16 iunie 2013

Papa Francisc binecuvântează mii de motocicliști în Piața Vaticanului

Auto - moto - veloMonica

Raiul motocicliștilor

Piața Vaticanului era, la 16 iunie 2013, scena unor imagini mai puțin obișnuite. Niște enoriași originali, îmbrăcați în jachete de piele și plini de tatuaje salutau sosirea Papei Francisc. Sfântul Părinte urma să oficieze o slujbă dedicată vieții, numită Evangelium Vitae. Cum și fanii brandului Harley-Davidson iubesc viața, în felul lor, au decis să includă participarea la ceremonie în calendarul manifestărilor menite să celebreze 110 ani de la înființarea celebrei firme producătoare de motociclete. Știind că o binecuvântare în plus e întotdeauna utilă când strabați șoselele cu bolizi pe două roți, Papa Francisc a fost la fel de deschis ca întotdeauna, să o acorde celor care au cea mai mare nevoie de ea.

Liturghia pentru toți

Papa Francisc, îndreptându-se către Piața Sfântului Petru, cu papamobilul, a binecuvântat atât motocicletele Harley-Davidson aliniate pe Via della Conciliazione, cât și pe cei care le pilotau. Motocicliștii îl salutau pe înaltul prelat, pe măsură ce ajungea în dreptul lor, fluturându-și mâinile și ambalându-și motoarele. Această mulțime pestriță a dovedit, încă o dată, că diversitatea nu trebuie să ne despartă, ci ne poate aduce împreună.

Papa Ioan Paul al II-lea, la prima vizită în RomâniaPapa Ioan Paul al II-lea, un campion al ecumenismului, a redeschis căile de comunicare atât între Biserica Catolică și cea Ortodoxă, dar și cu celelalte religii ale lumii

Evangelium Vitae reprezintă o serie de predici dedicate de Biserică susținerii dreptului inviolabil la viață al ființei umane și combaterii avorturilor, eutanasiei și crimelor. Nu se potrivește chiar mănușă pe sloganul celor de la Harley, pentru anul 2013: „Trăiește-ți viața așa cum simți. Există zeci de modalități de a merge împotriva curentului”. Însă totul e relativ, mai ales cuvintele, așa că fanii cailor putere, cu echipamentul din dotare, s-au bucurat alături de mulțimea credincioșilor adunați în piață de mesajul papal, mai ales că unele pasaje îi priveau direct.

Harley Davidson în pelerinaj la Vatican (sursă imagine)

Papa a lansat un avetisment celor tentați să caute „puterea și plăcerea” și să îl înlocuiască pe Dumnezeu cu „idoli omenești trecători, care oferă iluzia unei clipe de libertate, dar conduc înspre o nouă formă de înrobire și moarte”. Nu știm cum au digerat biker-ii această observație, însă, cu siguranță, au apreciat ceea ce a urmat. Sfântul Părinte s-a rugat pentru „toate viețile omenești, în special pentru cele mai fragile, lipsite de apărare sau amenințate”. S-a ferit, însă, să abordeze teme mai sensibile și controversate precum avorturile sau contracepția.

Publicația The Guardian îl citează pe Emmanuele Jaconi, un motociclist italian, care considera că nu era nimic ciudat în amestecul de personaje de la slujbă. „Doar pentru că suntem motocicliști nu înseamnă că nu suntem credincioși”.

Papa Francisc binecuvântează

Sărbătoare pe motoare

Roma, deși obișnuită cu vizitatori exotici, a fost totuși luată puțin prin surprindere de cei 35.000 de motocicliști care i-au străbătut străzile în acele zile, participând la concerte și parade. Oficiali ai companiei Harley-Davidson au fost primiți de papă, în miercurea care a precedat aniversarea celor 110 ani de existență. Aceștia au oferit Sanctității Sale două motociclete Harley clasice, de culoare albă, pentru a fi folosite de Poliția Vaticanului și o jachetă cu însemnele brand-ului, ca semn de apreciere. Papa, la rândul său, s-a revanșat, adresând un salut oficial, în plenul coloratei adunări din Piața Sfântului Petru, pentru motocicliștii de la Harley-Davidson.

Fontana di Trevi, o vedetă celebră și bine plătită din RomaCând ești la Roma și ți-ai dori să revii acolo, aruncă peste umărul stâng o monedă în cea mai frumoasă fântână din lume, Fontana din Trevi, și visul se poate împlini

Au existat voci care au criticat gestul papei de a le oferi binecuvântarea, arătând că firma producătoare de motociclete a folosit acest prilej ca pe o modalitate gratuită de a-și face reclamă. Asociația pentru protecția consumatorilor Codacons, și-a exprimat chiar intenția de a face o plângere la adresa organizatorilor, pentru deservicii aduse orașului și rezidenților. Au existat, într-adevăr, câteva accidente rutiere în care au fost implicați și motocicliști participanți la eveniment. De asemenea, unii locuitori s-au plâns de zgomotul agresiv al motoarelor.

Habemus Harley

Poate că, mai important decât aceste mici neplăceri, este mesajul de toleranță și unitate umană pe care urmașul Sfântului Petru a încercat să îl transmită. Papa Francisc este o figură cu adevărat originală în peisajul ecleziastic, alegând adesea modalități neconvenționale și neobișnuite pentru a promova ideea de înfrățire dincolo de micile orgolii și interese personale care au adus atâtea deservicii omenirii.

Papa Francisc nu se teme de risc

Actualul ocupant al funcției supreme de la Vatican are în spate o istorie interesantă, fiind un preot cu personalitate și principii pe care nu se teme să le afirme. Un papă relaxat și tolerant, deschis la minte și propovăduitor al bunei înțelegeri între oameni de toate etniile, confesiunile sau categoriile sociale. În ciuda opiniilor controversate pe care oamenii le au cu privire la reprezentanții clerului, Francisc arată că este posibil ca, prin slujitori devotați, Biserica să devină un liant și nu un factor de dezbinare și conflict.

Ordinul Cavalerilor Templieri face ordine în istorieCavalerii templieri, confirmați de papa Honorius al II-lea, devin o putere internațională, cu cartierul general la Ierusalim, pe Muntele Templului

Cu o astfel de gândire, nu e de mirare că a dat startul unor premiere sau schimbări binevenite în istoria și reglementările Bisericii Catolice. Este primul papă care provine din America Latină, primul argentinian care ocupă o poziție atât de înaltă în ierarhia religioasă și primul iezuit care conduce Vaticanul. Este, de asemenea, primul papă care a ales numele de Francisc. Nu a făcut-o întâmplător, ci în onoarea Sfântului Francisc de Assisi, care a dus o viață extrem de simplă și a evitat luxul, sub orice formă. Trebuie spus că părintele se ridică la înălțimea numelui pentru care a optat. Poartă robe obișnuite de preot, conduce o mașină veche de 20 de ani, care i-a fost făcută cadou și locuiește la un hotel modest, în loc să ocupe apartamentele papale oficiale. A adresat și preoților îndemnul de a conduce mașini ieftine, un mesaj care ar fi bine să se aplice slujitorilor Domnului, indiferent de religie. A făcut gesturi care i-au surprins atât pe credincioși cât și pe ceilalți membri ai clerului, îmbrățișând și binecuvântând bolnavi cu tumori grave pe trup, spălând picioarele delincvenților minori sau ale emigranților musulmani.

Dacă viața papei e simplă, în schimb, pregătirea și educația sunt complexe. Francisc are o diplomă de master în chimie și a studiat literatura, filosofia, psihologia și teologia.

Papa Francisc are un cont de Twitter @Pontifex, cu 20 de milioane de followeri?

Cu toate că a ales simplitatea, papa nu e imun la micile plăceri nevinovate ale vieții. Venind dintr-o țară care adoră fotbalul și l-a dat lumii sportive pe starul Lionel Messi, Sfântul Părinte e un mare fan al echipei argentiene de club San Lorenzo. În copilărie, făcea parte din galerie, iar acum deține un card de membru, plătindu-și cotizația la zi. Nu doar sportul-rege îi merge la inimă papei, ci și baschetul. Tatăl său a fost jucător profesionist, iar actualul Sfânt Părinte, pe când se numea încă Jorge Mario Bergoglio, în adolescență, își petrecea și el timpul cu prietenii, aruncând la coș. Nu a aruncat, însă, la coș și pasiunea pentru dans. Când spui Argentina spui tango, iar Francisc a mărturisit că iubește acest dans și a avut chiar și o prietenă care i-a fost parteneră de tango, înainte de a deveni preot. Nu a fost singurul lucru mai neconvențional care i-a marcat tinerețea. Deși pare greu să asociezi imaginea unui om care conduce întreaga lume catolică cu cea a unui bar de noapte, totuși, actualul pontif a avut o slujbă de bodyguard, asigurând ordinea și disciplina într-un asemenea local din Buenos Aires.

Ioan Paul al II-lea un papă de colecțiePapa Ioan Paul al II-lea a fost un îndrumător spiritual adevărat, deschis, tolerant și intelligent, dar, mai presus de toate, uman

Tânăr fiind, a avut partea lui de povești sentimentale. La vârsta de 12 ani, a trimis o scrisoare de dragoste unei fetițe din vecini, spunându-i: „Dacă nu te măriți cu mine, mă fac preot”. Micuța nu era, se pare, adepta unei căsnicii timpurii, dar a făcut un bine mai mare omenirii, oferindu-ne privilegiul de a avea un papă cu o calitate rar întâlnită la oamenii Bisericii: simțul umorului. Când a fost ales papă, a spus celorlalți cardinali: „Fie ca Dumnezeu să vă ierte pentru ceea ce ați făcut!”.

Referințe:

nationalpost.com digitaljournal.com gmanetwork.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept