „o ciudățenie nefeminină”, arestată sub acuzația de vagabondaj. Așa-zisul Charley” a fost condamnat la două luni de pușcărie pe insula Blackwell. Un reporter l-a intervievat pe Charley”, care s-a dovedit a fi o femeie de 19 ani, numită Harriet French. Ea pretindea că fusese în Boston, cu Emma Snodgrass, cu mai bine de trei ani în urmă. Reportajul o prezintă ca pe o tânără cu înfățișare plăcută și cu haine (deși bărbătești) de bună calitate. La întrebarea reporterului cu privire la motivele care au determinat-o să aleagă această costumație, ea a răspuns că, îmbrăcată așa, are șanse mai mari de a-și găsi o slujbă mai bine plătită. Ceea ce și reușise, se pare, lucrând doi ani pe un vas cu aburi de pe Mississippi (unde a deprins nobila artă a mestecării tutunului) și ca barman în New York. Spunea că plănuia să pornească spre Vest, direcție în care, după afirmațiile ei, se îndrepta și Emma.

Prezentare de moda pantaloni Coco Chanel (sursă imagine)

Conform relatărilor vremii, se pare că Emma se cam îndrepta în toate direcțiile, arestările ei de-a lungul și de-a latul țării fiind mai ceva ca aparițiile lui Elvis. În martie 1823, a fost adusă în fața unui magistrat din Albany, New York, purtând pantaloni și spunându-și Henry Lewis, afirmând că își propune să pornească fie înspre California, fie înspre Australia. O lună mai târziu, era văzută în Louisville, îndreptându-se către California. „Purta frac, pălărie și pantaloni în dungi și arată ca un tânăr foarte prezentabil. E o practicantă a drepturilor femeilor în adevăratul înțeles al cuvântului”, titra The Fort Wayne Times and Peoples Press.

8 martie și efortul global pentru emanciparea femeiiZiua Internațională a Femeii, sărbătorită la 8 martie, dincolo de flori și ciocolată, marchează lupta dusă de femeile din lumea întreagă pentru egalitate și echitate

În mai era văzută la Buffalo, iar o lună după aceea, arestată în Cleveland. Se spune că în vara anului 1853, Emma s-a întors acasă, căindu-se de faptele sale și declarându-se hotărâtă să redevină o femeie a epocii sale. După această cumințire, nu a mai fost interesantă și a ieșit din vizorul presei. Sau, poate, a reușit să se deghizeze mai bine și să ajungă unde își dorea.

Referințe:

Emma Snodgrass

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept